Ciasto cytrynowa kostka

Ciasta i desery

Ciasto cytrynowa kostka

15 minut + 45 minut pieczenie

Przywołuję lato! Ciasto cytrynowa kostka wprowadzi mnóstwo słońca do Waszego dnia 🙂 .

Gdybym mogła mieć kilka życzeń na dziś, to poprosiłabym o zapach świeżo skoszonej trawy, mrożone napoje i poranną kawę wypitą na tarasie lub w ogrodzie – i wystarczy. Jednak na tę chwilę mogę wspomagać się inaczej, dlatego dzisiaj mam dla Was bardzo wakacyjne ciasto, które jest niezastąpione zimą, kiedy brakuje słońca 🙂 .

Więc ciasto cytrynowa kostka zaczyna się od kruchego spodu, który idealnie uzupełnia się z lekko cierpką masą cytrynową. Spód oraz masa zawierają sok z cytryny, więc pozostawiam Waszej wyobraźni cytrynowy smak tego ciasta. Ta cytrynowa kostka należy do tych lekkich, niezbyt słodkich i niezapychających ciast, więc ostrzegam, że zjada się je całe na raz!

Jeśli znacie moje poprzednie przepisy na ciasta, to wiecie, że większość z nich jest wilgotna – takie lubię najbardziej. Dlatego zachęcam Was do przejrzenia innych przepisów na super wilgotne ciasta, które kojarzą się z wakacjami:

Ciasto jogurtowe z owocami

Ciasto cytrynowe na maśle

Pełnoziarniste ciasto z truskawkami

Sernik Nowojorski

Ciasto cytrynowe cytrynowa kostka Ciasto cytrynowe cytrynowa kostka Ciasto cytrynowe cytrynowa kostka Ciasto cytrynowe cytrynowa kostkaCiasto cytrynowe cytrynowa kostka

Słodkie Gotowanie

Ciasto cytrynowa kostka

Ilość porcji: forma 24 cm x 34 cm

Czas przygotowania: 15 minut + 45 minut pieczenie

Składniki

SPÓD:

  • 200 g masła
  • 2 łyżki cukru białego
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżka śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 260 g mąki pszennej uniwersalnej + trochę do podsypania

MASA CYTRYNOWA:

  • 4 duże jajka
  • 260 g cukru białego
  • 2 łyżki skórki z cytryny (otarte z ok. 3 cytryn)
  • 160 ml soku z cytryny (wyciśnięte z 3 cytryn)
  • 85 g mąki pszennej uniwersalnej
  • szczypta soli
  • cukier puder na wierzch

Instrukcje

  1. Ustaw ruszt na środku piekarnika. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Użyj standardowej formy o wymiarach 24 cm x 34 cm lub odrobinę mniejszą, nasmaruj masłem i odstaw do późniejszego użycia.

SPÓD:

  1. W robocie kuchennym połącz masło, cukier, jajka, śmietankę, sok z cytryny, sól i mąkę. Zagniataj przez ok. 1 minutę tylko do momentu połączenia składników.
  2. Blat roboczy posyp mąką, wyłóż ciasto, na wierzch posyp mąkę i za pomocą palców lub wałka rozciągnij ciasto tak aby wyłożone do formy miało boki wysokości ok. 1 cm.
  3. Schłodź ciasto w lodówce co najmniej 15 minut przed pieczeniem.
  4. Schłodzone ciasto włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15-20 minut, aż ciasto zacznie się lekko rumienić.
  5. Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw na chwilę do schłodzenia. W tym czasie zajmij się masą cytrynową, możesz nie wyłączać piekarnika.

MASA CYTRYNOWA:

  1. W misce połącz cukier i skórkę otartą z cytryny. Najlepiej zrób to za pomocą drewnianej łyżki lub palcami (płyn zawarty w skórce zostanie idealnie rozprowadzony w cukrze, dzięki czemu zapach i smak rozłoży się równomiernie w całym cieście). Mała sztuczka która ma ogromny wpływ :) .
  2. Lekko ubij jajka z cukrem i skórką z cytryny.
  3. Dodaj sok z cytryny, mąkę i wymieszaj.
  4. Wylej masę na spód i piecz w 180°C przez 20-25 minut.
  5. Przed pokrojeniem ciasto musi całkowicie ostygnąć. Kiedy będzie zimne posyp na wierzch cukier puder i pokrój w kostkę.

www.slodkiegotowanie.pl

Zobacz również

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *