Ciasta i desery
Babka czekoladowa z wiśniami i twarogiem
10 minut + 75 minut pieczenie
Wyjątkowo wilgotna czekoladowa babka z twarogiem i wiśniami. To połączenie słodkiego czekoladowego ciasta doprawionego szklanką świeżo parzonej kawy, wiśni i masy serowej.
Czekolada i wiśnie to połączenie, które już dawno podbiło moje podniebienie. Pamiętam, kiedy kilka lat temu po raz pierwszy spróbowałam chaczapuri w gruzińskiej piekarni. Świeże, jeszcze ciepłe ciasto wypełnione masą czekoladową i wiśniami… Stąd właśnie wzięła się moja miłość do tego połączenia. Możecie znaleźć na moim blogu przepis na bułeczki drożdżowe z wiśniami i czekoladą które zrobiłam właśnie z myślą o tym chaczpuri 🙂 .
Babka czekoladowa może być przygotowana z różnymi owocami. Ja wybrałam wiśnie, ale maliny, truskawki czy borówki też będą pasować. Jeśli chcesz, zamiast babkę zrób standardowe ciasto w prostokątnej foremce. Musisz tylko pamiętać o tym, że każdą warstwę należy rozkładać delikatnie, aby się nie zatopiła w poprzedniej.
Kilka przepisów na czekoladowe ciasta:
Wilgotne ciasto czekoladowe z persymoną
Czekoladowy fudge z 3 składników
Sernik warstwowy o smaku lodów czekoladowych
Babka czekoladowa z wiśniami i twarogiem
Ilość porcji: foremka 24 cm, 13 cm
Czas przygotowania: 10 minut + 75 minut pieczenie
Składniki
CIASTO:
- 300 g mąki pszennej
- 250 g cukru
- 80 g kakao niesłodzone
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 90 ml oleju
- 3/4 łyżeczki soli
- 150 g śmietany kwaśnej
- 2 jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 250 ml kawy
- 150 g wiśni mrożonych lub świeżych
MASA SEROWA:
- 400 - 500 g twarogu sernikowego
- 1 jajko
- 100 g cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
POLEWA WIŚNIOWA:
- 150 g wiśni mrożonych lub świeżych
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru
Instrukcje
- Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową (oprócz mrożonych wiśni, które dodajemy mrożone), czyli twaróg, śmietana i jajka powinny co najmniej 1 godzinę spędzić poza lodówką.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Foremkę do pieczenia babki posmaruj masłem i oprósz dokładnie mąką. Użyłam foremki o wymiarze - góra formy 24 cm, a dół 13 cm - wybierz podobną, raczej większą niż mniejszą.
- W misce wymieszaj mąkę, cukier, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól.
- W drugiej misce wymieszaj śmietanę, olej, jajka, wanilię.
- Dodaj mokre składniki do suchych i mieszaj.
- Dodaj gorącą kawę i wymieszaj.
- Przygotuj masę serową. Wymieszaj dokładnie twaróg, jajko, cukier i wanilię.
- Do foremki wlej 1/3 całego ciasta.
- Następnie delikatnie wylej masę serową.
- Na masę serową połóż wiśnie.
- Dodaj pozostałą część ciasta.
- Piecz przez ok. 70 minut lub do suchego patyczka.
- Wyjmij upieczoną babkę z piekarnika i odczekaj 15-30 minut. Po tym czasie wyjmij babkę z foremki i zostaw do ostygnięcia.
- Kiedy babka będzie zimna, przygotuj polewę z wiśni.
- Wiśnie podgrzewaj w garnku i zmiel blenderem, nie musisz robić tego dokładnie.
- Do zmielonych owoców dodaj cukier i wymieszaj nadal gotując na bardzo małym ogniu. Dodaj mąkę ziemniaczaną, wymieszaj i gotowe.
- Ostudzoną polewę wylej na zimne ciasto. Najlepiej podawać od razu.
www.slodkiegotowanie.pl