Chowder z łososiem wędzonym

Zupy

Chowder z łososiem wędzonym

5 minut + 30 minut gotowanie

Chowder jest niezwykle kremową zupą na bazie ryb lub owoców morza z dodatkiem dużej ilości mleka czy zasmażki. W mojej wersji jest z łososiem wędzonym, przez co otrzymujemy bardzo subtelny i bogaty smak.

Chowder z łososiem wędzonym to pyszna kremowa zupa do przygotowania w około 30 minut! Delikatne mięso ryby połączone kremowym bulionem na bazie białego wina. Szybki i pyszny przepis na łatwy obiad w środku tygodnia. Nieodłącznym dodatkiem jest chrupiące pieczywo, bez którego ta zupa nie będzie smakować tak dobrze. Pamiętajcie o nim!

Jesień/zima to właściwie najlepszy sezon na zupy, zwłaszcza kremowe i rozgrzewające. Jeśli szukacie nowego przepisu, który da trochę różnorodności w codziennych obiadach, to myślę, że ta zupa rybna się Wam spodoba. Jeśli lubicie takie kremowe zupy to możliwe, że spodoba wam się najprostsza zupa ziemniaczanazupa brokułowa z parmezanem i oczywiście zupa tortellini z kurczakiem.

chowder-z-lososiem-wedzonymchowder-z-lososiem-wedzonym

Słodkie Gotowanie

Chowder z łososiem wędzonym

Ilość porcji: 6-7

Czas przygotowania: 5 minut + 30 minut gotowanie

Składniki

  • 3-4 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 3 gałązki selera naciowego
  • 6-7 ziemniaków średnich
  • 5 marchewek średnich
  • 120 ml białego wina wytrawnego lub półwytrawnego
  • 800 ml bulionu warzywnego lub rybnego
  • 1 1/2 łyżeczki tymianku suszonego
  • 480 ml mleka 3,2 %
  • 1-2 łyżki mąki pszennej
  • 240 ml śmietanki 30 %
  • 340-450 g łososia wędzonego na gorąco

Instrukcje

  1. Marchewkę i cebulę pokrój w drobną kostkę, selera w cienkie plastry. Rozgrzej masło w dużym garnku i wrzuć warzywa. Smaż chwilę aż warzywa lekko zmiękną ok. 5 minut na średnim ogniu. Wlej wino i zagotuj.
  2. Pokrojone w drobną kostkę ziemniaki wrzuć do zupy. Wlej 3/4 bulionu i dodaj tymianek. Gotuj pod przykryciem na średnim ogniu aż ziemniaki zmiękną 15-20 minut. Kiedy warzywa będą miękkie rozgnieć kilka ziemniaków za pomocą widelca (lekko zagęści zupę).
  3. Mąkę i mleko dokładnie wymieszaj i wlej do zupy. Wlej pozostałą część bulionu, czyli 1/4 i gotuj na wolnym ogniu 5-10 minut aż zupa zacznie gęstnieć.
  4. Dodaj śmietankę i wędzonego łososia tuż przed podaniem (nie gotuj bo łosoś się rozpadnie). Dopraw solą i pieprzem. Podawaj gorące z chrupiącym pieczywem. Na drugi dzień zupa będzie tak samo pyszna, albo nawet lepsza :) !

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *