Ciasta i desery
Cytrynowe Pancakes z ziarenkami maku
5 minut + 15 minut smażenie
Cytrynowe placuszki z maleńkimi kuleczkami maku i dodatkową porcją cytrynowej polewy. Przecież to brzmi jak lato 🙂 . Mogłabym je nazwać – lekkie jak puch, podwójnie cytrynowe, orzeźwiające pancakes z ziarenkami maku pachnące latem. Tak to idealnie je określa.
Czujecie ten żar lejący się z nieba? Nawet nie chce się jeść śniadania, a co dopiero stać przy patelni i smażyć jakieś tam placki. Wiecie o czym mówię? Jednak warto się zmobilizować i zjeść porządne śniadanie w kilka minut. Starajcie się nie zaczynać dnia od kubka kawy, bardzo proszę.
Na co dzień zjadam owsianki na zmianę z jajecznicą, ale kiedy mam więcej czasu po prostu próbuję. To świetna zabawa 🙂 . Nawet wtedy kiedy nie wyjdzie, ale po co się tym przejmować? W najgorszym wypadku dzisiaj zjesz kanapki a jutro spróbujesz od nowa.
To jedno z moich ulubionych letnich śniadań. Placuszki mają orzeźwiający cytrynowy smak i są nakrapiane makiem. Wyglądają bardzo elegancko prawda 🙂 ?
Jeśli spróbujesz tych cytrynowych placuszków, daj znać w komentarzu jakie odniosłeś wrażenia. Będzie mi bardzo miło 🙂 .
Cytrynowe Pancakes z ziarenkami maku
Ilość porcji: 13-15 sztuk
Czas przygotowania: 5 minut + 15 minut smażenie
Składniki
- 210 g mąki pszennej uniwersalnej
- 30 g cukru (ok. 2 łyżki)
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 340 g maślanki
- 1 1/2 łyżeczki maku
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka skórki z cytryny
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 jajko
- 2 łyżki masła
DO PODANIA:
- 2 banany
- 200 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka skórki z cytryny
- 1/2 łyżeczki maku
- 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
Instrukcje
- W misce wymieszaj mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia, mak i sól.
- W drugiej misce wymieszaj maślankę, skórkę i sok z cytryny, jajko i roztopione masło.
- Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj za pomocą sylikonowej lub drewnianej łyżki tylko do połączenia składników. Ciasto może mieć nierówną konsystencję. Tak ma być.
- Jeśli używasz dobrej, teflonowej patelni to smaż bez dodatkowego oleju po 1 minucie z każdej strony.
- Jeżeli nie posiadasz dobrej patelni, ciasto może przywierać do niej. Lekko nasmaruj ją dowolnym olejem lub masłem klarowanym. Placki zaczynaj smażyć kiedy tłuszcz się rozgrzeje.
- Podaj z sosem z jogurtu a na wierzch ułóż banany. Lub użyj własnych ulubionych dodatków.
www.slodkiegotowanie.pl
Cudownie się prezentują! 🙂
Bardzo dziękuję 🙂 Należy koniecznie wypróbować w letnie upały 😉