Dania główne | Jednogarnkowe
Jednogarnkowy makaron z kurczakiem cajun
30 minut
Ten kolorowy makaron to jeden z moich ulubionych przepisów na obiad. Dlaczego? Już sama nazwa dania mówi wszystko – jednogarnkowy makaron z kurczakiem cajun. Cały obiad przygotowany w jednym naczyniu. Jest tak prosty, jak to tylko możliwe. Makaron, kurczak i warzywa a wszystko pokryte kremowym sosem cajun – pełnowartościowy obiad w 30 minut!
Używaliście przyprawy cajun? Ja kilka razy skorzystałam z gotowej wersji, ale nie wszędzie można ją dostać. Jestem zdania, że po co jechać na drugi koniec miasta po cajun skoro można zrobić ją samemu z podstawowych przypraw, które pewnie macie w domu. Przyprawa cajun jest ostra, do przepisu potrzebujecie 2 łyżek, więc chyba już wiecie, że to mocne danie 🙂 .
Jeśli nie jesteście wielbicielami ostrych dań, to zmniejszcie ilość przyprawy o połowę. W ten sposób jeszcze zachowacie smak dania, ale będzie ono delikatniejsze.
No dobrze, ale co to w ogóle jest ta przyprawa cajun? To mieszanka przypraw pochodząca z Luizjany. Może się odrobinę różnić składem, ale ogólnie jest to pikantna mieszanka zawierająca dużą ilość papryki słodkiej, cayenne, czosnku, pieprzu i oregano. Ja dodałam również sól, dzięki czemu przyprawa staje się samowystarczalna, ale możecie pominąć sól, jeśli chcecie dodawać jej tylko do smaku. Przyprawa idealnie pasuje do kurczaka, wieprzowiny, ryb, skorupiaków, pieczonych ziemniaków czy innych warzyw.
Ten obiad zaczynacie robić w dużym garnku lub patelni i kończycie w dużym garnku, lub patelni. Żadnych dodatkowych naczyń do zmywania, no ewentualnie jedna miseczka na kurczaka i warzywa, które wyjmiecie z patelni. W tej samej patelni ugotujecie makaron, łatwiej się już chyba nie da 🙂 .
To jak? Dzisiaj na obiad będzie kremowy, jednogarnkowy makaron z kurczakiem cajun?
Więcej prostych i szybkich dań:
Pierożki ravioli z kaparami i sosem cytrynowym
Kurczak w sosie śmietanowym z karmelizowaną cebulką
Makaron z pieczonym kalafiorem, orzechami nerkowca i grillowaną papryką
Jednogarnkowy makaron z kurczakiem cajun
Ilość porcji: 5-6
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki
- 500 g piersi z kurczaka
- 2 łyżki przyprawy Cajun (gotowej lub z przepisu poniżej)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 mała żółta papryka
- 1 mała czerwona papryka
- 1 mała zielona papryka
- 8 pieczarek
- 4 ząbki czosnku
- 700 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
- 120 ml śmietanki 30%
- 350 g suchego makaronu farfalle lub innego
- 30 g parmezanu
DOMOWA PRZYPRAWA CAJUN:
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
- 1 1/2 łyżki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 1/2 łyżeczki cebuli w proszku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
Instrukcje
- Mięso pokrój w drobną kostkę i zamarynuj w 1 łyżce przyprawy cajun. Odstaw na czas krojenia warzyw.
- Wszystkie warzywa pokrój w jednakową kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę.
- W dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i smaż kurczaka. Usmażonego kurczaka przełóż do miski a do patelni dodaj pozostałą 1 łyżkę oliwy.
- Do patelni wrzuć wszystkie warzywa i smaż na średnim ogniu przez ok. 2 minuty mieszając co jakiś czas. Dodaj zmielony czosnek i 1 łyżkę przyprawy cajun. Wymieszaj i podsmażaj jeszcze przez ok. 1 minutę.
- Podsmażone warzywa wyjmij do miski z kurczakiem.
- Do patelni dodaj bulion, śmietankę, makaron i zagotuj. Zmniejsz ogień do średniego/małego i gotuj przez 12-14 minut pod przykryciem lub do momentu aż makaron będzie ugotowany al'dente.
- Kiedy makaron będzie gotowy dodaj kurczaka z warzywami i starty parmezan. Wymieszaj i posyp pietruszką, bazylią lub szpinakiem.
- Do odgrzania będzie potrzebny jakiś płyn np: śmietanka, bulion lub woda.
www.slodkiegotowanie.pl
Uwielbiam jednogarnkowe obiady 🙂
My też 🙂 Czas na wagę złota.