Domowe miękkie Precle – bardzo łatwe

Do pracy | Na imprezę

Domowe miękkie Precle – bardzo łatwe

30 minut + 1,5 godziny wyrastanie + 15 minut pieczenie

Przygotowujesz czasami precle? Z ciemną skórką, obsypaną kryształkami soli i drożdżowym, puszystym środkiem. Nawet jeśli do tej pory nie było okazji lub wydawały Ci się zbyt trudne, to zachęcam do przygotowania. Wyglądają na skomplikowane ale w rzeczywistości to pestka 😉 .

Te precle troszkę różnią się od tych tradycyjnych, są przede wszystkim miękkie. Przygotujesz je w domu w zaledwie 2,5 godziny, licząc oczywiście czas wyrastania. Samo wyrastanie ciasta to ok 1,5 – 2 godzin, a później już tylko dobra zabawa w kręcenie ciasta i układanie w dowolne wzory – przecież nie muszą być tradycyjne buźki 🙂 .

Moje precle posypałam solą, ale możesz kombinować z ulubionymi smakami. Użyj cynamonu, brązowego cukru, czekolady, czosnku, pieprzu cayenne, parmezanu lub ulubionych ziół. Dla precli nie ma ograniczeń więc każdy znajdzie coś dla siebie.

Najprostszą metodą na kształtowanie precli jest rozciągnięcie ciasta na prostokąt i pokrojenie go nożem do pizzy. Takie paski wystarczy tylko rozciągnąć, nic nie musisz wałkować – co bardzo ułatwia pracę. Na zdjęciach poniżej zobaczysz jak to wygląda w praktyce i przekonasz się, że to prosta sprawa 😉 . Ostatnio tak się wkręciłam, że piekę precle zamiast bułek – fajna sprawa, bo jadąc z samego rana w podróż mam gotowe bułeczki „wczorajsze” które smakują świeżo, jak „dzisiejsze”. Bo precle nawet nieświeże smakują jak świeże 😀 . To co zachęciłam choć troszkę?

Więcej ciekawych wypieków:

Bułki pszenno żytnie razowe z suszonymi pomidorami

Bułeczki drożdżowe z wiśniami i czekoladą

Słodkie bułki pszenne z ziemniakami

Calzone z mięsem mielonym i domowym sosem BBQ

 

Domowe miękkie Precle - bardzo łatwe Domowe miękkie Precle - bardzo łatwe Domowe miękkie Precle - bardzo łatwe Domowe miękkie Precle - bardzo łatwe Domowe miękkie Precle - bardzo łatwe

 

Słodkie Gotowanie

Domowe miękkie Precle – bardzo łatwe

Ilość porcji: 8-9

Czas przygotowania: 30 minut + 1,5 godziny wyrastanie + 15 minut pieczenie

Składniki

  • 220 ml ciepłego mleka
  • 1 opakowanie drożdży instant (7 g)
  • 3 łyżki cukru trzcinowego lub syropu klonowego
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 330 g mąki pszennej chlebowej + do podsypania

Dodatkowo

  • 70 g sody oczyszczonej
  • woda do gotowania
  • 1 jajko
  • sól (najlepiej gruboziarnista) na wierzch

Instrukcje

  1. W misie miksera wymieszaj lekko ciepłe mleko, drożdże, brązowy cukier, roztopione masło.
  2. W osobnej misce wymieszaj mąkę z solą.
  3. Połowę mąki dodaj do miksera i zagniataj, po chwili dodaj drugą połowę i zagniataj ok. 5 minut.  Zrobiłam to za pomocą miksera z hakiem, ale możesz również wymieszać ciasto drewnianą łyżką.
  4. Wstępnie wymieszane ciasto wyłóż na blat oprószony mąką i zagniataj ręcznie ok. 10 minut
  5. Gdy ciasto będzie odpowiednio zagniecione, włóż z powrotem do miski skropionej oliwą. Przykryj ściereczką lub plastikową folią i odłóż na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
  6. Gdy ciasto wyrośnie, wyrzuć go na blat oprószony mąką i uderz pięścią kilka razy.
  7. Ciasto rozciągnij palcami w kształt prostokąta. Za pomocą noża lub kółka do pizzy potnij ciasto w paski 8-9.
  8. Każdy pasek rozciągnij i kształtuj precla.
  9. W garnku zagotuj wodę z sodą. Zanurz precla w roztworze i gotuj na średnim ogniu przez ok. 30 sekund.
  10. Wykładaj łyżką cedzakową każdego precla osobno na wyłożoną papierem do pieczenia blaszce.
  11. Każdego precla posmaruj dokładnie roztrzepanym jajkiem i posyp solą.
  12. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 230°C i piecz przez 12 - 14 minut w zależności od rozmiaru. Muszą być mocno rumiane i mieć lekko twardą skórkę.

www.slodkiegotowanie.pl

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *