Ciasto Zebra na maśle

Ciasta i desery

Ciasto Zebra na maśle

10 minut przygotowanie + 50 minut pieczenie

Ciasto Zebra wygląda pięknie. Jej waniliowe i czekoladowe warstwy idealnie się dopełniają i tworzą takie artystyczne mazaje 🙂 . Smak czekoladowy podbiłam dodatkiem kawy rozpuszczalnej, wiedzieliście, że tak się robi? Ja odkryłam to całkiem niedawno 🙂 .

To już moje kolejne ciasto, które zazwyczaj przygotowuje się na oleju, ale ja robię je na maśle. Uwielbiam smak masła w wypiekach, ale nie tylko smak. Masło daje kruchość, jakiej oczywiście nie da olej. Maślane ciasto cytrynowe to mój ostatni przepis z podmianą oleju – jest jednym z najczęściej odwiedzanych przepisów na blogu.

Ciasto Zebra to wilgotna babka, która prezentuje się pięknie. Jest bardzo prosta i każdy pamięta ją na swój sposób. Proponuję spróbować Zebry z masłem, smak prosty, ale jak doskonały. Sobota i niedziela to idealne dni na powitanie rodziny pysznym ciastem. Czy jest coś lepszego niż rozpoczęcie wolnego dnia od filiżanki kawy i kawałka dobrego ciasta?

U mnie bez tego się nie obejdzie, dlatego zabierajmy się do pracy i przygotujmy tę kolorową babkę!

Inne ciasta na maśle:

Czekoladowe Blondies

Cynamonowe blondies z białą czekoladą

Pełnoziarniste ciasto z owocami

Szybkie ciasto zebra na maśle jak brownieCiasto Zebra na masleSzybkie ciasto zebra na maśle jak brownie Szybkie ciasto zebra na maśle jak brownie

Słodkie Gotowanie

Ciasto Zebra na maśle

Ilość porcji: 1 foremka na babkę

Czas przygotowania: 10 minut przygotowanie + 50 minut pieczenie

Składniki

  • 400 g mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 250 g cukru pudru
  • 60 g kakao
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 100 ml wody
  • 260 g masła (rozpuścić i schłodzić)
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 4 jajka
  • 120 ml mleka

Instrukcje

  1. Przygotuj foremkę, posmaruj olejem i oprósz mąką.
  2. W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Narazie odstaw na bok.
  3. Do małej miski wsyp kawę rozpuszczalną, zalej wodą i dodaj kakao. Dokładnie wymieszaj. Odstaw na bok.
  4. W oddzielnej, dużej misce wymieszaj za pomocą miksera cukier puder z rozpuszczonym i schłodzonym masłem. Ucieraj do momentu dokładnego połączenia, ok. 2-3 minuty. Dodaj ekstrakt waniliowy, wymieszaj. Dodaj pojedynczo jajka w temperaturze pokojowej. Wszystko ubijaj do połączenia. Po dodaniu jajek masa powinna być puszysta.
  5. Zmniejsz obroty miksera i dodawaj powoli mąkę i mleko w temperaturze pokojowej. Raz mąką, raz mleko - na zmianę - aż dodasz całość. Ubijaj jeszcze 2 minuty lub do całkowitego połączenia składników, nie za długo.
  6. Podziel ciasto prawie na pół - jedna część musi być troszkę mniejsza. Do tej mniejszej części dodaj mieszankę kawy, wody i kakao. Dokładnie wymieszaj.
  7. Piekarnik rozgrzej do 180°C z funkcją grzania góra - dół.
  8. Ciasto wykładaj łyżką do przygotowanej foremki. Raz jasne ciasto, raz ciemne, układaj warstwami (niech nie będą idealne - moje nie są).
  9. Piecz przez 45 - 55 minut, do suchego patyczka. Po wyłączeniu piekarnika nie otwieraj, pozostaw tak na 15 minut, po tym czasie uchyl drzwiczki i pozostaw na 30 minut. Teraz możesz wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
  10. Kiedy wystygnie, przekręć ciasto - powinno samo wyjść, oprósz dokładnie cukrem pudrem i gotowe.

www.slodkiegotowanie.pl

Zobacz również

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *