Ciasta i desery | Łatwe
Ciasto cytrynowe na maśle
10 minut + 45 minut pieczenie
Zastanawiam się, czy koniec listopada to właściwa pora na ciasto cytrynowe. Hmmm właściwie to jest coś takiego jak odpowiednia pora? Myślę, że kiedy w grę wchodzi dobre jedzenie i zachcianki, odpowiedź może być tylko jedna – zdecydowanie nie.
Przecież kiedy mam ochotę na lody, nie zastanawiam się, czy jest lato, czy zima. Jedziemy do pierwszego lepszego sklepu, w którym mamy dobry wybór 🙂 . A jak chcę pochrupać pierniczki to bez sensu czekać na nie cały rok, bo sezon będzie dopiero w Boże Narodzenie. Tak samo mam z cynamonem, niby kojarzy się z rozgrzewającą herbatą i przytulnym miejscem jesienną porą, ale ja kocham cynamon i nie czekam na odpowiednią porę, dodaję go do prawie wszystkiego 🙂 .
Więc naszła mnie ochota na wilgotne ciasto cytrynowe z lepką i orzeźwiającą cytrynową polewą. Zazwyczaj w przepisach na ciasto cytrynowe widziałam olej. Ja uwielbiam masło w swoich wypiekach. Dlatego ostatnio zrobiłam nawet ciasto Zebra na maśle. Koniecznie spróbuj jeśli uwielbiasz ten przytulny, domowy posmak wypieków.
Maślane ciasto cytrynowe brzmi naprawdę dobrze i jedna rzecz, której się nie spodziewałam – w smaku przypomina sernik! Tak, okazało się, że ciasto cytrynowe może smakować jak sernik, to było pierwsze skojarzenie mojej mamy, która niejednokrotnie bywa moim testerem 🙂 .
Jeśli lubicie cytrynowe przepisy to mam pomysł na pyszne cytrynowe pancakes z makiem.
Lub: Szybkie ciasto cytrynowe z kremem i owsianą kruszonką
Zupa cytrynowa z kurczakiem i makaronem orzo

Ciasto cytrynowe na maśle
Ilość porcji: 10-15 ( 1 keksówka )
Czas przygotowania: 10 minut + 45 minut pieczenie
Składniki
CIASTO:
- 190 g mąki pszennej uniwersalnej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 170 g masła
- 130 g cukru
- 3 duże jajka
- 60 g śmietany 18% lub 12%
- 3 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
- skórka starta z jednej cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
POLEWA CYTRYNOWA:
- 100 g cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka śmietanki lub mleka
Instrukcje
- Kratkę piekarnika opuść prawie na sam dół. Rozgrzej piekarnik do 180°C z funkcją grzania góra-dół. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Ja użyłam formy o wymiarach 29 cm x 9 cm, możesz użyć trochę mniejszej, raczej nie większej.
- Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól w dużej misce.
- W osobnym naczyniu zmiksuj masło na gładko, dodaj cukier i ubijaj aż masa stanie się puszysta. Dodaj jajka, śmietanę, sok i skórkę cytryny, ekstrakt waniliowy i ubijaj do połączenia.
- Powoli dodawaj suche składniki nadal mieszając.
- Gotowe ciasto wlej do foremki i piecz przez 45 minut do 1 godziny - do suchego patyczka.
- Wyjmij ciasto z piekarnika. Odczekaj 1 godzinę, aż ostygnie a następnie wyjmij z foremki.
- Zrób polewę: cukier, sok z cytryny i śmietankę dokładnie wymieszaj. Wylej na schłodzone ciasto.
www.slodkiegotowanie.pl
lubię cytrynowe ciasta więc to jest w sam raz dla mnie. Zanotuję przepis i z pewnością zrobię
Bardzo się cieszę Iza, że znalazłaś coś dla siebie 🙂 Pozdrawiam.
Ohh… widać już na zdjęciu jakie to ciasto jest wilgotne 🙂 bardzo takie lubimy!
Bo najlepsze są wilgotne ciasta i ciężkie serniki 🙂