Cytrynowe Pancakes z ziarenkami maku

Ciasta i desery

Cytrynowe Pancakes z ziarenkami maku

5 minut + 15 minut smażenie

Cytrynowe placuszki z maleńkimi kuleczkami maku i dodatkową porcją cytrynowej polewy. Przecież to brzmi jak lato 🙂 . Mogłabym je nazwać – lekkie jak puch, podwójnie cytrynowe, orzeźwiające pancakes z ziarenkami maku pachnące latem. Tak to idealnie je określa.

Czujecie ten żar lejący się z nieba? Nawet nie chce się jeść śniadania, a co dopiero stać przy patelni i smażyć jakieś tam placki. Wiecie o czym mówię? Jednak warto się zmobilizować i zjeść porządne śniadanie w kilka minut. Starajcie się nie zaczynać dnia od kubka kawy, bardzo proszę.

Na co dzień zjadam owsianki na zmianę z jajecznicą, ale kiedy mam więcej czasu po prostu próbuję. To świetna zabawa 🙂 . Nawet wtedy kiedy nie wyjdzie, ale po co się tym przejmować? W najgorszym wypadku dzisiaj zjesz kanapki a jutro spróbujesz od nowa.

To jedno z moich ulubionych letnich śniadań. Placuszki mają orzeźwiający cytrynowy smak i są nakrapiane makiem. Wyglądają bardzo elegancko prawda 🙂 ?

Jeśli spróbujesz tych cytrynowych placuszków, daj znać w komentarzu jakie odniosłeś wrażenia. Będzie mi bardzo miło 🙂 .

Cytrynowe Pancakes z ziarenkami maku Cytrynowe Pancakes z ziarenkami maku Cytrynowe Pancakes z ziarenkami maku Cytrynowe Pancakes z ziarenkami maku

Słodkie Gotowanie

Cytrynowe Pancakes z ziarenkami maku

Ilość porcji: 13-15 sztuk

Czas przygotowania: 5 minut + 15 minut smażenie

Składniki

  • 210 g mąki pszennej uniwersalnej
  • 30 g cukru (ok. 2 łyżki)
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 340 g maślanki
  • 1 1/2 łyżeczki maku
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła

DO PODANIA:

  • 2 banany
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny
  • 1/2 łyżeczki maku
  • 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego

Instrukcje

  1. W misce wymieszaj mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia, mak i sól.
  2. W drugiej misce wymieszaj maślankę, skórkę i sok z cytryny, jajko i roztopione masło.
  3. Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj za pomocą sylikonowej lub drewnianej łyżki tylko do połączenia składników. Ciasto może mieć nierówną konsystencję. Tak ma być.
  4. Jeśli używasz dobrej, teflonowej patelni to smaż bez dodatkowego oleju po 1 minucie z każdej strony.
  5. Jeżeli nie posiadasz dobrej patelni, ciasto może przywierać do niej. Lekko nasmaruj ją dowolnym olejem lub masłem klarowanym. Placki zaczynaj smażyć kiedy tłuszcz się rozgrzeje.
  6. Podaj z sosem z jogurtu a na wierzch ułóż banany. Lub użyj własnych ulubionych dodatków.

www.slodkiegotowanie.pl

Zobacz również

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *