Gnocchi dyniowe z maślanym sosem i orzechami

Dania główne

Gnocchi dyniowe z maślanym sosem i orzechami

1 godzina

Gnocchi dyniowe z maślanym sosem i orzechami smakuje dokładnie tak dobrze, jak brzmi. Duża ilość masła, orzechy i złoty kolor dyni dają wszystko, czego potrzebuję jesienią. Nie chcę się tutaj rozczulać nad masłem i jego zaletami, bo wad według mnie nie ma 🙂 . Ale tak niepowtarzalnego, ciepłego i luksusowego smaku, jaki daje masło, nie da się podrobić ani zastąpić – mówię oczywiście za siebie i to, co mi się wydaje. Jestem z tych osób, które sobie nie oszczędzają i dodają masło gdzie się da – jajecznica bez masła prawie nie istnieje 🙂 . To, co chcę powiedzieć, to że ilość masła, jaką zawiera ten przepis, jest absolutnym minimum. Dyniowe gnocchi i orzechy skąpane w maśle dają niezapomniane doznania kulinarne.

A teraz do rzeczy 🙂 . Czyli bardzo łatwy przepis na domowe gnocchi dyniowe w maślanym sosie. Inaczej zwane po prostu – kopytka. Robi się je w ten sam sposób. Wyjątkiem jest pyszny jesienny sos maślany. Kiedy powstawał ten przepis, nie chciałam kolejnych gnocchi w rozpuszczonym maśle. Z połączenia masła, czosnku, orzechów, rozmarynu i śmietanki powstał słodko słony sos. Prawda, że połączenie idealne? Jak słony karmel 🙂 .

Zanim zaczniecie, przeczytajcie dokładnie cały przepis. I pamiętajcie – nie wylewajcie wody z gotowania gnocchi! Skrobia z tej wody będzie potrzebna do przygotowania sosu, dzięki niej możecie dostosować ilość i gęstość sosu.

Więcej przepisów na dynię:

Makaron z kremowym sosem dyniowym, twarogiem i orzechową kruszonką

Zdrowe dyniowe kulki mocy

Makaron z kremowym sosem dyniowym i bekonem

Najłatwiejsze ciasto dyniowe

Gnocchi dyniowe z maślanym sosem, orzechami i rozmarynem czyli kopytka Gnocchi dyniowe z maślanym sosem, orzechami i rozmarynem czyli kopytka Gnocchi dyniowe z maślanym sosem, orzechami i rozmarynem czyli kopytka

Słodkie Gotowanie

Gnocchi dyniowe z maślanym sosem i orzechami

Ilość porcji: 2-3

Czas przygotowania: 1 godzina

Składniki

GNOCCHI:

  • 300 g ziemniaków ( ok. 2-3 średnie ziemniaki)
  • 230-250 g puree z dyni
  • 1 jajko
  • 220-250 g mąki pszennej + do podsypania
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki masła do smażenia

SOS MAŚLANY Z ORZECHAMI:

  • 2 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g orzechów włoskich
  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 1 płaska łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1 łyżka słodkiej śmietanki 12% lub więcej
  • 120-140 ml wody z gotowania gnocchi
  • sól i pieprz do smaku
  • dodatkowo starty parmezan na wierzch

Instrukcje

  1. Mogą być ugotowane i przeciśnięte przez praskę ziemniaki z poprzedniego dnia. Lub ugotuj ziemniaki, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach lub przeciśnij przez praskę.
  2. Wyłóż na blat ziemniaki i puree z dyni. Odmierz mąkę i wysyp ją na wierzch, zrób wgłębienie i dodaj w nie jajko. Posyp solą i za pomocą widelca roztrzep jajko.
  3. Za pomocą rąk zacznij zagniatać. Rób to jak najkrócej. Kiedy ciasto się połączy podziel go na kilka części aby łatwo było go formować.
  4. Utwórz rulon o bardzo małej średnicy i krój na małe kwadraciki.
  5. Posyp mąką talerz lub blat i układaj na nim gnocchi.
  6. Zagotuj wodę i ostrożnie wkładaj gnocchi (prawdopodobnie musisz gotować partiami, aby nie było za dużo kluseczek na raz). Przemieszaj tyłem drewnianej łyżki i gotuj do momentu wypłynięcia. Od razu wyjmuj za pomocą łyżki cedzakowej.
  7. Rozpuść masło na dużej nieprzywierającej patelni i wrzuć gnocchi. Nie obracaj ich, pozwól im się usmażyć z jednej strony, z drugiej niech zostaną miękkie.
  8. Usmażone gnocchi wyjmij z patelni i odłóż na bok.
  9. W tej samej patelni przygotuj sos.
  10. Rozpuść masło i wrzuć pokrojony czosnek. Kiedy czosnek odda zapach i zacznie się rumienić wyjmij go z patelni. Dodaj pokruszone orzechy, cukier i rozmaryn. Podsmażaj chwilę, następnie dodaj mąkę i wymieszaj. Dodaj śmietankę i wymieszaj. Powoli wlewaj wodę z gotowania gnocchi i zdecyduj jak gęsty chcesz mieć sos. Podgrzej sos jeszcze przez chwilę i ewentualnie dopraw solą i pieprzem.
  11. Do sosu wrzuć gnocchi, wymieszaj i podawaj posypane startym parmezanem.

www.slodkiegotowanie.pl

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *