Ciasta i desery | Boże Narodzenie
Ciasteczka korzenne z karmelem
30 minut + 2 godziny chłodzenie
Prawdziwie świąteczne ciasteczka korzenne z karmelem.
Pięknie pachną, są mega słodkie i co najważniejsze są niebezpiecznie dobre. Przepis na te ciasteczka inspirowany jest domową szarlotką, którą chyba każdy kocha 🙂 .
Poniżej podałam przepis na przyprawę korzenną, ale możesz użyć gotowej np. przyprawy do szarlotki. Ciasteczka korzenne z karmelem pierwszego dnia są trochę jak biszkopciki. Kiedy ostygną, zrobią się twardsze i właśnie o to chodzi. Najlepiej smakują drugiego dnia, schłodzone w lodówce. Robią się twarde i cudownie łączą smak z karmelem.
Pomysł na prosty karmel
Jeśli nie chcesz przygotowywać karmelu w domu, możesz kupić czekoladę karmelową lub kajmak. Jednak kajmak nie zgęstnieje tak jak karmel. Oczywiście ani czekolada, ani kajmak nie będą smakować tak dobrze, jak domowy karmel z cukru, masła i śmietanki.
Kiedy przygotowywałam te ciasteczka myślałam już o ubieraniu choinki 🙂 . Oczywiście jeszcze z tym trochę poczekamy, ale jestem ciekawa, kiedy Ty zaczynasz robić stroiki, rozwieszać światełka i ubieracie choinkę?
Więcej świątecznych przepisów nie tylko na słodko:
Pieczarki faszerowane jajkiem i serem żółtym
Ciasteczka świąteczne z posypką
Ciasto blondie z białą czekoladą i cynamonem
Ciasteczka korzenne z karmelem
Ilość porcji: ok. 25 sztuk
Czas przygotowania: 30 minut + 2 godziny chłodzenie
Składniki
PRZYPRAWA KORZENNA:
- 1 i 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki imbiru
- 1/3 łyżeczki kardamonu
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki goździków
CIASTO:
- 320 g mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 230 g masła w temperaturze pokojowej
- 150 g cukru drobnego
- 1 jajko L lub 2 jajka M w temperaturze pokojowej
- 1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- domowy karmel (ok. 2 łyżki bez dodatku soli)
POSYPKA:
- 70 g cukru drobnego
- 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej
Instrukcje
- W małej misce z podanych składników przygotuj przyprawę korzenną, a w drugiej posypkę.
- W jednym naczyniu wymieszaj suche składniki: mąkę, przyprawę korzenną, proszek do pieczenia i sól.
- W osobnym naczyniu połącz za pomocą miksera masło i cukier na puszystą masę. Ubijaj na średnich obrotach.
- Dodaj jajko i ekstrakt waniliowy - ubijaj na wysokich obrotach, do momentu połączenia.
- Dodaj suche składniki i wymieszaj mikserem lub za pomocą łyżki drewnianej.
- Nabieraj łyżką stołową porcję ciasta i formuj w kulki. Obtocz każdą w posypce cukrowej i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- W każdym ciastku zrób wgłębienie. Najlepiej za pomocą okrągłej końcówki drewnianej łyżki.
- Ciastka wstaw do lodówki na 2-3 godziny lub najlepiej na całą noc (możesz tak przechowywać ciastka nawet 3 dni).
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Upewnij się, że ciasteczka mają odpowiednio dużo miejsca pomiędzy sobą. Piecz ciastka na środku piekarnika przez ok. 12 minut.
- Wyjmij ciastka z piekarnika nie wyłączając go.
- Prawdopodobnie wgłębienia w ciastkach prawie znikną, więc zrób ponownie wgłębienia okrągłą końcówką drewnianej łyżki. Do wgłębień wlej/włóż karmel i wstaw do piekarnika na 1-2 minuty.
- Wyjmij ciasteczka z piekarnika i zostaw na blasze przez 5 minut. Po tym czasie przełóż ciasteczka na kratkę i pozostaw do całkowitego wystudzenia.
- Ciasteczka najlepiej smakują na drugi dzień schłodzone w lodówce.
www.slodkiegotowanie.pl