Ciasta i desery
Babeczki dyniowe – bezglutenowe
10 minut + 20 minut pieczenie
To przepis na bezglutenowe babeczki dyniowe. Zawierają płatki owsiane i są słodzony wyłącznie miodem. Babeczki z tego przepisu są bardzo łatwe i szybkie do wykonania.
Są idealnie złote! Zawierają moje ulubione rozgrzewające przyprawy.
Babeczki mogą być bardzo elastyczne w smaku. Ja dodałam mleko krowie, ale dodaj migdałowe, waniliowe lub po prostu twoje ulubione i ciesz się smakiem. To samo tyczy się dodatków np. orzechy, czekolada, bakalie. Przebieraj w ulubionych dodatkach, jeśli chcesz – ten przepis jest tylko bazą do fantastycznych pomysłów, jakie powstaną w twojej głowie. Złote babeczki zachwycają swoim kolorem, smakiem i zapachem, który unosi się w całym domu.
Jesienią nie może zabraknąć w żadnym domu przepisu na dynię. Ma piękny pomarańczowy kolor i smakuje na słono i słodko. Jest takim małym symbolem jesieni w kuchni.
Jeśli przepisy z płatków owsianych do ciebie przemawiają wypróbuj moich ciasteczek owsianych z olejem kokosowym.
Masz swój ulubiony przepis na dynie? Podziel się nim w komentarzu.
Babeczki dyniowe – bezglutenowe
Ilość porcji: 21-23
Czas przygotowania: 10 minut + 20 minut pieczenie
Składniki
- 360 g płatków owsianych
- 1 łyżka przyprawy do dyni* (domowa lub ze sklepu)
- 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3/4 łyżeczki soli
- 2 jajka
- 250 g mleka migdałowego lub krowiego
- 180 g purée z dyni
- 170 g miodu
- 3 łyżki masła
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- cukier brązowy trzcinowy lub muscovado do posypania
*Przyprawa do dyni
- 4 łyżki cynamonu
- 1 łyżka mielonego imbiru
- 1 łyżka zmielonej gałki muszkatołowej
- 2 łyżeczki startego ziela angielskiego
- 2 łyżeczki startych goździków
Instrukcje
- Rozgrzej piekarnik do 190°C. Funkcja grzania góra-dół.
- Płatki owsiane rozdrobnij do konsystencji mąki (może być niedokładnie) za pomocą blendera lub młynka do kawy. Dodaj przyprawę do dyni, sodę oczyszczoną i sól. Wymieszaj.
- W osobnej dużej misce wymieszaj jajka, mleko, purée z dyni, masło, miód i ekstrakt waniliowy do równomiernego połączenia.
- Wymieszaj suche i mokre składniki, zrób to niedbale, unikaj nadmiernego mieszania.
- Przełóż ciasto łyżką do foremek. Ciasto ma sięgać do 3/4 wysokości foremki.
- Posyp wierzch babeczek cukrem.
- Piecz przez 20 do 25 minut. Pod koniec pieczenia możesz zmienić funkcję grzania tylko na dolną. Przed wyłączeniem piekarnika upewnij się, że patyczek jest suchy. Wyjmij z piekarnika i studź na kratce.
www.slodkiegotowanie.pl