Ciasto Blondie z białą czekoladą i cynamonem

Ciasta i desery

Ciasto Blondie z białą czekoladą i cynamonem

10 minut + 30 minut pieczenie

Blondie z białą czekoladą i cynamonem to idealne jesienno zimowe ciasto pełne słodyczy i aromatu. To połączenie góry masła, białej czekolady i cynamonu. Jeśli przygotowujecie ten deser to nie myślcie o kaloriach. Po prostu lepiej o nich zapomnieć 🙂 .

Biała czekolada nie daje efektu „wow” – przynajmniej dla mnie. Jest jednym z tych składników, które eksplodują smakiem gdy łączy się je z innymi składnikami. W tym przypadku z wanilią, cynamonem i brązowym cukrem. 

Myślę, że zapach to moja ulubiona część w trakcie powstawania domowych wypieków. Cynamonowo-waniliowy aromat wypełnia cały dom podczas pieczenia, a ja nie mogę oderwać się od szyby piekarnika.

Zazwyczaj zdrowo się odżywiam, więc ciężko mi się przyznać, że sama zjadłam prawie połowę tego ciasta. I nadal nie mam dość. Nie wiem czy jest to powód do dumy. Ale, co tam jesień rozumie. Dla złagodzenia wyrzutów sumienia, mogę sobie pogratulować, bo ciasto jest pyszne i przepis podaję dalej.

Więcej przepisów na szybkie ciasta z czekoladą:

Czekoladowy fudge z 3 składników

Ciasto blondie z czekoladą

Cynamonowe Blondies z białą czekoladąCynamonowe Blondies z białą czekoladą Cynamonowe Blondies z białą czekoladą Cynamonowe Blondies z białą czekoladąCynamonowe Blondies z białą czekoladąCynamonowe Blondies z białą czekoladą Cynamonowe Blondies z białą czekoladą

Słodkie Gotowanie

Ciasto Blondie z białą czekoladą i cynamonem

Ilość porcji: 12

Czas przygotowania: 10 minut + 30 minut pieczenie

Składniki

Ciasto

  • 300 g mąki pszennej (użyłam 650)
  • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 170 g masła w temperaturze pokojowej
  • 150 g białego cukru
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 180 g białej czekolady

Posypka

  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 60 g cukru (dowolnego)

Instrukcje

  1. Ubij masło z cukrem na lekko puszystą masę. Dodaj jajka, ekstrakt waniliowy i ubijaj na dużej prędkości ok. 2 minuty.
  2. W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Zmniejsz obroty miksera i dodaj suche składniki. Dodaj pokruszoną czekoladę i wymieszaj drewnianą lub sylikonową łopatką.
  3. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 170°C.
  4. Foremkę o wymiarach 20 cm x 20 cm lub podobnej wyłóż papierem do pieczenia.
  5. Przygotowaną masę podziel na dwie części. Postaraj się równomiernie rozprowadzić jedną część na spód foremki.
  6. Składniki na posypkę wymieszaj. 2/3 użyj do posypania spodu, resztę posyp na wierzch.
  7. Rozłóż pozostałe ciasto. Posyp go pozostałą częścią posypki.
  8. Piecz przez ok. 30 - 35 minut na złotobrązowy kolor, a wykałaczka wyjdzie czysta.

Porady: Aby masa lepiej się smarowała, wkładaj łyżkę do gorącej wody co jakiś czas i nabieraj masę.

www.slodkiegotowanie.pl

Zobacz również

Komentarze

  1. Beata -

    Ciasto jest bardzo ale to bardzo słodkie. Osobiście dalam mniej cukry i dalej jest okropnie słodkie. Dobre ale dla mnie zdecydowanie za słodkie.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *