Kanapka Caprese z pesto orzechowym z patelni

Do chleba

Kanapka Caprese z pesto orzechowym z patelni

30 minut

Nic ciekawego, kiedy rutyna zakrada się do talerza 😀 . Na śniadanie szybka owsianka czy jajecznica wychodzi już bokami – każdy to zna, ale czy musi tak być? Zachęcam do kolorowego jedzenia, fantazjowania i łączenia smaków, bo tylko w taki sposób nie wieje nudą w kuchni. Jakie śniadania wybieracie najczęściej – słodkie czy słone? My zachowujemy równowagę, tak aby każdy zjadł to, co lubi. Jednego dnia słodkie, drugiego słone.

Moje słodkie śniadania są dość nudne, jest to owsianka lub placek owsiany kakaowy (jedynym urozmaiceniem są różne owoce) jako jedyny rodzaj słodkiego placka, jaki jemy i jest to temat na osobny post, ale teraz nie o tym 🙂 . Nie lubię bawić się z przerzucaniem małych placuszków – choć może to być urocze i najlepsze śniadanie wielu z Was – to mnie nie przekonuje. Dlatego, kiedy przychodzi kolej na słone kombinujemy – do czego mocno zachęcam.

Później przeproszę się z moją ukochaną owsianką, teraz na śniadanie chcę zjeść kanapkę caprese z pesto orzechowym z patelni! Kluczowym elementem tego tosta jest sos pomidorowy z masłem i czosnkiem. Gotowy w około 15 minut, zasługuje na miano najlepszego sosu pomidorowego. Ten jest o wiele grubszy, intensywniejszy i bardziej „prawdziwy” niż wszystkie sosy pomidorowe, które robiłam do tej pory. Wygląda jak dżem, ale jest słony. Moim zdaniem jest to zaletą, ale oceńcie sami. Łatwo można się od nich uzależnić i wcale nie przesadzam.

Kilka podobnych przepisów na kanapki śniadaniowe:

Tosty francuskie z masłem orzechowym i bananami

Kanapki śniadaniowe z jajecznicą, bekonem i guacamole

Bruschetta z łososiem wędzonym i serem kozim

kanapka caprese z orzechowym pesto pesto z orzechami włoskimi sos z pomidorkow cherry tosty caprese z orzechowym pesto kanapka caprese z orzechowym pesto kanapka caprese z orzechowym pesto kanapka caprese z orzechowym pesto kanapka caprese z orzechowym pesto

Słodkie Gotowanie

Kanapka Caprese z pesto orzechowym z patelni

Ilość porcji: 2 tosty

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki

  • 4 kromki chleba
  • 4-6 plastrów sera mozzarella
  • 2 łyżki masła

PESTO:

  • 30 g orzechów włoskich
  • 15 g zieleniny (szpinak, bazylia, pietruszka, jarmuż)
  • 20 g parmezanu
  • 15 ml oliwy z oliwek
  • 1 mały ząbek czosnku
  • sok z 1/3 cytryny
  • sól i pieprz

SOS POMIDOROWY:

  • 300 g pomidorków cherry
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól i pieprz

Instrukcje

SOS POMIDOROWY:

  1. Na zimną, nieprzywierającą patelnię wrzuć pomidorki i podgrzewaj na średnim ogniu, aż się zrumienią. Zmniejsz temperaturę, dodaj 1 łyżkę masła i wymieszaj.
  2. Naciśnij każdego pomidora łyżką by je rozgnieść. Dodaj ocet balsamiczny, czosnek i drugą łyżkę masła.
  3. Gotuj, aż będzie gęste i odparuje cała woda. Dopraw solą i pieprzem.

PESTO:

  1. Praż orzechy na suchej patelni przez 5 minut, podrzucając co jakiś czas.
  2. Wszystkie składniki zmiel za pomocą blendera.

POZOSTAŁE:

  1. Na kromkę chleba połóż pesto, sos pomidorowy i ser. Przykryj drugą kromką a wierzch posmaruj masłem.
  2. Przenieś tosty na patelnię i podgrzewaj na średnim ogniu. Podgrzewaj aż ser się roztopi. Smaż tosta z obu stron do zrumienienia.

UWAGI: Raczej zostanie trochę pesto, ale mam na to sposób. Zrób go potrójną porcję ponieważ mój następny post będzie z wykorzystaniem pesto orzechowego :) .

 

www.slodkiegotowanie.pl

Zobacz również

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *