Dania główne | Jednogarnkowe
15 minutowy makaron z łososiem, koperkiem i cytryną
15 minut
Najbardziej wakacyjny przepis na makaron, jaki tu znajdziesz.
15-minutowy makaron z łososiem, posypany koperkiem i skropiony mocno cytryną. Mieszanka oliwy z oliwek i parmezanu dodana na koniec sprawi, że makaron będzie się ślizgał na widelcu. Nie ma nic lepszego w środku upalnego lata niż szybki, lekki obiad. Makaron z łosiem z tego przepisu zajmie Ci nie więcej niż 15 minut.
Ugotuj makaron w nieosolonej wodzie al’dente, to ważne, bo tylko taki makaron jest sprężysty i utrzyma pozostałe składniki. Ugotowany makaron odcedź i posól, mocno skrop oliwą z oliwek – nie żałuj 🙂 . Do gorącego makaronu dodaj pokrojonego w kostkę łososia, ogórka, koperek i skrop cytryną. Na koniec dodaj parmezan i świeżo mielony pieprz. Gotowe. Tak pachnie lato, cytryną i koperkiem 🙂 .
Jeśli chodzi o wybór makaronu – to nie ma to większego znaczenia, każdy będzie dobry. Duże znaczenie ma jednak sposób gotowania. Uważaj, aby makaron się nie rozgotował, nie przelewaj makaronu zimną wodą, sól makaron po odlaniu całej wody (nie sól wody). Spełniając te wszystkie kryteria, wystarczy aby makaron sam w sobie był pyszny 🙂 . Po dodaniu wszystkich składników stanie się pełnowartościowym daniem na upalne letnie dni, gotowym w zaledwie 15 minut. Najwięcej czasu zajmuje zagotowanie wody na makaron – kto by pomyślał 😉 . Co do konkretnych instrukcji gotowania idealnego makaronu, spróbuj moich rad, które zebrałam w jednym poście: Jak ugotować idealny makaron
Ten makaron spokojnie możesz zapakować na wynos i zjeść na zimno, jest równie smaczny.
Jeśli szukasz innych ciekawych przepisów na łososia, koniecznie zajrzyj tutaj:
Makaron z łososiem w kremowym sosie winnym
Bruschetta z łososiem wędzonym i serem kozim
Tortilla z łososiem, szpinakiem i sosem czosnkowym
15 minutowy makaron z łososiem, koperkiem i cytryną
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki
- 250 g makaronu (dowolnego)
- 1/2 dużego świeżego ogórka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- maksymalnie 100 g łososia wędzonego na zimno
- 20 g startego parmezanu
- sok z 1/2 cytryny
- sól i pieprz do smaku
- garść koperku
Instrukcje
- Ugotuj makaron al'dente w nieosolonej wodzie.
- Podczas gotowania makaronu pokrój łososia, koperek i ogórka.
- Ugotowany makaron odcedź, posól i dodaj oliwę z oliwek.
- Dodaj łososia, ogórka, koperek, sok z cytryny i parmezan. Dokładnie wymieszaj.
- Dodaj świeżo mielony pieprz i gotowe. Możesz dodać więcej oliwy jeśli uznasz, że makaron się klei.
www.slodkiegotowanie.pl