Ciasteczka korzenne z karmelem

Ciasta i desery | Boże Narodzenie

Ciasteczka korzenne z karmelem

30 minut + 2 godziny chłodzenie

Prawdziwie świąteczne ciasteczka korzenne z karmelem.

Pięknie pachną, są mega słodkie i co najważniejsze są niebezpiecznie dobre. Przepis na te ciasteczka inspirowany jest domową szarlotką, którą chyba każdy kocha 🙂 .

Poniżej podałam przepis na przyprawę korzenną, ale możesz użyć gotowej np. przyprawy do szarlotki. Ciasteczka korzenne z karmelem pierwszego dnia są trochę jak biszkopciki. Kiedy ostygną, zrobią się twardsze i właśnie o to chodzi. Najlepiej smakują drugiego dnia, schłodzone w lodówce. Robią się twarde i cudownie łączą smak z karmelem.

Pomysł na prosty karmel

Jeśli nie chcesz przygotowywać karmelu w domu, możesz kupić czekoladę karmelową lub kajmak. Jednak kajmak nie zgęstnieje tak jak karmel. Oczywiście ani czekolada, ani kajmak nie będą smakować tak dobrze, jak domowy karmel z cukru, masła i śmietanki.

Kiedy przygotowywałam te ciasteczka myślałam już o ubieraniu choinki 🙂 . Oczywiście jeszcze z tym trochę poczekamy, ale jestem ciekawa, kiedy Ty zaczynasz robić stroiki, rozwieszać światełka i ubieracie choinkę?

 

Więcej świątecznych przepisów nie tylko na słodko:

Sernik Nowojorski

Pieczarki faszerowane jajkiem i serem żółtym

Ciasto zebra na maśle

Rolada drożdżowa z cynamonem

Ciasteczka świąteczne z posypką

Ciasto blondie z białą czekoladą i cynamonem

Ciasteczka korzenne z karmelem na święta Ciasteczka korzenne z karmelem na święta Ciasteczka korzenne z karmelem na święta Ciasteczka korzenne z karmelem na święta

Słodkie Gotowanie

Ciasteczka korzenne z karmelem

Ilość porcji: ok. 25 sztuk

Czas przygotowania: 30 minut + 2 godziny chłodzenie

Składniki

PRZYPRAWA KORZENNA:

  • 1 i 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki imbiru
  • 1/3 łyżeczki kardamonu
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki goździków

CIASTO:

  • 320 g mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 230 g masła w temperaturze pokojowej
  • 150 g cukru drobnego
  • 1 jajko L lub 2 jajka M w temperaturze pokojowej
  • 1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • domowy karmel (ok. 2 łyżki bez dodatku soli)

POSYPKA:

  • 70 g cukru drobnego
  • 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej

Instrukcje

  1. W małej misce z podanych składników przygotuj przyprawę korzenną, a w drugiej posypkę.
  2. W jednym naczyniu wymieszaj suche składniki: mąkę, przyprawę korzenną, proszek do pieczenia i sól.
  3. W osobnym naczyniu połącz za pomocą miksera masło i cukier na puszystą masę. Ubijaj na średnich obrotach.
  4. Dodaj jajko i ekstrakt waniliowy - ubijaj na wysokich obrotach, do momentu połączenia.
  5. Dodaj suche składniki i wymieszaj mikserem lub za pomocą łyżki drewnianej.
  6. Nabieraj łyżką stołową porcję ciasta i formuj w kulki. Obtocz każdą w posypce cukrowej i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. W każdym ciastku zrób wgłębienie. Najlepiej za pomocą okrągłej końcówki drewnianej łyżki.
  8. Ciastka wstaw do lodówki na 2-3 godziny lub najlepiej na całą noc (możesz tak przechowywać ciastka nawet 3 dni).
  9. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  10. Upewnij się, że ciasteczka mają odpowiednio dużo miejsca pomiędzy sobą. Piecz ciastka na środku piekarnika przez ok. 12 minut.
  11. Wyjmij ciastka z piekarnika nie wyłączając go.
  12. Prawdopodobnie wgłębienia w ciastkach prawie znikną, więc zrób ponownie wgłębienia okrągłą końcówką drewnianej łyżki. Do wgłębień wlej/włóż karmel i wstaw do piekarnika na 1-2 minuty.
  13. Wyjmij ciasteczka z piekarnika i zostaw na blasze przez 5 minut. Po tym czasie przełóż ciasteczka na kratkę i pozostaw do całkowitego wystudzenia.
  14. Ciasteczka najlepiej smakują na drugi dzień schłodzone w lodówce.

www.slodkiegotowanie.pl

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *