Ciasta i desery
Ciasto Blondie z białą czekoladą i cynamonem
10 minut + 30 minut pieczenie
Blondie z białą czekoladą i cynamonem to idealne jesienno zimowe ciasto pełne słodyczy i aromatu. To połączenie góry masła, białej czekolady i cynamonu. Jeśli przygotowujecie ten deser to nie myślcie o kaloriach. Po prostu lepiej o nich zapomnieć 🙂 .
Biała czekolada nie daje efektu „wow” – przynajmniej dla mnie. Jest jednym z tych składników, które eksplodują smakiem gdy łączy się je z innymi składnikami. W tym przypadku z wanilią, cynamonem i brązowym cukrem.
Myślę, że zapach to moja ulubiona część w trakcie powstawania domowych wypieków. Cynamonowo-waniliowy aromat wypełnia cały dom podczas pieczenia, a ja nie mogę oderwać się od szyby piekarnika.
Zazwyczaj zdrowo się odżywiam, więc ciężko mi się przyznać, że sama zjadłam prawie połowę tego ciasta. I nadal nie mam dość. Nie wiem czy jest to powód do dumy. Ale, co tam jesień rozumie. Dla złagodzenia wyrzutów sumienia, mogę sobie pogratulować, bo ciasto jest pyszne i przepis podaję dalej.
Więcej przepisów na szybkie ciasta z czekoladą:
Czekoladowy fudge z 3 składników
Ciasto Blondie z białą czekoladą i cynamonem
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 10 minut + 30 minut pieczenie
Składniki
Ciasto
- 300 g mąki pszennej (użyłam 650)
- 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 170 g masła w temperaturze pokojowej
- 150 g białego cukru
- 150 g cukru trzcinowego
- 2 jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 180 g białej czekolady
Posypka
- 2 łyżeczki cynamonu
- 60 g cukru (dowolnego)
Instrukcje
- Ubij masło z cukrem na lekko puszystą masę. Dodaj jajka, ekstrakt waniliowy i ubijaj na dużej prędkości ok. 2 minuty.
- W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Zmniejsz obroty miksera i dodaj suche składniki. Dodaj pokruszoną czekoladę i wymieszaj drewnianą lub sylikonową łopatką.
- W tym czasie rozgrzej piekarnik do 170°C.
- Foremkę o wymiarach 20 cm x 20 cm lub podobnej wyłóż papierem do pieczenia.
- Przygotowaną masę podziel na dwie części. Postaraj się równomiernie rozprowadzić jedną część na spód foremki.
- Składniki na posypkę wymieszaj. 2/3 użyj do posypania spodu, resztę posyp na wierzch.
- Rozłóż pozostałe ciasto. Posyp go pozostałą częścią posypki.
- Piecz przez ok. 30 - 35 minut na złotobrązowy kolor, a wykałaczka wyjdzie czysta.
Porady: Aby masa lepiej się smarowała, wkładaj łyżkę do gorącej wody co jakiś czas i nabieraj masę.
www.slodkiegotowanie.pl
Ciasto jest bardzo ale to bardzo słodkie. Osobiście dalam mniej cukry i dalej jest okropnie słodkie. Dobre ale dla mnie zdecydowanie za słodkie.
Dziękuję 🙂 ma Pani rację, to ciasto jest przeznaczone dla największych łasuchów.