Bruschetta z łososiem wędzonym i serem kozim

Do chleba

Bruschetta z łososiem wędzonym i serem kozim

15 minut

Bruschetta jest przekąską kuchni włoskiej. Jej podstawą jest chrupiące pieczywo posmarowane oliwą. Możecie znaleźć wiele wariantów tego dania, jednak na pierwsze miejsce wyłania się dobrze znana bruschetta ze świeżymi pomidorami i bazylią. Dzisiaj proponuję jej niebanalną wersję. Bruschetta z łososiem wędzonym i serem kozim jest szybką i łatwą przekąską. Wygląda jak przystawka z droższej restauracji, ale nikt nie musi wiedzieć, że przygotowanie zajęło Wam tylko 15 minut 🙂 !

Wędzony łosoś jest gwiazdą dzisiejszego dania. Chrupiąca bagietka, posmarowana wyjątkowo delikatnym i kremowym serkiem, wykończona wędzonym łososiem i szczypiorkiem – wszystko łączy się tak dobrze i do siebie pasuje, że nie można niczego zarzucić. Bruschetta sprawdza się idealnie jako przystawka, śniadanie i posiłek do pracy. Ja wypróbowałam ten przepis w poprzedni weekend na babskiej imprezie – bruschetta zniknęła w całości 🙂 .

Szukacie więcej pomysłów na przekąski? Mam kilka propozycji:

Drożdżowe kieszonki z serem i szynką

Pieczarki faszerowane jajkiem i serem żółtym

Pikantne pałki z kurczaka

Dip cebulowy

bruschetta-z-lososiem-wedzonym-i-serem-kozim bruschetta-z-lososiem-wedzonym-i-serem-kozim bruschetta-z-lososiem-wedzonym-i-serem-kozim bruschetta-z-lososiem-wedzonym-i-serem-kozim

Słodkie Gotowanie

Bruschetta z łososiem wędzonym i serem kozim

Ilość porcji: 16 sztuk

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki

  • 16 kromek bagietki
  • 120 g koziego sera
  • 120 g śmietankowego serka kanapkowego
  • 150 g - 200 g łososia wędzonego na zimno
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypiorek
  • oliwa z oliwek
  • pieprz i sól

Instrukcje

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  2. W misce wymieszaj ser kozi, serek śmietankowy, majonez i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dopraw solą i pieprzem, dodaj pokrojony szczypiorek i wymieszaj.
  3. Bagietkę pokrój pod ukosem. Każdą kromkę posmaruj po obu stronach oliwą z oliwek. Połóż na blasze do pieczenia i wstaw do piekarnika na ok. 5 minut lub aż zrobią się złote i chrupiące.
  4. Po wyjęciu z piekarnika odczekaj aż chleb ostygnie. Rozłóż krem na każdej kromce i połóż po plastrze łososia.
  5. Serek możesz przygotować dzień wcześniej i zostawić w lodówce. Przed podaniem wyjmij z lodówki odpowiednio wcześniej aby serek nabrał pokojowej temperatury.

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *