Dressing tahini do sałatki i warzyw

Do chleba | Fit

Dressing tahini do sałatki i warzyw

10 minut

Dzisiaj krótki przepis, ale pyszny i od dzisiaj nie zabraknie go w Waszej kuchni. Pasuje do wszystkich warzyw, więc ostatnio ląduje na wszystkich moich sałatkach. Nadaje się do maczania paluszków warzywnych, krakersów, na chleb, do makaronu i innych przekąsek. Dressing tahini do sałatki i warzyw – bo właśnie o nim mowa! Jest łatwy i szybki do przygotowania, naturalnie bezglutenowy i możecie dostosować jego smak pod swoje preferencje.

Tahini znajdziecie już w większości marketów i jest to zrozumiały wybór, jeśli zależy Wam na czasie. Proponuję jednak przygotować tahini w swojej kuchni i mieć pełną kontrolę nad produkcją 😀 . Przygotowuję tahini w domu, bo jest bardzo łatwe i wystarczy, że macie 10 minut. Jak to zrobić? Prażę sezam na patelni, aż zrobi się lekko rumiany (uważając na to, aby się nie przypalił, bo robi się gorzki). Wrzucam sezam do wąskiego naczynia i mielę za pomocą blendera ręcznego lub stojącego – w zależności od ilości. Dopiero po kilku minutach zaczyna powstawać olej, więc należy uzbroić się w cierpliwość. Możecie dodać też 1 lub 2 łyżki oliwy z oliwek do miksowania, aby wspomóc trochę blender i przyspieszyć cały proces.

Dressing tahini ma dość ostry smak, dodanie do niego soku z cytryny i papryki wędzonej nadaje dodatkowej pikanterii. Jeśli według Was sos będzie zbyt intensywny, możecie dodać trochę masła orzechowego, które złagodzi dominujący smak tahini. Może się zdarzyć również tak, że dressing będzie zbyt gęsty, wtedy należy dolać 1 lub 2 łyżki dodatkowej wody i ponownie wymieszać. Gotowy dressing polejcie na sałatkę lub podajcie w małej miseczce. Pozostały sos przechowujcie w szczelnie zamkniętym słoiku w lodówce do 1 tygodnia.

Przepisy do których możecie użyć tego sosu:

Włoska sałatka z tuńczykiem i makaronem orzo

Tortilla z łososiem, szpinakiem i sosem czosnkowym

Włosnka sałatka ziemniaczana z suszonymi pomidorami

Szybka i zdrowa sałatka z kurczakiem

Dressing tahini do sałatki, warzyw oraz dań z grillaZdrowa sałatka z pieczonym batatem, jarmużem i kaszą, polana dressingiem tahini. Idealny posiłek do pracy.Dressing tahini do sałatki, warzyw oraz dań z grilla

Słodkie Gotowanie

Dressing tahini do sałatki i warzyw

Ilość porcji: ok. 200 ml

Czas przygotowania: 10 minut

Składniki

  • 120 g tahini
  • 60 ml soku z cytryny (ok. 1 cytryna)
  • 50 ml ciepłej wody
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1/3 łyżeczki kuminu lub papryki wędzonej
  • sól, pieprz i cayenne do smaku
  • 1 łyżeczka syropu klonowego lub brązowego cukru
  • 1 łyżeczka masła orzechowego (opcjonalnie, dla złagodzenia smaku)

Instrukcje

  1. Jeśli używasz gotowego tahini: wrzuć wszystkie składniki do słoika i mocno potrząsaj aż sos się wymiesza lub zrób to za pomocą blendera.
  2. Jeśli nie posiadasz gotowego tahini: sezam upraż na patelni do momentu jego zrumienienia, uważając aby się nie przypalił (bo będzie gorzki). Wrzuć go do wysokiego i wąskiego naczynia z dodatkiem 1 lub 2 łyżek oliwy z oliwek i miel za pomocą blendera ręcznego lub stojącego w zależności od ilości sezamu. Miel sezam ok. 8 minut aż zrobi się oleisty. W trakcie mielenia trzeba zdejmować łyżką pastę z boków naczynia. Z gotowym tahini postępuj jak w punkcie 1.

www.slodkiegotowanie.pl

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *