
Pasta z makreli wędzonej
15 minut
Makrela to tłusta ryba, ale zawierająca ogromne ilości białka. Jest to aż 20 g w 100 g wędzonej ryby. Tłuszcz z ryb to nic innego jak cenne dla naszego zdrowia…
Czytaj dalej15 minut
Makrela to tłusta ryba, ale zawierająca ogromne ilości białka. Jest to aż 20 g w 100 g wędzonej ryby. Tłuszcz z ryb to nic innego jak cenne dla naszego zdrowia…
Czytaj dalej30 minut
Jestem w trakcie przerabiania książki pt. „Kuchnia włoska – klasyczne i nowoczesne dania”. Wpadłam na ciekawy przepis – knedle ze szpinaku i ricotty. Bardzo delikatne, właściwie rozpływające się w ustach. Sprawdzą…
Czytaj dalej5 minut + 15 minut
Prosty sos, włoskie sery, włoski makaron – cała kwintesencja kuchni włoskiej na jednym talerzu. Dzisiaj ugotujemy makaron tagliatelle z gorgonzolą i szpinakiem. Wielbiciele mięsa nie będą wybrzydzać 🙂 . To…
Czytaj dalej5 minut
Koktajl malinowo-pomidorowy z płatkami owsianymi jest fantastyczną odmianą dla tradycyjnych śniadań. Zrobisz go bardzo szybko, bo wszystko wrzucasz do kielicha blendera, miksujesz i gotowe. Nawet zrobienie kanapek zajmie ci więcej…
Czytaj dalej30 minut
Kasza gryczana jest bezglutenowym produktem, który możecie przyrządzić nie tylko na słono. Od niedawna zaczęłam przygotowywać kaszę również na słodko – z kakao, mlekiem orzechowym i bananami. Bałam się tego…
Czytaj dalej30 minut + 1 godzina wyrastanie
Czy kiedykolwiek skosztowaliście prawdziwych niemieckich, miękkich precli? Z ciemną skórką, obsypaną kryształkami soli i drożdżowym, puszystym środkiem – teraz wiecie po co tutaj jesteście, prawda? Te precle troszkę różnią się…
Czytaj dalej15 minut
Uwielbiam śniadania. I kocham jajecznicę. Królową śniadań w mojej kuchni jest owsianka, ale tuż za nią idzie jajecznica. Kiedy masz więcej czasu, zaczynasz kombinować, co zmienić, żeby nie było nudno.…
Czytaj dalej10 minut + 30 minut pieczenie
Blondie z białą czekoladą i cynamonem to idealne jesienno zimowe ciasto pełne słodyczy i aromatu. To połączenie góry masła, białej czekolady i cynamonu. Jeśli przygotowujecie ten deser to nie myślcie…
Czytaj dalej10 minut + 25 minut pieczenie
Wilgotne ciasto blondie z czekoladą…. Cała magia dzieje się w jednej misce. Bo przecież nikt nie lubi brudnych naczyń. Dlatego to szybki, czysty i niesamowicie dobry przepis na ciasto, zwłaszcza w kryzysowej…
Czytaj dalej1,5 godziny przygotowanie + 20 minut pieczenie
Są to moje pierwsze bułeczki śniadaniowe. Powiem nieskromnie, że wyszły fantastycznie. Chrupiąca skórka, puszyste wnętrze i kolorowa posypka z ziaren. Mówię wam – śniadanie pełną parą! Bułeczki można przygotować wieczorem, wstawić…
Czytaj dalej1 godzina
Brązowy, pełnoziarnisty ryż gotuje się długo. Dlatego to śniadanie jest odpowiednie kiedy mamy więcej czasu. Niemniej jednak czekanie się opłaca, brązowy ryż w słodkim wydaniu smakuje wyśmienicie. Poza orzechowym posmakiem…
Czytaj dalejdo 15 minut
Ten przepis jest dla ciebie, jeśli nie wyobrażasz sobie śniadania bez miski pełnej płatków owsianych. Jeśli jesteś tym typem, który patrzy na owsiankę z odrzuceniem, tym bardziej spróbuj. Ja postaram…
Czytaj dalej20 minut
Lubię kiedy sałatka zachowuje kształt warzyw. Ziemniaki nie mogą być rozgniecione, nie chcemy przecież jeść pasty. Chcemy prawdziwej włoskiej sałatki ziemniaczanej, oooo tak 🙂 Wiecie o czym mówię? Chyba mogę…
Czytaj dalej5 minut + 15 minut gotowania
W dosłownym tłumaczeniu szakszuka to wielki bałagan. Wegetariańskie danie kuchni tunezyjskiej którego tradycyjna receptura to w zasadzie jajka gotowane w pikantnym gulaszu z pomidorów i pieprzu z dodatkiem cebuli i czosnku. …
Czytaj dalej5 minut + 15 minut gotowanie
Klasyczny i super szybki, wegański obiad w środku tygodnia. Makaron w sosie pomidorowym z orzechami włoskimi. To hit dla każdego miłośnika makaronu. Jest bardzo prosty i uwielbiany nawet przez najmłodszych…
Czytaj dalej