Jesienna zupa z mięsem mielonym i kluskami

Zupy

Jesienna zupa z mięsem mielonym i kluskami

35 minut

Pomysł na jesienną zupę zrodził się, kiedy pomyślałam o mojej ostatniej kremowej zupie tortellini z kurczakiem. W jednej chwili zamarzyłam o aksamitnej aromatycznej zupie, która rozgrzeje i nasyci. Taka z pewnością jest ta jesienna zupa z mięsem mielonym i kluskami.

Głównym składnikiem są kluski – zacierki. Oczywiście możesz zastąpić je gotowym makaronem 😉 . Ma to swoje zalety np. mniejszy bałagan. Ale pomyśl o tych pysznych, jajecznych kluseczkach własnoręcznie ulepionych. Uwielbiam je!

Czy ty też tak masz, że kiedy słyszysz o zupie z mięsem mielonym, automatycznie widzisz ostro-kwaśną wersję? Nie może obejść się bez pomidorów, ach nie zapominając o czerwonej fasoli.

Ta wersja mogła się już znudzić każdemu – również mi.

Przygotowałam więc bardziej kremową i delikatną zupę z mięsem mielonym. Jest gęsta i syta. Wystarczy jako samodzielny posiłek. Jakby tego było mało, tylko spójrz na jej kolory, bez zastanowienia nazwałam ją jesienną zupą 🙂 . Jest czymś, co możesz łatwo i szybko zaserwować na obiad a przy tym pozytywnie zaskoczyć.

Jesienna zupa z mięsem mielonym i kluskamiZacierki Jesienna zupa z mięsem mielonym i kluskami Jesienna zupa z mięsem mielonym i kluskami Jesienna zupa z mięsem mielonym i kluskami

Słodkie Gotowanie

Jesienna zupa z mięsem mielonym i kluskami

Ilość porcji: 4-6

Czas przygotowania: 35 minut

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego lub wieprzowego
  • 1,5 do 2 litrów bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 60 g jarmużu
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 150 g śmietany 18%
  • 80 g startego parmezanu
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

Kluski (ewentualnie zastąp na ok. 200 g makaronu)

  • 8 - 9 łyżek mąki pszennej (ok. 100 g)
  • 2 jajka
  • duża szczypta soli

Instrukcje

  1. W dużym garnku rozgrzej tłuszcz. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć mięso mielone i pokrojoną w kostkę cebulę. Smaż na średnim ogniu.
  2. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj przeciśnięty lub posikany czosnek i pokrojoną w kostkę paprykę. Przypraw dużą szczyptą soli i pieprzu. Smaż ok. 5 minut.
  3. Wlej do mięsa bulion i gotuj.
  4. Teraz z mąki, jaj i soli zagnieć kluski, możesz zrobić to najpierw widelcem, później dokończ ręką. Podana ilość mąki jest optymalna, ponieważ to zależy od wielkości jaj. Ciasto powinno być dość twarde, tak aby łatwo było rwać nieduże kawałki palcami (kciukiem i wskazującym). Ciasto nie powinno się przyklejać do rąk. Na chwilę odłóż ciasto.
  5. Z jarmużu usuń twarde łodygi, lekko pokrój i wrzuć do bulionu. Ciasto na kluski urywaj, roluj w palcach i wrzucaj prosto do garnka z gotującą się zupą. Aby było ci łatwiej rwać kluski, przygotuj sobie odrobinę mąki z boku i co jakiś czas "maczaj" w niej palce.
  6. Ciasta na kluski może być trochę za dużo, ale nie musi. Jeśli tak uważasz, to nie używaj całego. Mi została odrobina.
  7. Kiedy wrzucisz ostatnie kluski, dodaj starty parmezan. Następnie poczekaj ok. 5 - 8 minut, aby kluski miały czas się ugotować. Po tym czasie dodaj śmietanę. Dopraw do smaku solą i pieprzem (dodałam ok. 1/2 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki pieprzu).

www.slodkiegotowanie.pl

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *