Babka czekoladowa z wiśniami i twarogiem

Ciasta i desery

Babka czekoladowa z wiśniami i twarogiem

10 minut + 75 minut pieczenie

Wyjątkowo wilgotna czekoladowa babka z twarogiem i wiśniami. To połączenie słodkiego czekoladowego ciasta doprawionego szklanką świeżo parzonej kawy, wiśni i masy serowej.

Czekolada i wiśnie to połączenie, które już dawno podbiło moje podniebienie. Pamiętam, kiedy kilka lat temu po raz pierwszy spróbowałam chaczapuri w gruzińskiej piekarni. Świeże, jeszcze ciepłe ciasto wypełnione masą czekoladową i wiśniami… Stąd właśnie wzięła się moja miłość do tego połączenia. Możecie znaleźć na moim blogu przepis na bułeczki drożdżowe z wiśniami i czekoladą które zrobiłam właśnie z myślą o tym chaczpuri 🙂 .

Babka czekoladowa może być przygotowana z różnymi owocami. Ja wybrałam wiśnie, ale maliny, truskawki czy borówki też będą pasować. Jeśli chcesz, zamiast babkę zrób standardowe ciasto w prostokątnej foremce. Musisz tylko pamiętać o tym, że każdą warstwę należy rozkładać delikatnie, aby się nie zatopiła w poprzedniej.

Kilka przepisów na czekoladowe ciasta:

Wilgotne ciasto czekoladowe z persymoną

Czekoladowy fudge z 3 składników

Ciasto Zebra na maśle

Sernik warstwowy o smaku lodów czekoladowych

 

Babka czekoladowa z wiśniami i twarogiem Babka czekoladowa z wiśniami i twarogiemBabka czekoladowa z wiśniami i twarogiem

Słodkie Gotowanie

Babka czekoladowa z wiśniami i twarogiem

Ilość porcji: foremka 24 cm, 13 cm

Czas przygotowania: 10 minut + 75 minut pieczenie

Składniki

CIASTO:

  • 300 g mąki pszennej
  • 250 g cukru
  • 80 g kakao niesłodzone
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 90 ml oleju
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 150 g śmietany kwaśnej
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 250 ml kawy
  • 150 g wiśni mrożonych lub świeżych

MASA SEROWA:

  • 400 - 500 g twarogu sernikowego
  • 1 jajko
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

POLEWA WIŚNIOWA:

  • 150 g wiśni mrożonych lub świeżych
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru

Instrukcje

  1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową (oprócz mrożonych wiśni, które dodajemy mrożone), czyli twaróg, śmietana i jajka powinny co najmniej 1 godzinę spędzić poza lodówką.
  2. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Foremkę do pieczenia babki posmaruj masłem i oprósz dokładnie mąką. Użyłam foremki o wymiarze - góra formy 24 cm, a dół 13 cm - wybierz podobną, raczej większą niż mniejszą.
  3. W misce wymieszaj mąkę, cukier, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól.
  4. W drugiej misce wymieszaj śmietanę, olej, jajka, wanilię.
  5. Dodaj mokre składniki do suchych i mieszaj.
  6. Dodaj gorącą kawę i wymieszaj.
  7. Przygotuj masę serową. Wymieszaj dokładnie twaróg, jajko, cukier i wanilię.
  8. Do foremki wlej 1/3 całego ciasta.
  9. Następnie delikatnie wylej masę serową.
  10. Na masę serową połóż wiśnie.
  11. Dodaj pozostałą część ciasta.
  12. Piecz przez ok. 70 minut lub do suchego patyczka.
  13. Wyjmij upieczoną babkę z piekarnika i odczekaj 15-30 minut. Po tym czasie wyjmij babkę z foremki i zostaw do ostygnięcia.
  14. Kiedy babka będzie zimna, przygotuj polewę z wiśni.
  15. Wiśnie podgrzewaj w garnku i zmiel blenderem, nie musisz robić tego dokładnie.
  16. Do zmielonych owoców dodaj cukier i wymieszaj nadal gotując na bardzo małym ogniu. Dodaj mąkę ziemniaczaną, wymieszaj i gotowe.
  17. Ostudzoną polewę wylej na zimne ciasto. Najlepiej podawać od razu.

www.slodkiegotowanie.pl

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *