Przystawki | Na imprezę
Bagietka nadziewana kurczakiem i serem mozzarella
15 minut przygotowanie + 10 minut pieczenie
Na dzisiejszą imprezę przygotujcie bardzo łatwe bagietki nadziewane kurczakiem i serem mozzarella. Zachwycicie wszystkich a moja porcja będzie za mała 🙂 . Każdy czasami ma ochotę na fast food, a ten domowy jest o wiele lepszy i przede wszystkim – wiem, co jem.
Bagietka jest zanurzona w maśle czosnkowo-serowym z pietruszką. Przyznaję się bez bicia, że zdarza mi się kupić gotową bagietkę czosnkową w trakcie dłuższych zakupów lub w podróży. Jednak zdecydowanie wolę tę zrobioną w domu z ulubionymi dodatkami. Bagietka z tego przepisu jest nadziewana smażonym kurczakiem i mozzarellą.
Hmm, a czy wiecie jak się za nią zabrać? Pytam, ponieważ ja, zanim ją zrobiłam, miałam tylko wyobrażenie tego, na co mam ochotę. W momencie, kiedy przyszło mi przejść do praktyki, to właściwie sama nie wiedziałam, od czego zacząć. Okazuje się, że macie prosty i pyszny domowy fast food w bardzo krótkim czasie. Wystarczy usmażyć kurczaka w panierce. Albo mam lepszy pomysł, jeśli przypadkiem został Wam z wczorajszego obiadu filet z kurczaka, to idealnie, bo możecie go wykorzystać. Ostatnio tak zrobiłam i czas przygotowania skrócił się o połowę. To fantastyczne, bo im szybciej, tym lepiej – nawet dla tych, którzy lubią gotować 🙂 .
Dobrze, więc sprawę kurczaka sobie omówiliśmy 🙂 teraz pora na masło i moczoną w nim bagietkę. Rozpuśćcie masło w płytkim, ale szerokim naczyniu (użyłam rondla) – będziecie potrzebowali ok. 3-4 łyżek masła. Do rozpuszczonego masła przeciśnijcie przez praskę czosnek, podsmażcie niech puści swój piękny aromat i zdejmijcie z ognia. Dodajcie starty parmezan i drobno pokrojoną natkę pietruszki. To najlepsze masełko czosnkowe, jakie przygotowałam. Zapamiętajcie go i smarujcie nim grzanki z grilla.
A jeśli chodzi o pieczywo, to bagietka musi być świeża, wtedy wyjdzie najlepsza. Moja była długa, więc przekroiłam ją na 4 równe części (jak na zdjęciu poniżej). Przekrójcie każdą wzdłuż i wyjmijcie odrobinę miąższu (ale nie za dużo, aby się nie połamała podczas faszerowania i później krojenia), faszerujcie kurczakiem i mozzarellą. Dokładnie namoczcie w maśle i połóżcie na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Pozostałości z dna garnka wyłóżcie na wierzch bagietki lub natrzyjcie ją. Teraz możecie włożyć ją do piekarnika i czekać aż zrobi się złoto-brązowa. Uwaga! Będzie tak bardzo pachniało, że ciężko wytrzymać czas pieczenia 😀 . To, co możemy zaczynać?
Podobał Wam się ten przepis? Mam kilka innych propozycji na przystawki imprezowe:
Bruschetta z łososiem wędzonym i serem kozim
Pieczarki faszerowane jajkiem i serem żółtym
Bagietka nadziewana kurczakiem i serem mozzarella
Ilość porcji: 12 sztuk
Czas przygotowania: 15 minut przygotowanie + 10 minut pieczenie
Składniki
- 1 długa bagietka pszenna
- 70 g masła
- 30 g parmezanu
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- 1 kulka mozzarelli
- 300 g piersi z kurczaka
- olej do smażenia
PANIERKA:
- 1 jajko
- 50 ml mleka
- bułka tarta
- sól, pieprz, papryka słodka w proszku, cebula w proszku
Instrukcje
- Pokrój mięso w podłużne kawałki (wąskie, ale długie - najlepiej cała długość filetu), zamocz w mieszance jajka i mleka, obtocz w bułce tartej z przyprawami.
- Rozgrzej olej na patelni i usmaż pokrojone piersi z kurczaka.
- W szerokim, ale najlepiej płytkim naczyniu rozpuść masło, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i chwilę razem smaż na małym ogniu, aby czosnek zaczął pachnieć. Dodaj posiekaną natkę z pietruszki i parmezan starty na tarce, wymieszaj i zdejmij z ognia.
- Bagietkę podziel na 4 części, każdą natnij wzdłuż i wyjmij odrobię wnętrza z każdej.
- Bagietkę faszeruj usmażonym kurczakiem. Na wierzch a najlepiej lekko upchnij pokrojoną w plastry mozzarellę. Dokładnie namocz w mieszance masła. Pozostałości masła z parmezanem (które zostaną na dnie naczynia) wylej na wierzch bagietek.
- Połóż na blaszce z papierem do pieczenia i piecz przez ok. 10 minut lub aż bagietka będzie złoto-brązowa. Piecz w temperaturze 200°C z funkcją grzania góra-dół.
- Po upieczeniu pokrój każdą część bagietki dodatkowo na 3 części. Podawaj na gorąco.
www.slodkiegotowanie.pl
Mmm taka zapiekanka wyglada niezwykle apetycznie, chetnie bym zjadla 🙂
I szybko się robi 😉 zwłaszcza jeśli masz już gotowe piersi kurczaka z obiadu! Pozdrawiam 🙂
Na imprezę jak znalazł 🙂 Super przekąska 🙂
Na imprezie znikają migiem 🙂
Od czasu do czasu można poszaleć z taką przekąską 😉
A pewnie, że można! 🙂 Trochę przyjemności w tym zabieganym świecie 😉
Podoba mi się ten przepis, świetna przystawka lub kolacja by z tego była
Tak, tak na naszej imprezie bagietka poszła pierwsza 😀
Wygląda rewelacyjnie! 😍 Na pewno spróbuję.
Dziękuję i oczywiście bardzo się cieszę 🙂
Dzisiaj dla mnie ten wpis wygrywa 😊 MMM 😍😍😍 coś na kolację 😊
Dziękuję 🙂 Sprawdzi się na każdej imprezie 😉
Prosto, szybko i smacznie 🙂 Wygląda wspaniałe
Szybko i smacznie to brzmi jak idealnie 😀 Bardzo dziękuję 🙂