Ciasto Zebra na maśle

Ciasta i desery

Ciasto Zebra na maśle

10 minut przygotowanie + 50 minut pieczenie

Ciasto Zebra wygląda pięknie. Jej waniliowe i czekoladowe warstwy idealnie się dopełniają i tworzą takie artystyczne mazaje 🙂 . Smak czekoladowy podbiłam dodatkiem kawy rozpuszczalnej, wiedzieliście, że tak się robi? Ja odkryłam to całkiem niedawno 🙂 .

To już moje kolejne ciasto, które zazwyczaj przygotowuje się na oleju, ale ja robię je na maśle. Uwielbiam smak masła w wypiekach, ale nie tylko smak. Masło daje kruchość, jakiej oczywiście nie da olej. Maślane ciasto cytrynowe to mój ostatni przepis z podmianą oleju – jest jednym z najczęściej odwiedzanych przepisów na blogu.

Ciasto Zebra to wilgotna babka, która prezentuje się pięknie. Jest bardzo prosta i każdy pamięta ją na swój sposób. Proponuję spróbować Zebry z masłem, smak prosty, ale jak doskonały. Sobota i niedziela to idealne dni na powitanie rodziny pysznym ciastem. Czy jest coś lepszego niż rozpoczęcie wolnego dnia od filiżanki kawy i kawałka dobrego ciasta?

U mnie bez tego się nie obejdzie, dlatego zabierajmy się do pracy i przygotujmy tę kolorową babkę!

Inne ciasta na maśle:

Czekoladowe Blondies

Cynamonowe blondies z białą czekoladą

Pełnoziarniste ciasto z owocami

Ciasto Zebra na masleCiasto Zebra na masleCiasto Zebra na masleCiasto Zebra na masle

Słodkie Gotowanie

Ciasto Zebra na maśle

Ilość porcji: 1 foremka na babkę

Czas przygotowania: 10 minut przygotowanie + 50 minut pieczenie

Składniki

  • 400 g mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 250 g cukru pudru
  • 60 g kakao
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 100 ml wody
  • 260 g masła (rozpuścić i schłodzić)
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 4 jajka
  • 120 ml mleka

Instrukcje

  1. Przygotuj foremkę, posmaruj olejem i oprósz mąką.
  2. W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Narazie odstaw na bok.
  3. Do małej miski wsyp kawę rozpuszczalną, zalej wodą i dodaj kakao. Dokładnie wymieszaj. Odstaw na bok.
  4. W oddzielnej, dużej misce wymieszaj za pomocą miksera cukier puder z rozpuszczonym i schłodzonym masłem. Ucieraj do momentu dokładnego połączenia, ok. 2-3 minuty. Dodaj ekstrakt waniliowy, wymieszaj. Dodaj pojedynczo jajka w temperaturze pokojowej. Wszystko ubijaj do połączenia. Po dodaniu jajek masa powinna być puszysta.
  5. Zmniejsz obroty miksera i dodawaj powoli mąkę i mleko w temperaturze pokojowej. Raz mąką, raz mleko - na zmianę - aż dodasz całość. Ubijaj jeszcze 2 minuty lub do całkowitego połączenia składników, nie za długo.
  6. Podziel ciasto prawie na pół - jedna część musi być troszkę mniejsza. Do tej mniejszej części dodaj mieszankę kawy, wody i kakao. Dokładnie wymieszaj.
  7. Piekarnik rozgrzej do 180°C z funkcją grzania góra - dół.
  8. Ciasto wykładaj łyżką do przygotowanej foremki. Raz jasne ciasto, raz ciemne, układaj warstwami (niech nie będą idealne - moje nie są).
  9. Piecz przez 45 - 55 minut, do suchego patyczka. Po wyłączeniu piekarnika nie otwieraj, pozostaw tak na 15 minut, po tym czasie uchyl drzwiczki i pozostaw na 30 minut. Teraz możesz wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
  10. Kiedy wystygnie, przekręć ciasto - powinno samo wyjść, oprósz dokładnie cukrem pudrem i gotowe.

Zobacz również

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *