Cynamonowe Blondies z białą czekoladą

Ciasta i desery

Cynamonowe Blondies z białą czekoladą

10 minut + 30 minut pieczenie

Cynamonowe blondies z białą czekoladą to coś więcej niż tylko blondies, uwierzcie mi. To aromatyczne połączenie góry masła, białej czekolady i cynamonu. Jeśli przygotowujesz ten deser nie myśl o kaloriach. Po prostu o nich zapomnij, nie przydadzą nam się, w przepisie ich nie ma 😉 .

To blodnies jest genialnie żujące i słodkie. Takie najbardziej lubię. To jedno z moich pierwszych ciast tego typu, trzeba przyznać – uzależnia.

Zupełnie sama, biała czekolada nie ma takiego efektu. Jest jednym z tych składników które eksplodują smakiem gdy łączy się je z innymi składnikami. W tym przypadku z wanilią, cynamonem i brązowym cukrem. 

Myślę, że moja ulubiona część w trakcie powstawania domowych wypieków to zapach. Cynamonowo-waniliowy aromat wypełnia cały dom podczas pieczenia, a ja nie mogę oderwać się od szyby piekarnika.

Zazwyczaj zdrowo się odżywiam, więc ciężko mi się przyznać, że sama zjadłam prawie połowę tego ciasta. I nadal nie mam dość. Nie wiem czy jest to powód do dumy. W końcu niedługo lato a ja wcinam desery naszpikowane kaloriami. Ale, co tam. Dla złagodzenia wyrzutów sumienia, mogę sobie pogratulować bo ciasto jest pyszne i podaję dalej.

Cynamonowe Blondies z białą czekoladąCynamonowe Blondies z białą czekoladą Cynamonowe Blondies z białą czekoladą Cynamonowe Blondies z białą czekoladąCynamonowe Blondies z białą czekoladąCynamonowe Blondies z białą czekoladą Cynamonowe Blondies z białą czekoladą

Słodkie Gotowanie

Cynamonowe Blondies z białą czekoladą

Ilość porcji: 12

Czas przygotowania: 10 minut + 30 minut pieczenie

Składniki

Ciasto

  • 290 g mąki pszennej (użyłam 650)
  • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 170 g masła w temperaturze pokojowej
  • 150 g białego cukru
  • 150 g brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 180 g białej czekolady

Posypka

  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 60 g cukru (dowolnego)

Instrukcje

  1. Ubij masło z cukrem na lekko puszystą masę. Dodaj jajka, ekstrakt waniliowy i ubijaj na dużej prędkości ok. 2 minuty.
  2. W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Zmniejsz obroty miksera i dodaj suche składniki. Dodaj pokruszoną czekoladę i wymieszaj drewnianą lub sylikonową łopatką.
  3. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 170°C.
  4. Foremkę o wymiarach 20 cm x 20 cm lub podobnej wyłóż papierem do pieczenia.
  5. Przygotowaną masę podziel na dwie części. Postaraj się równomiernie rozprowadzić jedną część na spód foremki.
  6. Składniki na posypkę wymieszaj. 2/3 użyj do posypania spodu, resztę posyp na wierzch.
  7. Rozłóż pozostałe ciasto. Posyp go pozostałą częścią posypki.
  8. Piecz przez ok. 30 - 35 minut na złotobrązowy kolor, a wykałaczka wyjdzie czysta.

Porady: Aby masa lepiej się smarowała, wkładaj łyżkę do gorącej wody co jakiś czas i nabieraj masę.

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *