Śniadania
Domowe Precle
30 minut + 1 godzina wyrastanie
Czy kiedykolwiek skosztowaliście prawdziwych niemieckich, miękkich precli? Z ciemną skórką, obsypaną kryształkami soli i drożdżowym, puszystym środkiem – teraz wiecie po co tutaj jesteście, prawda? Te precle troszkę różnią się od tych tradycyjnych, ale są równie urocze, pyszne i myślę, że o wiele łatwiejsze i mniej czasochłonne.
Mieliście kiedyś okazję stworzyć własne precle? To świetna zabawa!
Możemy pozostać przy tradycyjnej formie. Lub tworzyć różne wzory czy litery….. a później układać z nich zdania 🙂 . W każdym z nas jest trochę dziecka, a dla samych dzieci, pomoc w kuchni to największa radocha.
Dobry przepis na miękkie precle, to coś, co powinna posiadać każda mama w swoim przepiśniku. Dzieci je uwielbiają. Chyba dlatego, że tak zabawnie wyglądają.
Uwierzylibyście, gdybym powiedziała, ze łatwo je wykonać w domu? Naprawdę! Względnie krótki czas wyrastania i pieczenia. A cała reszta to najlepsza zabawa!
Ten przepis nie jest wymagający. Z jego pomocą, każdy przygotuje miękkie i puszyste precle w swoim domu.
Moje precle posypałam solą, ale możesz kombinować z ulubionymi smakami, ile zechcesz. Użyj cynamonu, brązowego cukru, czekolady, czosnku, pieprzu cayenne, parmezanu lub ulubionych ziół. Dla precli nie ma ograniczeń 🙂

Domowe Precle
Ilość porcji: 6-8
Czas przygotowania: 30 minut + 1 godzina wyrastanie
Składniki
- 220 ml ciepłego mleka
- 1 opakowanie drożdży instant (7 g)
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka soli
- 330 g mąki pszennej chlebowej + do podsypania
Dodatkowo
- 60 g sody oczyszczonej
- 3-4 szklanki ciepłej wody
- 1 jajko
- sól
Instrukcje
- W misce wymieszaj ciepłe mleko, drożdże, brązowy cukier, roztopione masło i sól. Wmieszaj mąkę, do momentu aż ciasto się uformuje. Zrobiłam to za pomocą miksera z hakiem, ale możesz również wymieszać ciasto drewnianą łyżką. Kiedy będziesz wykładać ciasto na blat, posyp je obficie mąką, zapobiegnie to przyklejaniu się ciasta do rąk.
- Gdy ciasto będzie odpowiednio zagniecione, włóż z powrotem do miski, skrop je oliwą aby łatwiej je wyjąć gdy urośnie. Przykryj ściereczką lub plastikową folią i odłóż na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
- Gdy ciasto wyrośnie, wyrzuć go na blat oprószony mąką i uderz pięścią kilka razy. Podziel na 6 - 8 równych części. Każdy kawałek zroluj w cienki walec i formuj precle.
- W misce wymieszaj wodę z sodą. Zanurz precla w roztworze i połóż na wyłożonej papierem blasze. Posmaruj dokładnie roztrzepanym jajkiem i obsyp solą.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 230°C i piecz przez 10 - 12 minut.
www.slodkiegotowanie.pl