Ciasteczka kukurydziane z orzechami – bez pieczenia

Ciasta i desery | Fit

Ciasteczka kukurydziane z orzechami – bez pieczenia

20 minut + 30 minut chłodzenie

Bardzo łatwe i szybkie ciasteczka kukurydziane z orzechami, twarogiem i czekolada oczywiście bez pieczenia. Przetestowane na dorosłych i dzieciach 🙂 . Super pomysł na zabawę z dziećmi, bo w tym dziwnym okresie ciężko zająć je czymkolwiek na dłużej.

Na sukces tych ciasteczek kukurydzianych składa się łatwość ich wykonania, zdrowy skład i wyważony smak. Mówię, że są łatwe, bo wystarczy wszystko zmielić razem i zatopić w rozpuszczonej czekoladzie. Zdrowy skład, bo używam dużej ilości orzechów, dobrej jakości twaróg, niesłodzone płatki kukurydziane, gorzka czekolada i odrobina syropu klonowego lub miodu. Może niezdrowo wygląda ta biała czekolada, ale skoro już całe ciasteczka są tak fit, to chyba odrobina czekolady na każdym z ciasteczek nie zaszkodzi. Możecie pominąć białą czekoladę, ale na rzecz tego radzę dodać więcej miodu.

Więcej przepisów na moje ulubione zdrowe słodkie przekąski tutaj:

Fit batony kokosowe

Proste batony proteinowe z orzechów

Zdrowe kulki mocy z komosą ryżową

Zdrowe Fit batony „Snickers”

 

Ciasteczka kukurydziane z orzechami i twarogiem bez pieczeniaCiasteczka kukurydziane z orzechami i twarogiem bez pieczenia Ciasteczka kukurydziane z orzechami i twarogiem bez pieczenia Ciasteczka kukurydziane z orzechami i twarogiem bez pieczenia

Słodkie Gotowanie

Ciasteczka kukurydziane z orzechami – bez pieczenia

Ilość porcji: ok. 14-15 sztuk

Czas przygotowania: 20 minut + 30 minut chłodzenie

Składniki

  • 100 g orzechów (użyłam włoskich ale mogą być inne)
  • 100 g twarogu (obojętne jaki, użyłam półtłusty)
  • 50 g czekolady gorzkiej lub deserowej
  • 3-4 łyżki syropu klonowego lub miodu
  • 70 g płatków kukurydzianych
  • 100 g czekolady białej

Instrukcje

  1. Orzechy lekko zmielić blenderem lub malakserem.
  2. Do zmielonych orzechów dodaj twaróg, syrop klonowy lub miód i czekoladę gorzką. Zmiel na jednolitą masę.
  3. Do masy dodaj lekko pokruszone płatki kukurydziane i wymieszaj łyżką.
  4. Formuj ciasteczka nabierając po 1 łyżce masy.
  5. Ciasteczka włóż do lodówki na ok. 30 minut.
  6. Rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej i zanurz w niej spód każdego ciasteczka. Ciasteczka układaj na blaszce czekoladą do góry i włóż do lodówki aż czekolada stężeje.

www.slodkiegotowanie.pl

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *