Makaron z kurczakiem po tajsku z sosem słodko-pikantnym

Dania główne

Makaron z kurczakiem po tajsku z sosem słodko-pikantnym

30 minut

Makaron z kurczakiem po tajsku z sosem słodko-pikantnym robi za obiad, sałatkę i posiłek do pracy. Kto nie lubi tak uniwersalnych dań? Jeśli macie takie dania podeślijcie mi przepis 🙂 .

A więc ten tęczowy tajski obiad jest naładowany makaronem, poszarpanym chrupiącym kurczakiem, pokrojonymi warzywami i wymieszany z pysznym sosem. Sos na bazie masła orzechowego i limonki jest słodki, pikantny i słony – to się nazywa idealna równowaga smaków!

Tak naprawdę całe danie składa się z produktów, których używacie w codziennym gotowaniu, więc większość z nich powinna już znajdować się w Waszej lodówce. Marchewka, czerwona kapusta, natka pietruszki i limonka. Jeśli nie macie limonki, możecie użyć cytryny, kurczaka z gotowania zupy lub z rożna a marchewkę zamienić na czerwoną paprykę, a i tak będzie pysznie i oryginalnie. Najlepsze w tym daniu jest to, że smakuje na zimno i zawsze możecie zabrać je ze sobą bez konieczności odgrzewania.

Makaron z kurczakiem, sałatka, czy po prostu obiad – nazwijcie to jak chcecie, ale musicie tego spróbować, bo jest przepyszną odmianą dla codziennych tradycyjnych obiadów.

Niezwykle ważny jest sos, którego podstawą jest masło orzechowe – wybierzcie to najwyższej jakości. Najlepiej, aby zawierało co najmniej 90% orzechów ziemnych – to naprawdę ma ogromne znaczenie.

Przy wyborze makaronu nie zastanawiajcie się zbyt długo. Może być spaghetti, które zawsze jest pod ręką, ale jeśli chcecie zrobić to naprawdę dobrze postarajcie się o makaron soba lub ryżowy. Ważne, aby makaron nie był rozgotowany a ugotowany al’dente. Ja gotuję makaron w nieosolonej wodzie i bez dodatku oleju. Ugotowany i odcedzony makaron przelewam chłodną wodą, obficie solę i skrapiam delikatnie oliwą z oliwek lub od razu wlewam sos (wtedy nie dodaję oliwy), aby makaron się nie posklejał.

Co do odpowiedniego przygotowania kurczaka więcej słów pisałam przy okazji przepisu na makaron stir-fry z kurczakiem i warzywami w sosie sojowym. Słowo daję, kiedy zaczniecie eksperymentować w kuchni azjatyckiej to nie będzie końca – jest pyszna, zaskakująca i wynosi smak na całkiem inny poziom.

Teraz wiecie już wszystko i możecie zabrać się za przygotowanie tego kolorowego makaronu z kurczakiem po tajsku.

Więcej przepisów w tym stylu tutaj:

Tajska sałatka z komosą ryżową

Makaron stir-fry z kurczakiem i warzywami w sosie sojowym

Wegańska sałatka z makaronem chow mein i masłem orzechowym

Makaron z kurczakiem po tajsku z sosem słodko-pikantnym. Sałatka makaronowa, posiłek do pracy i szybki obiad na zimno.Makaron z kurczakiem po tajsku z sosem słodko-pikantnym. Sałatka makaronowa, posiłek do pracy i szybki obiad na zimno.

Słodkie Gotowanie

Makaron z kurczakiem po tajsku z sosem słodko-pikantnym

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki

  • 500 g filetu z piersi kurczaka
  • 300 g makaronu spaghetti, soba, ryżowego lub inny
  • 250 g czerwonej kapusty poszatkowanej
  • 2 cebulki dymki
  • 1 marchewka starta na tarce
  • 1 łyżka sezamu
  • natka pietruszki
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz

SOS:

  • 130 g masła orzechowego kremowego lub crunchy
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki sosu sojowego jasnego lub ciemnego
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • sok z jednej limonki lub cytryny
  • 1-2 łyżki pasty chilli lub 1/2 łyżeczki chilli w proszku
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 4 łyżki ciepłej wody

Instrukcje

  1. Filety z kurczaka umyj i osusz. Posyp solą i pieprzem z każdej strony (jeśli są duże przekrój wzdłuż) i odstaw na kilka minut aż sól wyciągnie wodę z mięsa.
  2. W tym czasie pokrój i przygotuj wszystkie potrzebne warzywa i składniki.
  3. Zagotuj wodę na makaron (nieosoloną i bez oleju).
  4. Ręcznikiem papierowym wytrzyj mięso. Rozgrzej suchą patelnię, wlej olej i na mocno rozgrzany tłuszcz połóż mięso. Smaż aż zrobi się mocno rumiane i chrupiące (ok. 3 minuty w zależności od grubości mięsa), przełóż na drugą stronę i smaż jeszcze chwilę - może ci się wydawać, że mięso jest jeszcze nie do końca usmażone, ale to nic. Wyjmij mięso na talerz, owiń folią aluminiową i odstaw.
  5. Ugotuj makaron al'dente, przelej zimną wodą i obficie posól.
  6. Przygotuj sos z podanych składników.
  7. Do makaronu dodaj wszystkie warzywa, sos i dokładnie wymieszaj - nie gotuj.
  8. Za pomocą widelca lub palcami porwij kurczaka i wrzuć do makaronu. Na talerzu na którym leżało mięso zebrał się "rosół", który musisz wlać do makaronu - jest pyszny i daje dużo smaku.
  9. Dokładnie wymieszany makaron podawaj obsypany sezamem i natką pietruszki.

www.slodkiegotowanie.pl

Zobacz również

Komentarze

    • Paulina -

      Próbowałam. Pyszne danie ale masła orzechowego jest dużo za dużo w tym przepisie – dominuje w smaku, sos jest za gęsty i za tlusty. Wystarczy połowa podanego masła orzechowego.

      Odpowiedz
  1. Czerczii -

    Wyszło bardzo pyszne danie, super przepis! Minimalnie je zmodyfikowałam – podsmażyłam wcześniej warzywa na patelni i kurczaka smażyłam trochę dłużej, a zamiast oleju sezamowego, którego nie dorwałam w sklepie, użyłam zwykłego 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *