Ciasto drożdżowe z żurawiną i pomarańczą

Ciasta i desery | Święta

Ciasto drożdżowe z żurawiną i pomarańczą

30 minut + 2 godziny wyrastanie + 40 minut pieczenie

Ciasto drożdżowe z żurawiną i pomarańczą

Ciasto ma wspaniały zapach, jest świeże przez kilka dni i daje fajną zabawę podczas przygotowania. Ciasto można urywać, bo jest składane warstwowo. Ja lubię mało lukru na cieście, więc w przepisie jest podana minimalna ilość, ale jeśli lubicie lub Wam nie przeszkadza, to spokojnie możecie podwoić składniki.

Dlaczego ciasto drożdżowe nie wyszło?

Poznaj powody dlaczego Twoje ciasto drożdżowe nie wyrosło.
Kilka wskazówek jak zrobić ciasto drożdżowe, które udaje się za każdym razem.

 

Ciasto drożdżowe wbrew swojej złej sławie jest łatwe, należy tylko pamiętać o kilku podstawowych zasadach.

  1.  Drożdże których używasz, muszą być aktywne. Aby mieć pewność, po dodaniu płynu (mleka lub wody) drożdże powinny zacząć się pienić. Nie musi to być intensywne pienienie, jeśli widzisz nawet pojedyncze bąbelki na wodzie, to znaczy, że drożdże są dobre.
  2. Używaj lekko ciepłej wody, zbyt gorąca zabije drożdże, a zbyt zimna znacznie wydłuży wzrost ciasta. Ciepła woda to taka, której prawie nie odczuwasz, bo ma podobną temperaturę do naszego ciała – tyle zdecydowanie drożdżom wystarczy.
  3. Należy małymi partiami dodawać mąkę, zbyt duża ilość mąki spowoduje, że ciasto będzie zbite, twarde, zacznie się szybko kruszyć i równie szybko stanie się suche. Ciasto z małą ilością mąki zdecydowanie trudniej zagniatać, ale wraz z czasem mąka wciąga płyn i ciasto staje się bardziej elastyczne, aż wreszcie powstaje gładka kulka.
  4. Jeśli ciasto przed pieczeniem wyrasta zbyt krótko, to z pewnością bardzo popęka. Ciasto drożdżowe potrzebuje czasu, zazwyczaj ok. 1,5 godziny – gdy stoi w ciepłym miejscu. Po uformowaniu ciasta w dowolne kształty należy je ponownie odstawić do wyrośnięcia, tym razem już na krócej – 30 lub 45 minut.
  5. Ciasto nie musi stać w piekarniku po zakończeniu pieczenia w obawie o jego opadnięcie. Z mojego doświadczenia wynika, że przy większości wypieków drożdżowych nie ma potrzeby czekać, można od razu wyjąć i zostawić na jakiś czas w foremce i dopiero po chwili wyjąć. Z kolei pieczywo lepiej wyjąć od razu z foremki.
  6. Bardzo ważną sprawą jest, aby składniki miały mniej więcej tę samą temperaturę. Jeśli tak jak w tym przepisie dodaję jajka, to one również muszą być dużo wcześniej wyjęte z lodówki. Jeśli o tym zapomnieliście, to jeszcze nie wszystko stracone. Włóżcie jajka do ciepłej wody i dajcie im się ogrzać przez kilka minut – to wystarczy.
  7. Ciasto na słodkie wypieki najlepiej piec w temperaturze 180°C, wypieki takie jak bułki, chleby i pizza wymagają wyższych temperatur – co najmniej 200°C.

To kilka najbardziej potrzebnych wskazówek, dzięki którym ciasto drożdżowe powinno wyjść za każdym razem. Ciasto możecie również wstawić do lodówki i upiec dopiero rano. Wyrośnięte i uformowane już w tą „harmonijkę” ciasto włóżcie do lodówki i wyjmijcie na ok. 1 godzinę przed pieczeniem.

Jeśli szukacie przepisów na więcej drożdżowych wypieków:

Bułeczki drożdżowe z wiśniami i czekoladą

Drożdżowe kieszonki z serem i szynką

Słodkie bułki pszenne z ziemniakami

Cynamonowe bułeczki

 

Ciasto drożdżowe z żurawiną i pomarańczą Ciasto drożdżowe z żurawiną i pomarańczą Ciasto drożdżowe z żurawiną i pomarańczą Ciasto drożdżowe z żurawiną i pomarańczą

Słodkie Gotowanie

Ciasto drożdżowe z żurawiną i pomarańczą

Ilość porcji: foremka 30X11 cm

Czas przygotowania: 30 minut + 2 godziny wyrastanie + 40 minut pieczenie

Składniki

CIASTO:

  • 160 ml mleka
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki masła
  • 50 g cukru
  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych
  • 2 jajka
  • 350 - 400 g mąki pszennej + ewentualnie do podsypania
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub zapachu pomarańczowego
  • 1 łyżeczka soli

ŚRODEK:

  • 3 łyżki masła
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 70 g brązowego cukru trzcinowego
  • 60 g suszonej żurawiny (można dodać więcej lub mniej)

POLEWA:

  • 50 - 60 g cukru pudru
  • skórka z 1/2 pomarańczy
  • 3 łyżki soku z pomarańczy

Instrukcje

  1. W małym garnku podgrzej lekko mleko i cukier - ma być tylko lekko ciepłe, nie gorące. Dodaj drożdże i wymieszaj, zostaw na 5 minut.
  2. Dodaj stopione i lekko przestudzone masło, jajka, olej, ekstrakt i sól. Mieszaj przez chwilę łyżką lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego.
  3. Powoli dodawaj po ok. 100 g mąki, jeśli zagniatasz ciasto mikserem to ustaw mała prędkość.
  4. Po dodaniu całej mąki zagniataj jeszcze przez 5 minut. Ciasto powinno być lepkie ale dość zwarte.
  5. Ciasto włóż do lekko posmarowanego olejem naczynia i odstaw do podwojenia objętości.
  6. Przygotuj podłużną foremkę do pieczenia i wyłóż ją pergaminem.
  7. Wyrośnięte ciasto wyłóż na obsypany mąką blat i rozwałkuj na prostokąt ok. 50 cm x 30 cm.
  8. Ciasto równomiernie posmaruj rozpuszczonym masłem, posyp cukrem trzcinowym i skórką pomarańczy.
  9. Za pomocą noża potnij ciasto wzdłuż krótszej krawędzi na ok. 6 pasków.
  10. Układaj paski jeden na drugim posypując każdy żurawiną (możesz wcześniej ją lekko pokroić).
  11. Tak złożone ciasto ponownie pokrój na ok. 6 kawałków wzdłuż krótszej krawędzi (powinny wyjść mniej więcej kwadraty).
  12. Wkładaj do foremki tak, aby wyszło coś na kształt harmonijki.
  13. Ciasto w foremce musi wyrosnąć, więc odstaw je na ok. 40 minut.
  14. Piecz w temperaturze 180°C przez ok. 40 minut. Pod koniec pieczenia możesz przykryć ciasto folią, aby zapobiec zbyt mocnemu zbrązowieniu. Ciasto powinno być złociste.
  15. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.

POLEWA:

  1. Wymieszaj cukier puder z sokiem pomarańczowym i skórką. Jeśli uważasz że polewa jest zbyt gęsta dodaj jeszcze łyżkę soku lub jeśli zbyt wodnista to łyżkę cukru.
  2. Gotową polewę wylej na ostudzone ciasto.

www.slodkiegotowanie.pl

Zobacz również

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *