Dip cebulowy

Przystawki | Grill

Dip cebulowy

30 minut

Dip cebulowy do chipsów, krakersów czy innych słonych przekąsek zrobiłam na ostatniego grilla. Okazał się hitem imprezy!

Chciałam czymś zaskoczyć. I wiecie co? Wyszło…

Nie byłam przekonana do tego smaku po pierwszym kęsie. Schłodziłam go w lodówce i zrobiłam szał na grillu a później na kolejnym i kolejnym.

Kremowy, cebulowy i bardzo tajemniczy dip. Znajomi mówią, że w smaku przypomina serowy krem. Zanurzcie słone przekąski i chrupcie razem z cebulowym dipem w czasie meczu czy podczas grilla. Jest to fajny dodatek do innych dań, wrzuciłam go do swojego domowego burgera i smarowałam nim kanapki. To się naprawdę sprawdza 🙂 .

Karmelizacja cebuli i jej czas są tu kluczowe. Czas, dobra patelnia i cierpliwość.

Pamiętaj, alkohol do jedzenia dodawaj tylko taki jaki pijesz ze smakiem 🙂 .

Dip cebulowy Dip cebulowy Dip cebulowy

Słodkie Gotowanie

Dip cebulowy

Ilość porcji: 12+ (idealne na imprezę)

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki

  • 3 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżeczki soli i cukru
  • 70 ml białego wina (najlepiej wytrawne)
  • 300 g kwaśnej śmietany
  • 220 g serka śmietankowego (typu almette)
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sos sojowy lub Worcestershire do smaku
  • garść szczypiorku

Instrukcje

  1. Obierz cebulę i pokrój ją bardzo cienko w piórka.
  2. Podgrzej masło na patelni na średnim ogniu. Dodaj cebulę, posyp solą i cukrem i smaż przez ok. 8-10 minut, mieszając co kilka minut.
  3. Wlej trochę wina, niech skwierczy i zamieszaj. Wlej resztę wina i zrób to samo. Po ok. 15 minutach cebula powinna być ciemnobrązowa i pachnąca. Uważaj aby jej nie przypalić bo zrobi się gorzka, dlatego mieszaj ją często.
  4. Jeśli przed smażeniem pokroiłeś bardzo cienko cebulę, to dobrze. Ale jeśli ci się to nie udało to zrób to jeszcze raz po usmażeniu, potnij ją nożem lub nożycami kuchennymi aby była dobrze rozdrobniona.
  5. Wymieszaj ser śmietankowy i śmietanę. Dodaj cebulę i szczypiorek. Jeśli chcesz dodaj niewielki plusk sosu sojowego lub worcestershire, nadaje głębszego smaku.
  6. Najlepiej smakuje schłodzony, co najmniej 1 godzina.

UWAGI:

  1. Spróbuj zamienić połowę śmietany lub serka na majonez lub nawet taką samą ilość, jest pysznie i kalorycznie :) .
  2. Jeśli nie chcesz używać wina, podlej cebulę wodą. Chodzi o to aby cebula nie wyschła podczas smażenia, ma być soczysta i ma się dusić.

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *