Ciasta i desery
Ciasto Zebra na maśle
10 minut przygotowanie + 50 minut pieczenie
Ciasto Zebra wygląda jak prawdziwa Zebra
Jej waniliowe i czekoladowe warstwy idealnie się dopełniają i tworzą takie artystyczne mazaje 🙂 . Smak czekoladowy podbiłam dodatkiem kawy rozpuszczalnej, wiedziałaś, że tak się robi? Ja odkryłam to całkiem niedawno 🙂 .
To już moje kolejne ciasto, które zazwyczaj przygotowuje się na oleju, ale ja robię je na maśle. Uwielbiam smak masła w wypiekach, ale nie tylko smak. Masło daje kruchość, jakiej oczywiście nie da olej. Maślane ciasto cytrynowe to mój ostatni przepis z podmianą oleju na masło. Przepis jest jednym z najczęściej odwiedzanych na blogu.
Ciasto Zebra na maśle to wilgotna babka
Ciasto które prezentuje się pięknie. Babka jest bardzo prosta i każdy pamięta ją na swój sposób. Proponuję spróbować Zebry na maśle. To smak prosty, ale jak doskonały. Sobota i niedziela to idealne dni na powitanie rodziny pysznym ciastem. Czy jest coś lepszego niż rozpoczęcie wolnego dnia od filiżanki kawy i kawałka dobrego ciasta?
U mnie bez tego się nie obejdzie, dlatego zabierajmy się do pracy i przygotujmy tę kolorową babkę!
Inne ciasta na maśle:
Cynamonowe blondies z białą czekoladą
Pełnoziarniste ciasto z owocami
Ciasto Zebra na maśle
Ilość porcji: 1 foremka na babkę
Czas przygotowania: 10 minut przygotowanie + 50 minut pieczenie
Składniki
- 400 g mąki pszennej tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 250 g cukru pudru
- 60 g kakao
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 100 ml wody
- 260 g masła (rozpuścić i schłodzić)
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 4 jajka
- 120 ml mleka
Instrukcje
- Przygotuj foremkę, posmaruj olejem i oprósz mąką.
- W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Na razie odstaw na bok.
- Do małej miski wsyp kawę rozpuszczalną, zalej wodą i dodaj kakao. Dokładnie wymieszaj. Odstaw na bok.
- W oddzielnej, dużej misce wymieszaj za pomocą miksera cukier puder z rozpuszczonym i schłodzonym masłem. Ucieraj do momentu dokładnego połączenia, ok. 2-3 minuty.
- Dodaj ekstrakt waniliowy, wymieszaj. Dodaj pojedynczo jajka w temperaturze pokojowej. Wszystko ubijaj do połączenia. Po dodaniu jajek masa powinna być puszysta.
- Zmniejsz obroty miksera i dodawaj powoli mąkę i mleko w temperaturze pokojowej. Raz mąką, raz mleko - na zmianę - aż dodasz całość. Ubijaj jeszcze 2 minuty lub do całkowitego połączenia składników, nie za długo. Pamiętaj!
- Podziel ciasto prawie na pół - jedna część musi być troszkę mniejsza. Do tej mniejszej części dodaj mieszankę kawy, wody i kakao. Dokładnie wymieszaj.
- Piekarnik rozgrzej do 180°C z funkcją grzania góra - dół.
- Ciasto wykładaj łyżką do przygotowanej foremki. Raz jasne ciasto, raz ciemne, układaj warstwami (niech nie będą idealne - moje nie są).
- Piecz przez 45 - 55 minut, do suchego patyczka. Po wyłączeniu piekarnika nie otwieraj, pozostaw tak na 15 minut, po tym czasie uchyl drzwiczki i pozostaw na 30 minut. Teraz możesz wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
- Kiedy wystygnie, przekręć ciasto - powinno samo wyjść, oprósz dokładnie cukrem pudrem i gotowe.
www.slodkiegotowanie.pl
Dziś zrobiłam Zebrę na maśle. Bardziej mi to przypomina Brownie. Przepyszne.
To prawda, masa kakaowa jest bardziej wilgotna i intensywna niż waniliowa – Zebra brownie, super 🙂 Bardzo mi miło, że smakowało! 🙂
Boże, to ciasto jest pyszne, właśnie upiekłam, bardzo polecam.
Dziękuję, bardzo mi miło Gosiu 🙂
Zebra wyszła super, na maśle nie jest taka mokra jak z olejem więc ten przepis 100% rewelacja
Ciasto wychodzi przepyszne 😋 Polecam
Upieklam babkę dziś, jest puszysta , pachnaca i pyszna.
Będzie moją ulubioną świąteczną babką na maśle.