Ciasta i desery
Fit lody bananowo czekoladowe
10 minut
Fit lody bananowo czekoladowe są na bazie mrożonych bananów z dodatkiem kakao, masła orzechowego i dobrej jakości gorzkiej czekolady. Bardzo proste lody, do których potrzebujecie mocnego blendera.
Według mnie najlepsze lody są na bazie śmietanki, puszyste, słodkie i wystarczy mała ilość, aby mieć dość. Uwierzcie mi, że tak ciężko dostać lody z dobrym składem. Ale dzisiaj przepis fit, który jest niebezpiecznie wciągający. Fit lody bananowo czekoladowe nie zawierają mleka ani śmietanki. Co wcale nie oznacza, że są o wiele gorsze od tradycyjnych, które mają w swoim składzie więcej wody niż mleka.
Dzięki bananom i dodatkowi masła orzechowego mają kremową konsystencję. W zależności, od tego jakiej konsystencji lodów oczekujecie, tyle trwa czas mrożenia. Zamroźcie banany co najmniej dzień wcześniej. Wyjmijcie je z zamrażalnika ok. 10 minut przed przygotowywaniem lodów. Wrzućcie wszystkie składniki do blendera, pozostawiając trochę czekolady do wmieszania na koniec. Ostrzegam, może nie pójść zbyt łatwo. Co, jeśli Wasz blender może nie podołać? Dodajcie łyżkę lub dwie wody i spróbujcie ponownie. Do dokładnie zmiksowanych lodów wrzućcie resztę czekolady i wymieszajcie łyżką. Jeśli odpowiada Wam taka konsystencja lodów – podawajcie od razu. Możecie też przełożyć lody do innego pojemnika i włożyć do zamrażalnika na jakiś czas. Najpierw na 1 godzinę, po tym czasie sprawdźcie, czy konsystencja Wam odpowiada, jeśli nie to przemieszajcie lody i zostawcie na kolejną godzinę. Gotowe lody podajcie z masłem orzechowym i czekoladą, są pyszne i lekkie. Opcjonalnie można dodać odżywkę białkową, która dodatkowo posłodzi lody i zwiększy ilość białka.
Więcej fit słodkich przepisów tutaj:
Fit kasza manna o smaku szarlotki
Szybkie ciasteczka owsiane z masłem orzechowym bez pieczenia
Orzechowo-białkowe batony bez pieczenia
Pełnoziarniste ciasto z truskawkami
Fit lody bananowo czekoladowe
Ilość porcji: 2-3
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki
- 4 zamrożone duże dojrzałe banany
- 1 łyżka masła orzechowego
- 3 łyżki niesłodzonego kakao
- 50 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki soku z cytryny
Instrukcje
- Banany pokrój w plastry i zamroź. Możesz zrobić to nawet tydzień wcześniej.
- W dniu przygotowania lodów wyjmij banany ok. 10 minut wcześniej.
- Banany, kakao sok z cytryny i masło orzechowe włóż do blendera kielichowego i miel na gładką masę.
- Dodaj prawie całą ilość pokruszonej czekolady (zostaw odrobinę, aby wrzucić później) i zmiel.
- Wrzuć pozostałą czekoladę i wymieszaj łyżką. Nakładaj lody gałkownicą, polej masłem orzechowym i posyp pokruszoną czekoladą. Podawaj od razu.
- Jeśli twoje lody będę zbyt płynne, włóż je na trochę do zamrażalnika.
UWAGA: jeśli używasz odżywki białkowej, możesz dodać ją do lodów, aby podnieść wartości odżywcze i dodatkowo posłodzić lody. Masło orzechowe możesz pominąć jeśli nie chcesz go używać.
www.slodkiegotowanie.pl