Bagietka nadziewana kurczakiem i serem mozzarella

Przystawki | Na imprezę

Bagietka nadziewana kurczakiem i serem mozzarella

15 minut przygotowanie + 10 minut pieczenie

Na dzisiejszą imprezę przygotujcie bardzo łatwe bagietki nadziewane kurczakiem i serem mozzarella. Zachwycicie wszystkich a moja porcja będzie za mała 🙂 . Każdy czasami ma ochotę na fast food, a ten domowy jest o wiele lepszy i przede wszystkim – wiem, co jem.

Bagietka jest zanurzona w maśle czosnkowo-serowym z pietruszką. Przyznaję się bez bicia, że zdarza mi się kupić gotową bagietkę czosnkową w trakcie dłuższych zakupów lub w podróży. Jednak zdecydowanie wolę tę zrobioną w domu z ulubionymi dodatkami. Bagietka z tego przepisu jest nadziewana smażonym kurczakiem i mozzarellą.

Hmm, a czy wiecie jak się za nią zabrać? Pytam, ponieważ ja, zanim ją zrobiłam, miałam tylko wyobrażenie tego, na co mam ochotę. W momencie, kiedy przyszło mi przejść do praktyki, to właściwie sama nie wiedziałam, od czego zacząć. Okazuje się, że macie prosty i pyszny domowy fast food w bardzo krótkim czasie. Wystarczy usmażyć kurczaka w panierce. Albo mam lepszy pomysł, jeśli przypadkiem został Wam z wczorajszego obiadu filet z kurczaka, to idealnie, bo możecie go wykorzystać. Ostatnio tak zrobiłam i czas przygotowania skrócił się o połowę. To fantastyczne, bo im szybciej, tym lepiej – nawet dla tych, którzy lubią gotować 🙂 .

Dobrze, więc sprawę kurczaka sobie omówiliśmy 🙂 teraz pora na masło i moczoną w nim bagietkę. Rozpuśćcie masło w płytkim, ale szerokim naczyniu (użyłam rondla) – będziecie potrzebowali ok. 3-4 łyżek masła. Do rozpuszczonego masła przeciśnijcie przez praskę czosnek, podsmażcie niech puści swój piękny aromat i zdejmijcie z ognia. Dodajcie starty parmezan i drobno pokrojoną natkę pietruszki. To najlepsze masełko czosnkowe, jakie przygotowałam. Zapamiętajcie go i smarujcie nim grzanki z grilla.

A jeśli chodzi o pieczywo, to bagietka musi być świeża, wtedy wyjdzie najlepsza. Moja była długa, więc przekroiłam ją na 4 równe części (jak na zdjęciu poniżej). Przekrójcie każdą wzdłuż i wyjmijcie odrobinę miąższu (ale nie za dużo, aby się nie połamała podczas faszerowania i później krojenia), faszerujcie kurczakiem i mozzarellą. Dokładnie namoczcie w maśle i połóżcie na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Pozostałości z dna garnka wyłóżcie na wierzch bagietki lub natrzyjcie ją. Teraz możecie włożyć ją do piekarnika i czekać aż zrobi się złoto-brązowa. Uwaga! Będzie tak bardzo pachniało, że ciężko wytrzymać czas pieczenia 😀 . To, co możemy zaczynać?

Podobał Wam się ten przepis? Mam kilka innych propozycji na przystawki imprezowe:

Bruschetta z łososiem wędzonym i serem kozim

Pieczarki faszerowane jajkiem i serem żółtym

Dip cebulowy

bagietka-nadziewana-kurczakiem-i-serem-mozzarella bagietka-nadziewana-kurczakiem-i-serem-mozzarellabagietka-nadziewana-kurczakiem-i-serem-mozzarella

Słodkie Gotowanie

Bagietka nadziewana kurczakiem i serem mozzarella

Ilość porcji: 12 sztuk

Czas przygotowania: 15 minut przygotowanie + 10 minut pieczenie

Składniki

  • 1 długa bagietka pszenna
  • 70 g masła
  • 30 g parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • 1 kulka mozzarelli
  • 300 g piersi z kurczaka
  • olej do smażenia

PANIERKA:

  • 1 jajko
  • 50 ml mleka
  • bułka tarta
  • sól, pieprz, papryka słodka w proszku, cebula w proszku

Instrukcje

  1. Pokrój mięso w podłużne kawałki (wąskie, ale długie - najlepiej cała długość filetu), zamocz w mieszance jajka i mleka, obtocz w bułce tartej z przyprawami.
  2. Rozgrzej olej na patelni i usmaż pokrojone piersi z kurczaka.
  3. W szerokim, ale najlepiej płytkim naczyniu rozpuść masło, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i chwilę razem smaż na małym ogniu, aby czosnek zaczął pachnieć. Dodaj posiekaną natkę z pietruszki i parmezan starty na tarce, wymieszaj i zdejmij z ognia.
  4. Bagietkę podziel na 4 części, każdą natnij wzdłuż i wyjmij odrobię wnętrza z każdej.
  5. Bagietkę faszeruj usmażonym kurczakiem. Na wierzch a najlepiej lekko upchnij pokrojoną w plastry mozzarellę. Dokładnie namocz w mieszance masła. Pozostałości masła z parmezanem (które zostaną na dnie naczynia) wylej na wierzch bagietek.
  6. Połóż na blaszce z papierem do pieczenia i piecz przez ok. 10 minut lub aż bagietka będzie złoto-brązowa. Piecz w temperaturze 200°C z funkcją grzania góra-dół.
  7. Po upieczeniu pokrój każdą część bagietki dodatkowo na 3 części. Podawaj na gorąco.

www.slodkiegotowanie.pl

Zobacz również

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *