Babeczki dyniowe – bezglutenowe

Ciasta i desery

Babeczki dyniowe – bezglutenowe

10 minut + 20 minut pieczenie

To przepis na bezglutenowe babeczki dyniowe. Zawierają płatki owsiane i są słodzony wyłącznie miodem. Babeczki z tego przepisu są bardzo łatwe i szybkie do wykonania.

Są idealnie złote! Zawierają moje ulubione rozgrzewające przyprawy.

Babeczki mogą być bardzo elastyczne w smaku. Ja dodałam mleko krowie, ale dodaj migdałowe, waniliowe lub po prostu twoje ulubione i ciesz się smakiem. To samo tyczy się dodatków np. orzechy, czekolada, bakalie. Przebieraj w ulubionych dodatkach, jeśli chcesz – ten przepis jest tylko bazą do fantastycznych pomysłów, jakie powstaną w twojej głowie. Złote babeczki zachwycają swoim kolorem, smakiem i zapachem, który unosi się w całym domu.

Jesienią nie może zabraknąć w żadnym domu przepisu na dynię. Ma piękny pomarańczowy kolor i smakuje na słono i słodko. Jest takim małym symbolem jesieni w kuchni.

Jeśli przepisy z płatków owsianych do ciebie przemawiają wypróbuj moich ciasteczek owsianych z olejem kokosowym.

Masz swój ulubiony przepis na dynie? Podziel się nim w komentarzu.

Babeczki dyniowe - bezglutenoweBabeczki dyniowe - bezglutenoweBabeczki dyniowe - bezglutenoweBabeczki dyniowe - bezglutenoweBabeczki dyniowe - bezglutenowe

Słodkie Gotowanie

Babeczki dyniowe – bezglutenowe

Ilość porcji: 21-23

Czas przygotowania: 10 minut + 20 minut pieczenie

Składniki

  • 360 g płatków owsianych
  • 1 łyżka przyprawy do dyni* (domowa lub ze sklepu)
  • 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 250 g mleka migdałowego lub krowiego
  • 180 g purée z dyni
  • 170 g miodu
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • cukier brązowy trzcinowy lub muscovado do posypania

*Przyprawa do dyni

  • 4 łyżki cynamonu
  • 1 łyżka mielonego imbiru
  • 1 łyżka zmielonej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki startego ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki startych goździków

Instrukcje

  1. Rozgrzej piekarnik do 190°C. Funkcja grzania góra-dół.
  2. Płatki owsiane rozdrobnij do konsystencji mąki (może być niedokładnie) za pomocą blendera lub młynka do kawy. Dodaj przyprawę do dyni, sodę oczyszczoną i sól. Wymieszaj.
  3. W osobnej dużej misce wymieszaj jajka, mleko, purée z dyni, masło, miód i ekstrakt waniliowy do równomiernego połączenia.
  4. Wymieszaj suche i mokre składniki, zrób to niedbale, unikaj nadmiernego mieszania.
  5. Przełóż ciasto łyżką do foremek. Ciasto ma sięgać do 3/4 wysokości foremki.
  6. Posyp wierzch babeczek cukrem.
  7. Piecz przez 20 do 25 minut. Pod koniec pieczenia możesz zmienić funkcję grzania tylko na dolną. Przed wyłączeniem piekarnika upewnij się, że patyczek jest suchy. Wyjmij z piekarnika i studź na kratce.

www.slodkiegotowanie.pl

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *