Dania główne
Gnocchi dyniowe z maślanym sosem i orzechami
1 godzina
Gnocchi dyniowe z maślanym sosem i orzechami smakuje dokładnie tak dobrze, jak brzmi. Duża ilość masła, orzechy i złoty kolor dyni dają wszystko, czego potrzebuję jesienią. Nie chcę się tutaj rozczulać nad masłem i jego zaletami, bo wad według mnie nie ma 🙂 . Ale tak niepowtarzalnego, ciepłego i luksusowego smaku, jaki daje masło, nie da się podrobić ani zastąpić – mówię oczywiście za siebie i to, co mi się wydaje. Jestem z tych osób, które sobie nie oszczędzają i dodają masło gdzie się da – jajecznica bez masła prawie nie istnieje 🙂 . To, co chcę powiedzieć, to że ilość masła, jaką zawiera ten przepis, jest absolutnym minimum. Dyniowe gnocchi i orzechy skąpane w maśle dają niezapomniane doznania kulinarne.
A teraz do rzeczy 🙂 . Czyli bardzo łatwy przepis na domowe gnocchi dyniowe w maślanym sosie. Inaczej zwane po prostu – kopytka. Robi się je w ten sam sposób. Wyjątkiem jest pyszny jesienny sos maślany. Z połączenia masła, czosnku, orzechów, rozmarynu i śmietanki powstał słodko słony sos. Prawda, że połączenie idealne? Jak słony karmel 🙂 .
Zanim zaczniesz, przeczytaj dokładnie cały przepis. I pamiętaj – nie wylewaj wody z gotowania gnocchi! Skrobia z tej wody będzie potrzebna do przygotowania sosu, dzięki niej możesz dostosować ilość i gęstość sosu.
Więcej przepisów na dynię:
Makaron z kremowym sosem dyniowym, twarogiem i orzechową kruszonką
Makaron z kremowym sosem dyniowym i bekonem
Gnocchi dyniowe z maślanym sosem i orzechami
Ilość porcji: 2-3
Czas przygotowania: 1 godzina
Składniki
GNOCCHI:
- 300 g ziemniaków ( ok. 2-3 średnie ziemniaki)
- 230-250 g puree z dyni
- 1 jajko
- 220-250 g mąki pszennej + do podsypania
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki masła do smażenia
SOS MAŚLANY Z ORZECHAMI:
- 2 łyżki masła
- 1 ząbek czosnku
- 50 g orzechów włoskich
- 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- 1 płaska łyżka cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 1 łyżka słodkiej śmietanki 12% lub więcej
- 120-140 ml wody z gotowania gnocchi
- sól i pieprz do smaku
- dodatkowo starty parmezan na wierzch
Instrukcje
- Ugotuj ziemniaki (nie obieraj). Ugotowane ziemniaki lekko ostudź, tak żeby dało się je obrać ze skóry. Zetrzyj na tarce o drobnych oczkach lub przeciśnij przez praskę.
- Wyłóż na blat ziemniaki i puree z dyni. Odmierz mąkę i wysyp ją na wierzch, zrób wgłębienie i dodaj w nie jajko. Posyp solą i za pomocą widelca roztrzep jajko.
- Za pomocą rąk zacznij zagniatać. Rób to jak najkrócej. Kiedy ciasto się połączy podziel go na kilka części aby łatwo było go formować.
- Utwórz rulon o bardzo małej średnicy i krój na małe kwadraciki.
- Posyp mąką talerz lub blat i układaj na nim gnocchi.
- Zagotuj wodę i ostrożnie wkładaj gnocchi (prawdopodobnie musisz gotować partiami, aby nie było za dużo kluseczek na raz). Przemieszaj tyłem drewnianej łyżki i gotuj do momentu wypłynięcia. Od razu wyjmuj za pomocą łyżki cedzakowej.
- Rozpuść masło na dużej nieprzywierającej patelni i wrzuć gnocchi. Nie obracaj ich, pozwól im się usmażyć z jednej strony, z drugiej niech zostaną miękkie.
- Usmażone gnocchi wyjmij z patelni i odłóż na bok.
- W tej samej patelni przygotuj sos.
- Rozpuść masło i wrzuć pokrojony czosnek. Kiedy czosnek odda zapach i zacznie się rumienić wyjmij go z patelni. Dodaj pokruszone orzechy, cukier i rozmaryn. Podsmażaj chwilę, następnie dodaj mąkę i wymieszaj. Dodaj śmietankę i wymieszaj. Powoli wlewaj wodę z gotowania gnocchi i zdecyduj jak gęsty chcesz mieć sos. Podgrzej sos jeszcze przez chwilę i ewentualnie dopraw solą i pieprzem.
- Do sosu wrzuć gnocchi, wymieszaj i podawaj posypane startym parmezanem.
www.slodkiegotowanie.pl