10 słodkich przepisów na święta
Znajdziesz tutaj zbiór 10 słodkich przepisów, które polecam przygotować na święta.
Zwłaszcza na Boże Narodzenie, ponieważ są pełne zimowych aromatów i smaków. Cynamon i inne korzenne przyprawy, marchewka, twaróg (bo przecież w każdym domu musi być sernik, choćby najmniejszy kawałek) czy nawet dynia, która jest symbolem jesieni, jednak zimą daje piękny kolor potrawom.
Na co dzień odżywiam się zdrowo, choć jak każdy mam kilka odstępstw (pysznego, wilgotnego ciasta nie odmówię) od diety, dlatego polecam Ci moje słodkie propozycje na te święta. Boże Narodzenie dla wielu z nas nadal jest kwintesencją tradycji, gdzie króluje barszcz z uszkami, pierogi z grzybami, karp, sałatka śledziowa. W domu babci, u której zazwyczaj spędzam wigilię, jest zawsze słodki akcent – racuchy. Jak to wygląda w Twoim domu, gdzie spędzasz święta, czy są one tradycyjne, czy trochę odbiegają od tradycji. Czekam na Wasze historie 🙂 .
1. Wilgotne ciasto czekoladowe z persymoną
W tym zestawieniu nie mogło oczywiście zabraknąć mojego ostatniego przepisu na wilgotne ciasto czekoladowe z mascarpone i kaki. Ciasto czekoladowe zawiera mój ulubiony składnik, którym jest… mocne espresso. Tak idealnie wzmacnia czekoladowy smak, że nie zapomnijcie o nim, a dodatek orzechów włoskich nadaje tradycyjny świąteczny posmak. Ciasto przełożone musem z persymony i pokryte cytrynowym kremem z mascarpone. Spróbuj, bo wygląda i smakuje bajecznie.
2. Ciasteczka korzenne z karmelem
Nie mogło zabraknąć w tym zestawieniu oczywiście chrupiących ciasteczek korzennych z karmelem. Dla mnie karmel to prawie taki sam symbol świąt jak choinka. Wytrzymają na świątecznym stole długie godziny.
3. Rożki francuskie z jabłkami i solonym karmelem
Rożki francuskie z jabłkami i orzechami oblane domowym karmelem to mój „must have” na Boże Narodzenie. Robię kilka razy jeszcze przed świętami, bo wprowadzają klimat świąt na długo przed. Rożki są wyjątkowo łatwe do przygotowania, przez to, że używasz gotowego ciasta francuskiego.
4. Kruche ciasteczka Twix z czekoladą i karmelem
Kruche ciasteczka Twix, czyli karmel i czekolada na maślanym spodzie. Wytrzymają całe święta na stole, pod warunkiem, że nikt nie zacznie ich jeść… bo jak już zacznie to znikną w kilka minut wszystkie 🙂 .
5. Sernik Nowojorski
I czas na klasyk! Sernik, u mnie nowojorski. Rozbroił całe święta, jedno obejście stołu z kawałkami tego ciasta i talerz był pusty. Jest bardzo kremowy, lekko cytrynowy i nie zauważysz, jak zjesz swój trzeci kawałek.
6. Ciasto Zebra na maśle
Zebra na maśle jest klasyczna, podstawowa i ozdobna. Znowu smak czekoladowy wzmocniony mocnym espresso, przez co masa kakaowa przypomina trochę brownie.
7. Babka czekoladowa z wiśniami i twarogiem
Kolejna babka w tym zestawieniu, ale nie mogłam jej pominąć ze względu na przepiękny wygląd. Według mnie najlepiej wygląda podana na świeżo, tego samego dnia, bo kolejnego dnia polewa wiśniowa lekko wsiąka w ciasto i już nie wygląda tak spektakularnie. Nie ma to wpływu na smak, bo smak jest głęboki, czekoladowo kawowy z twarogiem i kwaśnymi wiśniami.
8. Ciasto marchewkowe z kremem waniliowym
Wilgotne korzenne ciasto z marchewką, przełożone waniliowym kremem twarogowym. Proste, pyszne i idealnie świąteczne.
9. Ciasto Blondie z białą czekoladą i cynamonem
Mniej tradycyjna odsłona świąt to blondie z kawałkami białej czekolady przełożone cynamonową warstwą. Diabelnie słodkie i cynamonowe, czyli dla miłośników korzennych przypraw.
10. Szybki jabłecznik z budyniem i maślaną kruszonką
I na koniec klasyk, czyli szybki jabłecznik z budyniem i maślaną kruszonką. Delikatne kruche ciasto przełożone jabłkami i budyniem. Uwielbiam to ciasto, bo jest bardzo uniwersalne, pasuje o każdej porze roku i na każdą okazję. Dobrego jabłecznika nigdy za wiele 🙂 .