Bułki pszenno żytnie razowe z suszonymi pomidorami

Do pracy

Bułki pszenno żytnie razowe z suszonymi pomidorami

20 minut + 20 minut pieczenie + 2 godziny wyrastanie

Delikatne i uniwersalne bułki pszenno żytnie razowe z suszonymi pomidorami. Do przygotowania bułeczek z tego przepisu zalecam użycie miksera z hakiem (wiem, ostatnio mówiłam, że zagniatanie ciasta drożdżowego to taka frajda, ale nie w tym przypadku), ponieważ ciasto przez cały czas jest bardzo luźne i po prostu byłoby niemożliwe dodanie tylko takiej ilości mąki, jaka jest w przepisie, zbyt mocno kusiłoby dosypanie choćby pół szklanki. Można spróbować, ale bułeczki szybciej się zeschną i będą twardsze, te są wyjątkowo delikatne w smaku i strukturze.

Bułki pszenno żytnie razowe z jajecznicą na maśle spełniają standardy najlepszego śniadania 🙂 . Świeżość zachowują przez 3 dni. Używałam ich nawet jako bułki do burgerów i sprawdziły się genialnie. Ważne jest, aby ciasto zagniatać bardzo długo, ja robiłam przez ok. 20 minut – właściwie to robotę odwalił za mnie mikser, ale jest niezastąpiony w tego rodzaju wypiekach.

Więcej bułeczek znajdziecie tutaj:

Słodkie bułki pszenne z ziemniakami

Bułeczki drożdżowe z wiśniami i czekoladą

Bułeczki pszenno-żytnie

Calzone z mięsem mielonym i domowym sosem BBQ

Drożdżowe kieszonki z serem i szynką

 

Bułki pszenno żytnie razowe z suszonymi pomidorami Bułki pszenno żytnie razowe z suszonymi pomidorami Bułki pszenno żytnie razowe z suszonymi pomidorami Bułki pszenno żytnie razowe z suszonymi pomidorami

Słodkie Gotowanie

Bułki pszenno żytnie razowe z suszonymi pomidorami

Ilość porcji: ok. 15 sztuk

Czas przygotowania: 20 minut + 20 minut pieczenie + 2 godziny wyrastanie

Składniki

  • 450 ml letniej wody
  • 430 g mąki pszennej chlebowej + do podsypania
  • 150 g mąki żytniej razowej
  • opakowanie drożdży suszonych (moje miało 8 g)
  • 2 łyżki siemienia lnianego mielonego
  • 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
  • 2 łyżeczki soli
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 5 suszonych pomidorów
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • ziarna do posypanie
  • 1 jajko do smarowania

Instrukcje

  1. Drożdże zalej lekko ciepłą wodą. Dodaj przesianą mąkę (na początek nie dodawaj całej mąki, zostaw sobie w zapasie 1/2 szklanki i dosypuj w razie potrzeby) i resztę składników, czyli sól, siemię, miód, olej, jogurt i pomidory suszone - drobno pokrojone.
  2. Mieszaj najlepiej za pomocą miksera z hakiem do ciasta drożdżowego, ponieważ ciasto będzie bardzo lepkie i luźne.
  3. Zagniataj ok. 20 minut.
  4. Zagniecione ciasto przenieś do miski posmarowanej olejem i odstaw do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (u mnie 1,5 godziny).
  5. Po tym czasie obficie posyp blat mąką, wyłóż ciasto i ponownie obficie posyp mąką.
  6. Przygotuj blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (być może będziesz potrzebować dwóch ponieważ w jednej dużej wszystkie bułeczki się nie zmieszczą).
  7. Ostrym nożem oddzielaj bułeczki i obtaczaj lekko w mące formując bułki (nie będą ładne okrągłe ponieważ ciasto jest lejące) i odkładaj do blaszki.
  8. Bułeczki odstaw na ok 30 minut do wyrośnięcia.
  9. Włącz piekarnik na 220°C.
  10. Bułeczki posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp ulubionymi ziarnami lub niczym.
  11. Piecz przez ok. 15-20 minut. W zależności od wielkości bułek, muszą być mocno złote.

www.slodkiegotowanie.pl

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *