Do pracy
Bajgle
10 minut + 20 minut pieczenie + 1,5 godziny wyrastanie
To przepis na bardzo proste, domowe bajgle. Ostatnio szukałam idealnego bajgla. Byłam w kilku piekarniach, uwierzcie mi, że ciężko o ten rarytas. Pamiętam, że tak samo miała się sprawa, kiedy szukałam precli. Dlatego musiałam zrobić domową wersję, która jest przepyszna i bardzo łatwa. Nie są one ani trochę skomplikowane. Chciałam, żebyście wy też spróbowali upiec w swoim domu bajgle 🙂 .
Bajgle z tego przepisu są lekko gumowe i jednocześnie puszyste w środku – właśnie o takie chodzi. Z zewnątrz mają charakterystyczną dla bajgla skórkę – brązową i obklejoną ziarnami.
Do wyrobu bagietek czy bułeczek używajcie mąki wysokobiałkowej, czyli mąki chlebowej. Wymaga ona trochę więcej czasu i wysiłku, około 10 minut zagniatania. Tworzenie kształtu bajgla jest bardzo łatwe. Wszystko, co trzeba zrobić to przerwać ciasto na środku palcem. Następnie wsunąć dwa palce i poszerzyć otwór. Bułeczki nie muszą wyglądać idealnie – moje nie wyglądały 🙂 .
Kąpiel wodna jest bardzo ważna w produkcji bajgla:
1. Pomaga nadać bułeczce pięknego blasku. Ten połysk to nic innego jak sklejenie się skrobi. To właśnie ona jest taka złocista po obróbce termicznej w piekarniku.
2. Pomaga w ukierunkowaniu ostatecznego kształtu bułeczki. Po takiej kąpieli ciasto już nie wyrasta w piekarniku praktycznie w ogóle. Intensywnie narasta w środku. Na zewnątrz tworzy się apetyczna skorupka.
Miód dodany do kąpieli wodnej zapewni dodatkową karmelizację skorupki podczas pieczenia – będzie chrupiąca i złocista. Nie gotujcie ich zbyt długo, wystarczy po 1 minucie z każdej strony. Dodajcie wszystkie przyprawy i ziarna, które podałam lub pomińcie tą, której nie lubicie. Możecie użyć też sera żółtego, cynamonu, cukru lub cokolwiek zechcesz. To chyba na tyle, teraz zabierajmy się do pracy 🙂 .
Bajgle
Ilość porcji: 8
Czas przygotowania: 10 minut + 20 minut pieczenie + 1,5 godziny wyrastanie
Składniki
CIASTO:
- 500 g mąki pszennej chlebowej + mąka do podsypania
- 2 3/4 drożdży suchych
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 360 ml ciepłej wody ok. 40ºC (w dotyku jest ciepła ale nie gorąca)
DODATKOWO:
- Woda do gotowania
- 3 łyżki miodu
- 1 jajko roztrzepane
- 1 łyżka oliwy
DO POSYPANIA (opcjonalnie):
- Mak
- Sezam
- Cebula w proszku
- Czosnek w proszku
- Sól
- Ser żółty
- Kminek
- Cynamon
- Cukier
- Czekolada
Instrukcje
- W misce wymieszaj ciepła wodę i drożdże. Odstaw na 5 minut i przykryj ściereczką.
- Wszystkie składniki ciasta mieszaj w mikserze z hakiem przez ok. 2 minuty na średniej prędkości. Następnie wyłóż ciasto na oprószony mąką blat i rób to ręcznie przez ok. 5 minut. Nie dodawaj zbyt dużo mąki, ciasto jest mocno lepkie i takie musi być.
- Ciasto włóż do lekko natłuszczonego naczynia, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5 - 2 godziny.
- Przenieś ciasto na blat roboczy, uderz i podziel na 8 części. Ciasto będzie lepkie, staraj się nie używać dodatkowej mąki (jedynie do podsypania pod uformowane bułeczki). Formuj ciasto w kulki i zrób dziurkę, odłóż i przykryj.
- W tym czasie zagotuj w dużym garnku wodę z dodatkiem miodu. Piekarnik rozgrzej do 220°C.
- Kiedy woda zacznie się gotować, wkładaj po 2-3 bułeczki do gotującej się wody. Gotuj z każdej strony po 1 minucie. Wyjmij na kratkę aby obciekły z wody. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i obsyp dokładnie dowolnymi ziarnami, serem żółtym lub na słodko - cukrem, cynamonem, wbij czekoladę.
- Poukładaj na formie do pieczenia wyłożonej papierem.
- Piecz przez 20 - 25 minut, odwracaj formę co najmniej 1 raz aby wszystkie bułeczki dokładnie się upiekły.
- Po tym czasie wyjmij bajgle i daj im ostygnąć w foremce, następnie wyjmij na kratkę i daj ostygnąć do końca.
www.slodkiegotowanie.pl