Ciasta i desery | Łatwe
Ciasto cytrynowa kostka
15 minut + 45 minut pieczenie
Przywołuję lato! Ciasto cytrynowa kostka wprowadzi mnóstwo słońca do Twojego dnia 🙂 .
Gdybym mogła mieć kilka życzeń na dziś, to poprosiłabym o zapach świeżo skoszonej trawy, mrożone napoje i poranną kawę wypitą na tarasie lub w ogrodzie – i to mi wystarczy, a Tobie? Jednak na tę chwilę mogę wspomagać się inaczej, dlatego dzisiaj mam dla Ciebie bardzo wakacyjne ciasto, które jest niezastąpione zimą, kiedy brakuje słońca 🙂 .
Więc ciasto cytrynowa kostka zaczyna się od kruchego spodu, który idealnie uzupełnia się z lekko cierpką masą cytrynową. Spód oraz masa zawierają sok z cytryny, więc pozostawiam Twojej wyobraźni cytrynowy smak tego ciasta. Ta cytrynowa kostka należy do lekkich, niezbyt słodkich i niezapychających ciast. Przygotowanie to zaledwie 15 minut.
Jeśli znasz moje poprzednie przepisy na ciasta, to pewnie wiesz, że większość z nich jest wilgotna – takie lubię najbardziej. Dlatego zachęcam Cię do przejrzenia innych przepisów na super wilgotne ciasta, które kojarzą się z wakacjami:
Ciasto z rabarbarem i kruszonką
Pełnoziarniste ciasto z truskawkami

Ciasto cytrynowa kostka
Ilość porcji: forma 24 cm x 34 cm
Czas przygotowania: 15 minut + 45 minut pieczenie
Składniki
SPÓD:
- 200 g masła
- 2 łyżki cukru białego
- 1 duże jajko
- 1 łyżka śmietanki 30%
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1/4 łyżeczki soli
- 260 g mąki pszennej uniwersalnej + trochę do podsypania
MASA CYTRYNOWA:
- 4 duże jajka
- 260 g cukru białego
- 2 łyżki skórki z cytryny (otarte z ok. 3 cytryn)
- 160 ml soku z cytryny (wyciśnięte z 3 cytryn)
- 85 g mąki pszennej uniwersalnej
- szczypta soli
- cukier puder na wierzch
Instrukcje
- Ustaw ruszt na środku piekarnika. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Użyj standardowej formy o wymiarach 24 cm x 34 cm lub odrobinę mniejszą, nasmaruj masłem i odstaw do późniejszego użycia.
SPÓD:
- W robocie kuchennym połącz masło, cukier, jajka, śmietankę, sok z cytryny, sól i mąkę. Zagniataj przez ok. 1 minutę tylko do momentu połączenia składników.
- Blat roboczy posyp mąką, wyłóż ciasto, na wierzch posyp mąkę i za pomocą palców lub wałka rozciągnij ciasto tak aby wyłożone do formy miało boki wysokości ok. 1 cm.
- Schłodź ciasto w lodówce co najmniej 15 minut przed pieczeniem.
- Schłodzone ciasto włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15-20 minut, aż ciasto zacznie się lekko rumienić.
- Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw na chwilę do schłodzenia. W tym czasie zajmij się masą cytrynową, możesz nie wyłączać piekarnika.
MASA CYTRYNOWA:
- W misce połącz cukier i skórkę otartą z cytryny. Najlepiej zrób to za pomocą drewnianej łyżki lub palcami (płyn zawarty w skórce zostanie idealnie rozprowadzony w cukrze, dzięki czemu zapach i smak rozłoży się równomiernie w całym cieście). Mała sztuczka która ma ogromny wpływ :) .
- Lekko ubij jajka z cukrem i skórką z cytryny.
- Dodaj sok z cytryny, mąkę i wymieszaj.
- Wylej masę na spód i piecz w 180°C przez 20-25 minut.
- Przed pokrojeniem ciasto musi całkowicie ostygnąć. Kiedy będzie zimne posyp na wierzch cukier puder i pokrój w kostkę.
www.slodkiegotowanie.pl
moje smaki 🙂 wszystkie cytrynowe desery bardzo lubię 😉
Moje też 🙂 dlatego mam tutaj kilka cytrynowych przepisów 🙂
Co to znaczy że spód po wyjęciu z piekarnika na chwilę ma się schłodzić? przecież to nierealne!
Spód, punkt 5 „Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw na chwilę do schłodzenia. W tym czasie zajmij się masą cytrynową, możesz nie wyłączać piekarnika” to znaczy, że należy wyjąć ciasto z piekarnika i zostawić, zająć się przygotowaniem masy (w tym czasie ciasto lekko ostygnie). Przygotowaną masę należy wylać na ciasto i ponownie do piekarnika.
Cytrynowa bajka! Pychota! 🙂