Bajgle

Do pracy

Bajgle

10 minut + 20 minut pieczenie + 1,5 godziny wyrastanie

To przepis na bardzo proste, domowe bajgle. Ostatnio szukałam idealnego bajgla. Byłam w kilku piekarniach, uwierzcie mi, że ciężko o ten rarytas. Pamiętam, że tak samo miała się sprawa, kiedy szukałam precli. Dlatego musiałam zrobić domową wersję, która jest przepyszna i bardzo łatwa. Nie są one ani trochę skomplikowane. Chciałam, żebyście wy też spróbowali upiec w swoim domu bajgle 🙂 .

Bajgle z tego przepisu są lekko gumowe i jednocześnie puszyste w środku – właśnie o takie chodzi. Z zewnątrz mają charakterystyczną dla bajgla skórkę – brązową i obklejoną ziarnami.

Do wyrobu bagietek czy bułeczek używajcie mąki wysokobiałkowej, czyli mąki chlebowej. Wymaga ona trochę więcej czasu i wysiłku, około 10 minut zagniatania. Tworzenie kształtu bajgla jest bardzo łatwe. Wszystko, co trzeba zrobić to przerwać ciasto na środku palcem. Następnie wsunąć dwa palce i poszerzyć otwór. Bułeczki nie muszą wyglądać idealnie – moje nie wyglądały 🙂 .

Kąpiel wodna jest bardzo ważna w produkcji bajgla:

1. Pomaga nadać bułeczce pięknego blasku. Ten połysk to nic innego jak sklejenie się skrobi. To właśnie ona jest taka złocista po obróbce termicznej w piekarniku.

2. Pomaga w ukierunkowaniu ostatecznego kształtu bułeczki. Po takiej kąpieli ciasto już nie wyrasta w piekarniku praktycznie w ogóle. Intensywnie narasta w środku. Na zewnątrz tworzy się apetyczna skorupka.

Miód dodany do kąpieli wodnej zapewni dodatkową karmelizację skorupki podczas pieczenia – będzie chrupiąca i złocista. Nie gotujcie ich zbyt długo, wystarczy po 1 minucie z każdej strony. Dodajcie wszystkie przyprawy i ziarna, które podałam lub pomińcie tą, której nie lubicie. Możecie użyć też sera żółtego, cynamonu, cukru lub cokolwiek zechcesz. To chyba na tyle, teraz zabierajmy się do pracy 🙂 .

 

Łatwe domowe bajgleŁatwe domowe bajgleBajgle, pszenne bułeczki śniadaniowe Bajgle, pszenne bułeczki śniadaniowe Bajgle

Słodkie Gotowanie

Bajgle

Ilość porcji: 8

Czas przygotowania: 10 minut + 20 minut pieczenie + 1,5 godziny wyrastanie

Składniki

CIASTO:

  • 500 g mąki pszennej chlebowej + mąka do podsypania
  • 2 3/4 drożdży suchych
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 360 ml ciepłej wody ok. 40ºC (w dotyku jest ciepła ale nie gorąca)

DODATKOWO:

  • Woda do gotowania
  • 3 łyżki miodu
  • jajko roztrzepane
  • 1 łyżka oliwy

DO POSYPANIA (opcjonalnie):

  • Mak
  • Sezam
  • Cebula w proszku
  • Czosnek w proszku
  • Sól
  • Ser żółty
  • Kminek
  • Cynamon
  • Cukier
  • Czekolada

Instrukcje

  1. W misce wymieszaj ciepła wodę i drożdże. Odstaw na 5 minut i przykryj ściereczką.
  2. Wszystkie składniki ciasta mieszaj w mikserze z hakiem przez ok. 2 minuty na średniej prędkości. Następnie wyłóż ciasto na oprószony mąką blat i rób to ręcznie przez ok. 5 minut. Nie dodawaj zbyt dużo mąki, ciasto jest mocno lepkie i takie musi być. 
  3. Ciasto włóż do lekko natłuszczonego naczynia, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5 - 2 godziny.
  4. Przenieś ciasto na blat roboczy, uderz i podziel na 8 części. Ciasto będzie lepkie, staraj się nie używać dodatkowej mąki (jedynie do podsypania pod uformowane bułeczki). Formuj ciasto w kulki i zrób dziurkę, odłóż i przykryj.
  5. W tym czasie zagotuj w dużym garnku wodę z dodatkiem miodu. Piekarnik rozgrzej do 220°C.
  6. Kiedy woda zacznie się gotować, wkładaj po 2-3 bułeczki do gotującej się wody. Gotuj z każdej strony po 1 minucie. Wyjmij na kratkę aby obciekły z wody. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i obsyp dokładnie dowolnymi ziarnami, serem żółtym lub na słodko - cukrem, cynamonem, wbij czekoladę.
  7. Poukładaj na formie do pieczenia wyłożonej papierem.
  8. Piecz przez 20 - 25 minut, odwracaj formę co najmniej 1 raz aby wszystkie bułeczki dokładnie się upiekły.
  9. Po tym czasie wyjmij bajgle i daj im ostygnąć w foremce, następnie wyjmij na kratkę i daj ostygnąć do końca.

www.slodkiegotowanie.pl

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *