Domowe Precle

Śniadania

Domowe Precle

30 minut + 1 godzina wyrastanie

Czy kiedykolwiek skosztowaliście prawdziwych niemieckich, miękkich precli? Z ciemną skórką, obsypaną kryształkami soli i drożdżowym, puszystym środkiem – teraz wiecie po co tutaj jesteście, prawda? Te precle troszkę różnią się od tych tradycyjnych, ale są równie urocze, pyszne i myślę, że o wiele łatwiejsze i mniej czasochłonne.

Mieliście kiedyś okazję stworzyć własne precle? To świetna zabawa!

Możemy pozostać przy tradycyjnej formie. Lub tworzyć różne wzory czy litery….. a później układać z nich zdania 🙂 . W każdym z nas jest trochę dziecka, a dla samych dzieci, pomoc w kuchni to największa radocha.

Dobry przepis na miękkie precle, to coś, co powinna posiadać każda mama w swoim przepiśniku. Dzieci je uwielbiają. Chyba dlatego, że tak zabawnie wyglądają.

Uwierzylibyście, gdybym powiedziała, ze łatwo je wykonać w domu? Naprawdę! Względnie krótki czas wyrastania i pieczenia. A cała reszta to najlepsza zabawa!

Ten przepis nie jest wymagający. Z jego pomocą, każdy przygotuje miękkie i puszyste precle w swoim domu.

Moje precle posypałam solą, ale możesz kombinować z ulubionymi smakami, ile zechcesz. Użyj cynamonu, brązowego cukru, czekolady, czosnku, pieprzu cayenne, parmezanu lub ulubionych ziół. Dla precli nie ma ograniczeń 🙂

Domowe Precle Domowe Precle Domowe Precle Domowe Precle Domowe Precle Domowe Precle Domowe Precle

 

Słodkie Gotowanie

Domowe Precle

Ilość porcji: 6-8

Czas przygotowania: 30 minut + 1 godzina wyrastanie

Składniki

  • 220 ml ciepłego mleka
  • 1 opakowanie drożdży instant (7 g)
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 330 g mąki pszennej chlebowej + do podsypania

Dodatkowo

  • 60 g sody oczyszczonej
  • 3-4 szklanki ciepłej wody
  • 1 jajko
  • sól

Instrukcje

  1. W misce wymieszaj ciepłe mleko, drożdże, brązowy cukier, roztopione masło i sól. Wmieszaj mąkę, do momentu aż ciasto się uformuje. Zrobiłam to za pomocą miksera z hakiem, ale możesz również wymieszać ciasto drewnianą łyżką. Kiedy będziesz wykładać ciasto na blat, posyp je obficie mąką, zapobiegnie to przyklejaniu się ciasta do rąk.
  2. Gdy ciasto będzie odpowiednio zagniecione, włóż z powrotem do miski, skrop je oliwą aby łatwiej je wyjąć gdy urośnie. Przykryj ściereczką lub plastikową folią i odłóż na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
  3. Gdy ciasto wyrośnie, wyrzuć go na blat oprószony mąką i uderz pięścią kilka razy. Podziel na 6 - 8 równych części. Każdy kawałek zroluj w cienki walec i formuj precle.
  4. W misce wymieszaj wodę z sodą. Zanurz precla w roztworze i połóż na wyłożonej papierem blasze. Posmaruj dokładnie roztrzepanym jajkiem i obsyp solą.
  5. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 230°C i piecz przez 10 - 12 minut.

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *