Ciasteczka korzenne z karmelem

Ciasta i desery | Boże Narodzenie

Ciasteczka korzenne z karmelem

30 minut + 2 godziny chłodzenie

Prawdziwie świąteczne ciasteczka korzenne z karmelem. Pięknie pachną, są mega słodkie i co najważniejsze są niebezpiecznie dobre. Przepis na te ciasteczka inspirowany jest domową szarlotką, którą każdy kocha 🙂 .

Podałam przepis na przyprawę korzenną, ale możecie użyć gotowej np. przyprawy do szarlotki. Ciasteczka pierwszego dnia są trochę jak biszkopciki, ale kiedy ostygną, zrobią się twardsze. Najlepiej smakują drugiego dnia, schłodzone w lodówce. Twardnieją i cudownie łączą smak z karmelem. Jeśli nie chcecie przygotowywać karmelu w domu, możecie kupić czekoladę karmelową lub kajmak. Jedak kajmak nie zgęstnieje tak jak karmel. Oczywiście ani czekolada, ani kajmak nie będą smakować tak dobrze, jak domowy karmel z cukru, masła i śmietanki.

Kiedy przygotowywałam te ciasteczka myślałam już o ubieraniu choinki 🙂 . Oczywiście jeszcze z tym trochę poczekamy, ale jestem ciekawa, kiedy Wy zaczynacie robić stroiki, rozwieszać światełka i oczywiście ubieracie choinkę?

Więcej świątecznych przepisów:

Sernik Nowojorski

Pieczarki faszerowane jajkiem i serem żółtym

Ciasto zebra na maśle

Rolada drożdżowa z cynamonem

Ciasteczka świąteczne z posypką

Ciasto blondie z białą czekoladą i cynamonem

Ciasteczka korzenne z karmelem na święta Ciasteczka korzenne z karmelem na święta Ciasteczka korzenne z karmelem na święta Ciasteczka korzenne z karmelem na święta

Słodkie Gotowanie

Ciasteczka korzenne z karmelem

Ilość porcji: ok. 25 sztuk

Czas przygotowania: 30 minut + 2 godziny chłodzenie

Składniki

PRZYPRAWA KORZENNA:

  • 1 i 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki imbiru
  • 1/3 łyżeczki kardamonu
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki goździków

CIASTO:

  • 320 g mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 230 g masła w temperaturze pokojowej
  • 150 g cukru drobnego
  • 1 jajko L lub 2 jajka M w temperaturze pokojowej
  • 1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • domowy karmel (ok. 2 łyżki bez dodatku soli)

POSYPKA:

  • 70 g cukru drobnego
  • 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej

Instrukcje

  1. W małej misce z podanych składników przygotuj przyprawę korzenną a w drugiej posypkę.
  2. W jednym naczyniu wymieszaj suche składniki mąkę, przyprawę korzenną, proszek do pieczenia i sól.
  3. W osobnym naczyniu połącz za pomocą miksera masło i cukier na puszystą masę. Ubijaj na średnich obrotach.
  4. Dodaj jajko i ekstrakt waniliowy i ubijaj na wysokich obrotach do momentu połączenia.
  5. Dodaj suche składniki i wymieszaj mikserem lub za pomocą łyżki drewnianej.
  6. Nabieraj łyżką stołową porcję ciasta i formuj w kulki. Obtocz każdą w posypce cukrowej i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. W każdym ciastku zrób wgłębienie. Najlepiej za pomocą okrągłej końcówki drewnianej łyżki.
  8. Ciastka wstaw do lodówki na 2-3 godziny lub najlepiej na całą noc (możesz tak przechowywać ciastka nawet 3 dni).
  9. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  10. Upewnij się, że ciasteczka mają odpowiednio dużo miejsca pomiędzy sobą. Piecz ciastka na środku piekarnika przez ok. 12 minut.
  11. Wyjmij ciastka z piekarnika nie wyłączając go.
  12. Prawdopodobnie wgłębienia w ciastkach prawie znikną, zrób ponownie wgłębienia okrągłą końcówką drewnianej łyżki. Do wgłębień wlej/włóż karmel i wstaw do piekarnika na 1-2 minuty.
  13. Wyjmij ciasteczka z piekarnika i zostaw na blasze przez 5 minut. Po tym czasie przełóż ciasteczka na kratkę i pozostaw do całkowitego wystudzenia.
  14. Ciasteczka najlepiej smakują na drugi dzień schłodzone w lodówce.

www.slodkiegotowanie.pl

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *