Do pracy | Grill
Bułki pszenno-żytnie z salami
20 minut + 20 minut pieczenie + 2 godziny wyrastanie
Uwielbiam zapach świeżego wypieku, nieważne czy to chleb, bułki czy pizza (którą osobiście stawiam na podium, jeśli zapytacie mnie o ulubione danie 😀 ). Podczas pieczenia cały dom wypełnia przyjemny aromat drożdży, mąki i wody. Bułki pszenno-żytnie z salami z tego przepisu zachowują świeżość nawet na drugi dzień – trzeciego dnia też jadłam i było dobrze, więc idealne na weekend 🙂 .
Do przygotowania tych bułeczek potrzebujecie mąki pszennej najlepiej chlebowej i mąki żytniej 2000 – z mniejszym typem też wyjdzie. Do standardowego przepisu na bułeczki dodałam salami, ale może to być dowolny dodatek (wędlina, pieczarki, suszone pomidory, cebula i cokolwiek innego), najważniejsze to nie przesadzić z ilością. Jeśli masz robot kuchenny z hakiem do ciasta drożdżowego, to już na tym etapie duża część pracy odpada. Jeśli nie masz takiego miksera, to popracujesz troszkę więcej, ale co z tego, niektórzy uwielbiają zagniatać ciasta drożdżowe – na przykład ja, ale pod warunkiem, że gniotę jedno na tydzień (jeśli więcej to chęci maleją) 🙂 .
Całkowity czas, jaki musisz poświęcić na przygotowanie bułek, zamyka się w niecałych 3 godzinach, wliczając zagniatanie, wyrastanie, formowanie, ponowne wyrastanie i pieczenie. Polecam przygotowanie tych bułek na śniadanie, ciasto uformowane w bułki wstaw do lodówki na noc. Po obudzeniu wyjmij bułki z lodówki (najlepiej postaw w ciepłym miejscu), włącz piekarnik i czekaj, tak co najmniej 30-40 minut. Chwilę przed włożeniem bułek do pieca zrób w nich wgniecenia drewnianą łyżką i odczekaj ok. 3 minuty, piecz. Upieczone bułeczki wywabią nawet największych śpiochów z łóżka 😉 . Po upieczeniu odstaw do przestudzenia na kratkę, tak żeby nie zaparowały od spodu. Gotowe bułeczki z salami można jeść nawet na słodko i są pyszne.
Więcej przepisów na bułki:
Bułki pszenno żytnie razowe z suszonymi pomidorami
Słodkie bułki pszenne z ziemniakami
Domowe miękkie Precle – bardzo łatwe

Bułki pszenno-żytnie z salami
Ilość porcji: 10-12 sztuk
Czas przygotowania: 20 minut + 20 minut pieczenie + 2 godziny wyrastanie
Składniki
- 350 g mąki pszennej chlebowej + ok. 1 łyżka do podsypania
- 100 g mąki żytniej 2000
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 7 g drożdży instant lub 25 g świeżych (ze świeżych należy zrobić zaczyn)
- 125 ml lekko ciepłego mleka
- 175 ml lekko ciepłej wody
- 3 łyżki oliwy z oliwek (ok. 20 g)
- 50 g salami pokrojonego w drobną kostkę
Instrukcje
- Mąkę, sól, cukier i drożdże wymieszaj. Dodaj oliwę i podgrzane mleko z wodą.
- Zacznij zagniatanie, ja to robię w mikserze z hakiem do cista drożdżowego. Kiedy ciasto jest trochę wymieszane dodaj salami i drobno pokrojony czosnek.
- Zagniataj ok. 10 minut w mikserze a następnie 5-10 minut ręcznie lub tylko ręcznie około 15 minut.
- Zagniecione ciasto włóż do miski lekko posmarowanej oliwą. Odstaw w ciepłe miejsce na ok 1,5 godziny lub do podwojenia objętości.
- Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat, rozciągnij palcami na płaski prostokąt i pokrój nożem na 10-12 bułek. Każda będzie miała ok 80-90 g.
- Formuj bułeczki w krążki - nie okrągłe bułeczki - zrób kulkę i rozciągnij ją na płaski krążek. Bułeczki mocno wyrosną.
- Odstaw bułeczki do wyrośnięcia przykryte ściereczką na ok. 30 minut. Po tym czasie w każdej bułeczce zrób przedziałek np.: końcówką drewnianej łyżki, dociśnij do samego końca, ale uważaj aby jej nie przeciąć. Ponownie odstaw na 5 minut.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220°C z grzałką góra-dół. Piecz przez ok 15-20 minut, aż będą mocno rumiane. Na dno piekarnika wstaw naczynie z wodą np.: żaroodporne, lub blaszkę - dzięki temu bułeczki będą miały twardszą skórkę.
- Upieczone bułki wyjmuj na kratkę i pozwól ostygnąć.
www.slodkiegotowanie.pl