Kakaowy placek owsiany z patelni

Do pracy | Fit

Kakaowy placek owsiany z patelni

15 minut

Tyle razy o nim pisałam, pokazywałam zdjęcia na moich profilach społecznościowych i mówiłam, jaki jest idealny, że wreszcie doczekał się na swoją kolej. Kakaowy placek owsiany z patelni u mnie ląduje na śniadanie lub II śniadanie prawie codziennie. Często modyfikowany i przygotowany w różnych smakach. Ten przepis jest moim ulubionych, doszlifowanym i mam go w małym palcu 🙂 .

Ten kakaowy placek owsiany wychodzi prawie zawsze. Jest jeden warunek, aby udał się za każdym razem – dobra nieprzywierająca patelnia. Kiedy macie dobrą patelnię, możecie nawet zmieniać proporcje placka a on i tak wyjdzie – przetestowane z 10 000 razy 🙂 . Możecie trzymać się ściśle wyznaczonej gramatury, ale ja często robiłam placek „na oko”. Kiedy dodałam za dużo maślanki – był delikatny i puszysty. Sypnie się Wam za dużo płatków owsianych, będzie bardziej zapychający i suchy. Dodacie więcej jajek, a placek zrobi się wilgotny i lekko gumowy – ja taki uwielbiam 🙂 . Czasami zamiast maślanki dodaję jogurt naturalny albo więcej bananów a placek i tak wychodzi.

Z dobrą patelnią i zachowaniem w miarę podobnych do moich proporcji ten placek zawsze Wam się uda. Podaję go w różnych kombinacjach np. z masłem orzechowym i bananami, z jogurtem naturalnym i truskawkami/malinami/jagodami/kiwi/itp. Jesienią i zimą smażę jabłka z cynamonem jak w przepisie na fit kaszę mannę o smaku szarlotki, dodaję jogurt naturalny i płatki migdałowe. Każdej pory roku możecie przygotować sobie tego placka w inny sposób. Z tego, co pamiętam to kilka razy zamiast banana, do placka wrzuciłam jabłko i cynamon, posmarowałam masłem orzechowym, wyłożyłam podsmażone jabłka i miałam fit szarlotkę 🙂 . Wiem, rozwodzę się nad tym plackiem, ale to dlatego, że to mój ulubiony przepis na płatki owsiane.

Więcej przepisów na fit śniadania tutaj:

Fit kasza manna o smaku szarlotki

Szybka sałatka kanapkowa z kurczakiem curry i pistacjami

Bruschetta z łososiem wędzonym i serem kozim

Pasta jajeczna z awokado

Tortilla z jajecznicą i awokado

Cytrynowa kasza jaglana

fit kakaowy placek owsiany z patelni na śniadanie fit kakaowy placek owsiany z patelni na śniadaniefit kakaowy placek owsiany z patelni na śniadanie fit kakaowy placek owsiany z patelni na śniadanie

Słodkie Gotowanie

Kakaowy placek owsiany z patelni

Ilość porcji: 1 duży placek

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki

  • 2 jajka M lub 1 jajko L
  • 1 duży banan
  • 150 g płatków owsianych
  • 170 ml maślanki
  • 1 łyżka kakao niesłodzonego
  • 30 g odżywki białkowej

DODATKOWO:

  • jogurt naturalny
  • masło orzechowe
  • owoce
  • czekolada
  • orzechy

Instrukcje

  1. Wszystkie składniki zmiel za pomocą blendera.
  2. Zmieloną masę wylej na zimną patelnię o średnicy co najmniej 20 cm.
  3. Ustaw średni ogień, przykryj pokrywką i smaż przez 12-15 minut.
  4. Placek jest gotowy, kiedy na wierzchu jest jeszcze lekko niedopieczony. Jeśli przetrzymasz go zbyt długo, będzie w środku bardzo suchy i męczący podczas jedzenia (zdjęcie jak powinien wyglądać jest powyżej - widać, że boki są zrobione a środek jakby był surowy i tam ma być :) ).
  5. Na kuchence indukcyjnej smażę placek na poziomie 6.
  6. Na kuchence gazowej ustawiam patelnię na średnim palniku i trzymam na średnim/małym ogniu.

www.slodkiegotowanie.pl

Zobacz również

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *