Burgery z kurczakiem i surówką z czerwonej kapusty

Dania główne | Burgery

Burgery z kurczakiem i surówką z czerwonej kapusty

1 godzina

Powstaje coraz więcej miejsc, w których można zjeść dobrej jakości burgera. Takie miejsca oferują szeroką ofertę burgerów wołowych, drobiowych i wegetariańskich, więc każdy znajdzie coś dla siebie. Kiedy mam okazję zjeść w takim miejscu, oczywiście to robię. Później jest mi łatwiej skomponować własny zestaw. Burgery wołowe są moimi ulubionymi, ale burgery z kurczakiem i surówką z czerwonej kapusty kojarzą mi się z wakacjami, lekkim zapachem lata i słońcem. Spróbujecie?

Zaczynając tworzyć tego burgera, musicie wybrać dobre pieczywo. To musi być naprawdę dobra maślana bułka – może być czysta, ale pięknie wygląda oblepiona makiem 🙂 . Jeśli w waszej piekarni takich nie mają, warto poszukać w innej. Zjadłam wiele różnych burgerów i wiem, że nie tylko od mięsa zależy jakość i smak najlepszego burgera.

Jeśli chodzi o przygotowanie bułki, to ja robię to zazwyczaj w piekarniku, ale możecie zrobić to również na patelni. Jeśli jednak zdecydujecie się na piekarnik to nagrzejcie go do 200°C i pieczcie bułki przez 5 minut, czyli dokładnie tyle, co kurczaka. Jeśli chcecie zrobić to na patelni, to posmarujcie patelnię masłem, połóżcie bułki i podgrzewajcie na średnim ogniu do zrumienienia krawędzi.

Następny będzie kurczak przekrojony na pół, aby nie był zbyt gruby. Musi zostać kilka godzin w marynacie, aby po usmażeniu był soczysty. Ja użyłam przyprawy do kurczaka, ale jeśli nie chcesz jej używać, to dodaj znaczną ilość papryki słodkiej, czosnku, cebuli w proszku, soli i mniejszą ilość chilli w proszku. Smaż w głębokim i dobrze rozgrzanym tłuszczu po 2 minuty z każdej strony. Wyjmij na talerz wyłożony papierem, aby usunąć nadmiar tłuszczu.

Już prawie wszystko gotowe, teraz pozostaje złożyć kanapkę. Oprócz surówki z czerwonej kapusty możecie wpakować w tego burgera dowolne dodatki. Ja położyłam na puszystą bułkę kurczaka, ogórki konserwowe, surówkę z czerwonej kapusty, ser mozzarella, sos z musztardy dijon i chrupiący bekon. Przyklepałam wszystko górną częścią bułki i jadłam nad wielkim talerzem, oczywiście ręce miałam brudne prawie po łokcie 🙂 ale było warto zobaczyć uśmiech innych, równie brudnych jedzących tego słonecznego burgera 🙂 .

Więcej przepisów na jedzenie, które spodoba się każdemu mężczyźnie:

Bagietka nadziewana kurczakiem i serem mozzarella

Szybka sałatka kanapkowa z kurczakiem curry i pistacjami

Kanapki śniadaniowe z jajecznicą, bekonem i guacamole

burgery z kurczakiem i surówką z czerwonej kapusty burgery z kurczakiem i surówką z czerwonej kapusty surówka z czerwonej kapusty do burgera kurczak smażony do burgera burgery z kurczakiem i surówką z czerwonej kapusty

Słodkie Gotowanie

Burgery z kurczakiem i surówką z czerwonej kapusty

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 1 godzina

Składniki

  • 4 bułki maślane do burgerów
  • ogórki konserwowe
  • ser mozzarella lub inny
  • bekon

SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY:

  • 150 g czerwonej kapusty
  • 1 duża marchewka
  • 2 łyżki majonezu lub jogurtu greckiego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżki cukru
  • 1 łyżka octu winnego

SOS:

  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka musztardy dijon

MIĘSO:

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 200 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka
  • olej do głębokiego smażenia

MARYNATA DO MIĘSA:

  • 1 jajko
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka
  • maślanka (tyle aby w całości pokryła mięso) lub mleko z dodatkiem octu winnego

Instrukcje

MARYNATA:

  1. Mięso pokrój w mniejsze kawałki, tak żeby po usmażeniu zmieściły ci się po 2 kawałki do każdej bułki.
  2. Odrobinę rozbij mięso, aby było tej samej grubości.
  3. Przygotuj marynatę z podanych składników i włóż do niej mięso na 4-6 godzin lub całą noc.

SURÓWKA:

  1. Kapustę poszatkuj, marchewkę zetrzyj na tarce, dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.

MIĘSO:

  1. Wyjmij mięso z marynaty i otrząśnij je, aby spłynęło z niego jak najwięcej maślanki.
  2. Rozgrzej dobrze olej w głębokim naczyniu. Aby sprawdzić czy olej się nagrzał wrzuć odrobinę panierki na olej - jeśli nic się nie dzieje to poczekaj, jeśli widocznie się smaży oznacza to, że olej jest gotowy.
  3. Obtocz mięso w mące z dodatkiem przyprawy. Smaż na rozgrzanym oleju ok. 5 minut, 2 minuty z jednej strony, przekręć na drugą stronę i smaż kolejne 2 lub 3 minuty. Mięso powinno być złoto-brązowe.
  4. Usmażone mięso wyjmij na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, pozostaw na 1 minutę.

POZOSTAŁE:

  1. Bekon usmaż na patelni lub upiecz w piekarniku. Musi być złoto-brązowy i chrupiący. Jeśli robisz to na patelni: połóż bekon na zimnej patelni bez dodatku tłuszczu, trzymaj na średnim ogniu ok. 10 minut. Jeśli robisz to w piekarniku, połóż na blaszce z papierem do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 200°C na ok. 15 minut.
  2. Bułki podgrzej na patelni z masłem lub w piekarniku w 200°C przez 3-4 minuty.

www.slodkiegotowanie.pl

Zobacz również

Komentarze

  1. Aleksandra Załęska -

    Ale wyglądają smakowicie 🙂 Pyszota 🙂 Z mężem robimy burgery z wołowiny z kurczaka jeszcze nie robiliśmy. Musimy spróbować 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *