Ciasto cytrynowe na maśle

Ciasta i desery | Łatwe

Ciasto cytrynowe na maśle

10 minut + 45 minut pieczenie

Zastanawiam się, czy koniec listopada to właściwa pora na ciasto cytrynowe. Hmmm właściwie to jest coś takiego jak odpowiednia pora? Myślę, że kiedy w grę wchodzi dobre jedzenie i zachcianki, odpowiedź może być tylko jedna – zdecydowanie nie.

Przecież kiedy mam ochotę na lody, nie zastanawiam się, czy jest lato, czy zima. Jedziemy do pierwszego lepszego sklepu, w którym mamy dobry wybór 🙂 . A jak chcę pochrupać pierniczki to bez sensu czekać na nie cały rok, bo sezon będzie dopiero w Boże Narodzenie. Tak samo mam z cynamonem, niby kojarzy się z rozgrzewającą herbatą i przytulnym miejscem jesienną porą, ale ja kocham cynamon i nie czekam na odpowiednią porę, dodaję go do prawie wszystkiego 🙂 .

Więc naszła mnie ochota na wilgotne ciasto cytrynowe z lepką i orzeźwiającą cytrynową polewą. Zazwyczaj w przepisach na ciasto cytrynowe widziałam olej. Ja uwielbiam masło w swoich wypiekach. Dlatego ostatnio zrobiłam nawet ciasto Zebra na maśle. Koniecznie spróbuj jeśli uwielbiasz ten przytulny, domowy posmak wypieków.

Maślane ciasto cytrynowe brzmi naprawdę dobrze i jedna rzecz, której się nie spodziewałam – w smaku przypomina sernik! Tak, okazało się, że ciasto cytrynowe może smakować jak sernik, to było pierwsze skojarzenie mojej mamy, która niejednokrotnie bywa moim testerem 🙂 .

Jeśli lubicie cytrynowe przepisy to mam pomysł na pyszne cytrynowe pancakes z makiem.

Lub: Szybkie ciasto cytrynowe z kremem i owsianą kruszonką

Ciasto cytrynowa kostka

Zupa cytrynowa z kurczakiem i makaronem orzo

 

Ciasto cytrynowe na masleCiasto cytrynowe na masleCiasto cytrynowe na masle

Słodkie Gotowanie

Ciasto cytrynowe na maśle

Ilość porcji: 10-15 ( 1 keksówka )

Czas przygotowania: 10 minut + 45 minut pieczenie

Składniki

CIASTO:

  • 190 g mąki pszennej uniwersalnej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 170 g masła
  • 130 g cukru 
  • 3 duże jajka 
  • 60 g śmietany 18% lub 12%
  • 3 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
  • skórka starta z jednej cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

POLEWA CYTRYNOWA:

  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka śmietanki lub mleka

Instrukcje

  1. Kratkę piekarnika opuść prawie na sam dół. Rozgrzej piekarnik do 180°C z funkcją grzania góra-dół. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Ja użyłam formy o wymiarach 29 cm x 9 cm, możesz użyć trochę mniejszej, raczej nie większej.
  2. Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól w dużej misce.
  3. W osobnym naczyniu zmiksuj masło na gładko, dodaj cukier i ubijaj aż masa stanie się puszysta. Dodaj jajka, śmietanę, sok i skórkę cytryny, ekstrakt waniliowy i ubijaj do połączenia.
  4. Powoli dodawaj suche składniki nadal mieszając.
  5. Gotowe ciasto wlej do foremki i piecz przez 45 minut do 1 godziny - do suchego patyczka.
  6. Wyjmij ciasto z piekarnika. Odczekaj 1 godzinę, aż ostygnie a następnie wyjmij z foremki.
  7. Zrób polewę: cukier, sok z cytryny i śmietankę dokładnie wymieszaj. Wylej na schłodzone ciasto.

www.slodkiegotowanie.pl

Zobacz również

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *