Do pracy
Bułki pszenno żytnie razowe z suszonymi pomidorami
20 minut + 20 minut pieczenie + 2 godziny wyrastanie
Delikatne i uniwersalne bułki pszenno żytnie razowe z suszonymi pomidorami. Do przygotowania bułeczek z tego przepisu zalecam użycie miksera z hakiem (wiem, ostatnio mówiłam, że zagniatanie ciasta drożdżowego to taka frajda, ale nie w tym przypadku), ponieważ ciasto przez cały czas jest bardzo luźne i po prostu byłoby niemożliwe dodanie tylko takiej ilości mąki, jaka jest w przepisie, zbyt mocno kusiłoby dosypanie choćby pół szklanki. Można spróbować, ale bułeczki szybciej się zeschną i będą twardsze, te są wyjątkowo delikatne w smaku i strukturze.
Bułki pszenno żytnie razowe z jajecznicą na maśle spełniają standardy najlepszego śniadania 🙂 . Świeżość zachowują przez 3 dni. Używałam ich nawet jako bułki do burgerów i sprawdziły się genialnie. Ważne jest, aby ciasto zagniatać bardzo długo, ja robiłam przez ok. 20 minut – właściwie to robotę odwalił za mnie mikser, ale jest niezastąpiony w tego rodzaju wypiekach.
Więcej bułeczek znajdziecie tutaj:
Słodkie bułki pszenne z ziemniakami
Bułeczki drożdżowe z wiśniami i czekoladą
Calzone z mięsem mielonym i domowym sosem BBQ
Drożdżowe kieszonki z serem i szynką
Bułki pszenno żytnie razowe z suszonymi pomidorami
Ilość porcji: ok. 15 sztuk
Czas przygotowania: 20 minut + 20 minut pieczenie + 2 godziny wyrastanie
Składniki
- 450 ml letniej wody
- 430 g mąki pszennej chlebowej + do podsypania
- 150 g mąki żytniej razowej
- opakowanie drożdży suszonych (moje miało 8 g)
- 2 łyżki siemienia lnianego mielonego
- 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
- 2 łyżeczki soli
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 5 suszonych pomidorów
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- ziarna do posypanie
- 1 jajko do smarowania
Instrukcje
- Drożdże zalej lekko ciepłą wodą. Dodaj przesianą mąkę (na początek nie dodawaj całej mąki, zostaw sobie w zapasie 1/2 szklanki i dosypuj w razie potrzeby) i resztę składników, czyli sól, siemię, miód, olej, jogurt i pomidory suszone - drobno pokrojone.
- Mieszaj najlepiej za pomocą miksera z hakiem do ciasta drożdżowego, ponieważ ciasto będzie bardzo lepkie i luźne.
- Zagniataj ok. 20 minut.
- Zagniecione ciasto przenieś do miski posmarowanej olejem i odstaw do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (u mnie 1,5 godziny).
- Po tym czasie obficie posyp blat mąką, wyłóż ciasto i ponownie obficie posyp mąką.
- Przygotuj blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (być może będziesz potrzebować dwóch ponieważ w jednej dużej wszystkie bułeczki się nie zmieszczą).
- Ostrym nożem oddzielaj bułeczki i obtaczaj lekko w mące formując bułki (nie będą ładne okrągłe ponieważ ciasto jest lejące) i odkładaj do blaszki.
- Bułeczki odstaw na ok 30 minut do wyrośnięcia.
- Włącz piekarnik na 220°C.
- Bułeczki posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp ulubionymi ziarnami lub niczym.
- Piecz przez ok. 15-20 minut. W zależności od wielkości bułek, muszą być mocno złote.
www.slodkiegotowanie.pl