Fit batony kokosowe

Ciasta i desery | Fit

Fit batony kokosowe

10 minut + 30 minut chłodzenie

Kolejna seria batonów proteinowych, bezglutenowych i bez laktozy (używam odżywki bez laktozy). Batoniki powstają z mieszanki orzechów, wiórek kokosowych, daktyli i mleka kokosowego. Fit batony kokosowe same w sobie są pyszne i idealne o każdej porze dnia, ale jeśli wetkniecie w nie jeszcze białą czekoladę, to gwarantuję, że zjecie wszystkie na raz 🙂 .

To już nie pierwsze moje proteinowe batony (na koniec podam linki do innych). Wyszły kolejne bardzo udane i znowu obeszło się bez dodatku płatków owsianych – ostatnio spodobał mi się ten sposób. Mielę malakserem dowolne orzechy, do momentu aż zaczną się lepić, ale zanim jeszcze powstanie z nich masło orzechowe. Wychodzi coś pomiędzy mąką orzechową a masłem. Daktyle to jedyny cukier, który słodzi batoniki, ale uważam, że dużo też daje odpowiednia odżywka białkowa – nadaje ostateczny smak i słodycz więc pamiętajcie o niej.

Jeśli zaczynacie zastanawiać się, czy można pominąć odżywkę białkową, to w tym przypadku można. Najchętniej podmieniłabym ją na mąkę kokosową, która dodatkowo fantastycznie podkreśli smak, a batony nadal mogą być proteinowe, bo przecież powstają z prawie samych orzechów. Przy okazji batoniki nabierają innego charakteru, bo stają się wegańskie (chyba, że używacie odżywki wegańskiej 🙂 ).

Tutaj inne przepisy na batoniki proteinowe:

Proste batony proteinowe z orzechów

Orzechowo-białkowe batony bez pieczenia

 

 

Fit batony proteinowe kokosowe bezglutenowe i wegańskie Fit batony proteinowe kokosowe bezglutenowe i wegańskie Fit batony proteinowe kokosowe bezglutenowe i wegańskie Fit batony proteinowe kokosowe bezglutenowe i wegańskie

Słodkie Gotowanie

Fit batony kokosowe

Ilość porcji: 7-8 sztuk

Czas przygotowania: 10 minut + 30 minut chłodzenie

Składniki

  • 130 g orzechów dowolnych (użyłam migdałów i nerkowców)
  • 70 g wiórków kokosowych
  • 4-5 łyżek mleka kokosowego (gęsta część)
  • 100 g daktyli
  • 50 g odżywki białkowej (użyłam kokosowej)
  • szczypta soli

Instrukcje

  1. Daktyle i orzechy namocz w wodzie ok. 10 minut.
  2. Odsącz orzechy z wody i wrzuć do blendera kielichowego, zmiel.
  3. Dodaj wiórki i mleko kokosowe i zmiel.
  4. Kontynuuj do momentu, aż orzechy zaczną robić się lepkie ale nie płynne (jak na masło orzechowe, ale nie do końca). Powinno zająć to ok. 5 minut.
  5. Dodaj daktyle odsączone z wody i zmiel.
  6. Na koniec dodaj odżywkę białkową i sól, wymieszaj dokładnie.
  7. Do foremki wyłożonej papierem wyłóż masę. Dokładnie dociśnij, na koniec posyp wierzch dodatkowymi wiórkami kokosowymi, dociśnij i wstaw do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie wyjmij i pokrój na batony.
  8. Jeśli niestraszna Ci czekolada to wciśnij trochę białej czekolady na wierzch batonów przed włożeniem do lodówki - jest mega pyszne.

www.slodkiegotowanie.pl

Zobacz również

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *