Do pracy | Fit
Kakaowy placek owsiany z patelni
15 minut
Tyle razy o nim pisałam, pokazywałam zdjęcia na moich profilach społecznościowych i mówiłam, jaki jest idealny, że wreszcie doczekał się na swoją kolej. Kakaowy placek owsiany z patelni u mnie ląduje na śniadanie lub II śniadanie prawie codziennie. Często modyfikowany i przygotowany w różnych smakach. Ten przepis jest moim ulubionych, doszlifowanym i mam go w małym palcu 🙂 .
Ten kakaowy placek owsiany wychodzi prawie zawsze. Jest jeden warunek, aby udał się za każdym razem – dobra nieprzywierająca patelnia. Kiedy macie dobrą patelnię, możecie nawet zmieniać proporcje placka a on i tak wyjdzie – przetestowane z 10 000 razy 🙂 . Możecie trzymać się ściśle wyznaczonej gramatury, ale ja często robiłam placek „na oko”. Kiedy dodałam za dużo maślanki – był delikatny i puszysty. Sypnie się Wam za dużo płatków owsianych, będzie bardziej zapychający i suchy. Dodacie więcej jajek, a placek zrobi się wilgotny i lekko gumowy – ja taki uwielbiam 🙂 . Czasami zamiast maślanki dodaję jogurt naturalny albo więcej bananów a placek i tak wychodzi.
Z dobrą patelnią i zachowaniem w miarę podobnych do moich proporcji ten placek zawsze Wam się uda. Podaję go w różnych kombinacjach np. z masłem orzechowym i bananami, z jogurtem naturalnym i truskawkami/malinami/jagodami/kiwi/itp. Jesienią i zimą smażę jabłka z cynamonem jak w przepisie na fit kaszę mannę o smaku szarlotki, dodaję jogurt naturalny i płatki migdałowe. Każdej pory roku możecie przygotować sobie tego placka w inny sposób. Z tego, co pamiętam to kilka razy zamiast banana, do placka wrzuciłam jabłko i cynamon, posmarowałam masłem orzechowym, wyłożyłam podsmażone jabłka i miałam fit szarlotkę 🙂 . Wiem, rozwodzę się nad tym plackiem, ale to dlatego, że to mój ulubiony przepis na płatki owsiane.
Więcej przepisów na fit śniadania tutaj:
Fit kasza manna o smaku szarlotki
Szybka sałatka kanapkowa z kurczakiem curry i pistacjami
Bruschetta z łososiem wędzonym i serem kozim
Tortilla z jajecznicą i awokado
Kakaowy placek owsiany z patelni
Ilość porcji: 1 duży placek
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki
- 2 jajka M lub 1 jajko L
- 1 duży banan
- 150 g płatków owsianych
- 170 ml maślanki
- 1 łyżka kakao niesłodzonego
- 30 g odżywki białkowej
DODATKOWO:
- jogurt naturalny
- masło orzechowe
- owoce
- czekolada
- orzechy
Instrukcje
- Wszystkie składniki zmiel za pomocą blendera.
- Zmieloną masę wylej na zimną patelnię o średnicy co najmniej 20 cm.
- Ustaw średni ogień, przykryj pokrywką i smaż przez 12-15 minut.
- Placek jest gotowy, kiedy na wierzchu jest jeszcze lekko niedopieczony. Jeśli przetrzymasz go zbyt długo, będzie w środku bardzo suchy i męczący podczas jedzenia (zdjęcie jak powinien wyglądać jest powyżej - widać, że boki są zrobione a środek jakby był surowy i tam ma być :) ).
- Na kuchence indukcyjnej smażę placek na poziomie 6.
- Na kuchence gazowej ustawiam patelnię na średnim palniku i trzymam na średnim/małym ogniu.
www.slodkiegotowanie.pl
Dzien Dobry,
czym moge zastapic odzywke bialkowa.
Dzień dobry, używam odżywkę jako dodatkowe źródło białka i słodzidło, ale można ją pominąć jeśli się nie używa. Nie powinno wpłynąć to na konsystencję placka.
Witam, czy zamiast maślanki można zastosować kremówkę?
Pozdrawiam
Szczerze to robiłam ten placek z maślanką, kefirem i jogurtem ale z kremówką nie próbowałam. Myślę że można dodać kremówkę tylko troszkę mniej niż maślanki. Pozdrawiam 🙂