Do chleba
Kanapka Caprese z pesto orzechowym z patelni
30 minut
Nic ciekawego, kiedy rutyna zakrada się do talerza 😀 . Na śniadanie szybka owsianka czy jajecznica wychodzi już bokami – każdy to zna, ale czy musi tak być? Zachęcam do kolorowego jedzenia, fantazjowania i łączenia smaków, bo tylko w taki sposób nie wieje nudą w kuchni. Jakie śniadania wybieracie najczęściej – słodkie czy słone? My zachowujemy równowagę, tak aby każdy zjadł to, co lubi. Jednego dnia słodkie, drugiego słone.
Moje słodkie śniadania są dość nudne, jest to owsianka lub placek owsiany kakaowy (jedynym urozmaiceniem są różne owoce) jako jedyny rodzaj słodkiego placka, jaki jemy i jest to temat na osobny post, ale teraz nie o tym 🙂 . Nie lubię bawić się z przerzucaniem małych placuszków – choć może to być urocze i najlepsze śniadanie wielu z Was – to mnie nie przekonuje. Dlatego, kiedy przychodzi kolej na słone kombinujemy – do czego mocno zachęcam.
Później przeproszę się z moją ukochaną owsianką, teraz na śniadanie chcę zjeść kanapkę caprese z pesto orzechowym z patelni! Kluczowym elementem tego tosta jest sos pomidorowy z masłem i czosnkiem. Gotowy w około 15 minut, zasługuje na miano najlepszego sosu pomidorowego. Ten jest o wiele grubszy, intensywniejszy i bardziej „prawdziwy” niż wszystkie sosy pomidorowe, które robiłam do tej pory. Wygląda jak dżem, ale jest słony. Moim zdaniem jest to zaletą, ale oceńcie sami. Łatwo można się od nich uzależnić i wcale nie przesadzam.
Kilka podobnych przepisów na kanapki śniadaniowe:
Tosty francuskie z masłem orzechowym i bananami
Kanapki śniadaniowe z jajecznicą, bekonem i guacamole
Bruschetta z łososiem wędzonym i serem kozim
Kanapka Caprese z pesto orzechowym z patelni
Ilość porcji: 2 tosty
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki
- 4 kromki chleba
- 4-6 plastrów sera mozzarella
- 2 łyżki masła
PESTO:
- 30 g orzechów włoskich
- 15 g zieleniny (szpinak, bazylia, pietruszka, jarmuż)
- 20 g parmezanu
- 15 ml oliwy z oliwek
- 1 mały ząbek czosnku
- sok z 1/3 cytryny
- sól i pieprz
SOS POMIDOROWY:
- 300 g pomidorków cherry
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka octu balsamicznego
- sól i pieprz
Instrukcje
SOS POMIDOROWY:
- Na zimną, nieprzywierającą patelnię wrzuć pomidorki i podgrzewaj na średnim ogniu, aż się zrumienią. Zmniejsz temperaturę, dodaj 1 łyżkę masła i wymieszaj.
- Naciśnij każdego pomidora łyżką by je rozgnieść. Dodaj ocet balsamiczny, czosnek i drugą łyżkę masła.
- Gotuj, aż będzie gęste i odparuje cała woda. Dopraw solą i pieprzem.
PESTO:
- Praż orzechy na suchej patelni przez 5 minut, podrzucając co jakiś czas.
- Wszystkie składniki zmiel za pomocą blendera.
POZOSTAŁE:
- Na kromkę chleba połóż pesto, sos pomidorowy i ser. Przykryj drugą kromką a wierzch posmaruj masłem.
- Przenieś tosty na patelnię i podgrzewaj na średnim ogniu. Podgrzewaj aż ser się roztopi. Smaż tosta z obu stron do zrumienienia.
UWAGI: Raczej zostanie trochę pesto, ale mam na to sposób. Zrób go potrójną porcję ponieważ mój następny post będzie z wykorzystaniem pesto orzechowego :) .
www.slodkiegotowanie.pl
O mamusiu jak to bosko wygląda! 🙂 Koniecznie muszę zrobić 🙂
Dziękuję 🙂 Koniecznie zrób podwójną porcję 😉
Patrząc na te zdjęcia zrobiłam się mega głodna 🙂 Chętnie bym zjadła taką kanapkę
to nie ma co zwlekać, zrób podwójną porcję pesto i sosu pomidorowego bo po takiej kolacji będziecie chcieli takie samo śniadanie 😀 tak nieskromnie mówiąc 🙂
Pysznie wygląda. Muszę spróbować na śniadanie.
Gorąco polecam 🙂
Bardzo podoba mi sie ten sosik pomidorowy 🙂 Zrobię koniecznie więcej do innych kanapek 🙂
Tak sos to jakiś fenomen, polecam zrobić duuużo więcej 🙂 .
ale mega przepisy, trafilam tu przez przypadek, na pewno bede tu czesto zagladac i przygotowywac te smaczne dania. Dziekuje
Dziękuję!! Bardzo mi miło 🙂 i oczywiście zapraszam po więcej.