Kanapki śniadaniowe z jajecznicą, bekonem i guacamole

Do pracy

Kanapki śniadaniowe z jajecznicą, bekonem i guacamole

15 minut

Czy waszą ulubioną porą dnia na jedzenie też jest śniadanie?

Takie kanapki śniadaniowe z jajecznicą, bekonem i guacamole są bardzo pożywne, szybkie i sycą na kilka ładnych godzin. Kluczem do dobrej kanapki śniadaniowej jest idealnie zrobiona jajecznica i chrupiący bekon. Musicie wiedzieć, że dobrze zrobiona jajecznica na maśle jest kremowa i puszysta. Masło pomaga jajkom poruszać się na patelni, nie przywiera i dodaje smaku. Nie bójcie się dodać łyżki masła, to naprawdę robi różnicę.

W ciągu jednego tygodnia zjedliśmy pięć śniadań, które wyglądały dokładnie tak samo. Były to rogaliki maślane z jajecznicą, chrupiącym bekonem i guacamole, dodatkowo wyłożone świeżym szpinakiem i smażonymi na maśle pieczarkami. I choć możecie myśleć, że to przesada – rozumiem, to dziwne jeść piąty dzień z rzędu dokładnie to samo – kiedy spróbujecie ich chociaż raz, zostaną z wami na dużo dłużej.

Tak jak mówiłam, do tych kanapek nie żałujcie masła ani chrupiącego bekonu. Możliwe, że bez tego by się obeszło, ale po co? Kiedy śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, ma być pyszny i sycący. Nie odbierajcie sobie tej przyjemności. Naładujcie maślane rogaliki puszystą jajecznicą i bekonem (koniecznie minimum po dwa plastry) posmarowane pastą z awokado i smażonymi pieczarkami. Zajadajcie, póki ciepłe i cieszcie się smakiem, później pomyślicie o siłowni, bieganiu czy innej formie aktywności (długie zakupy) 🙂 .

Więcej pomysłów na śniadanie w którym króluje jajko znajdziecie tutaj:

Tortilla z jajecznicą i awokado

Szakszuka

Pasta jajeczna z awokado

 

kanapki-sniadaniowe-z-jajecznica-bekonem-i-guacamole (2) kanapki-sniadaniowe-z-jajecznica-bekonem-i-guacamole (2)

Słodkie Gotowanie

Kanapki śniadaniowe z jajecznicą, bekonem i guacamole

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki

  • 4 rogale maślane
  • 8 jaj
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz do jajecznicy/pieczarek
  • 8 plastrów bekonu/boczku wędzonego
  • garść szpinaku
  • 6 średnich pieczarek
  • guacamole (2 sztuki awokado)

Instrukcje

  1. Przygotuj guacamole z dwóch awokado i odstaw na bok.
  2. Rozgrzej piekarnik do 200°C z funkcją grzania góra-dół. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia, poukładaj bekon i piecz do 15 minut lub aż zrobi się mocno złoty.
  3. Na małej patelni rozpuść 1 łyżkę masła i smaż na średnim ogniu pieczarki pokrojone w półplastry na złoty kolor. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Z jaj i 1 łyżki masła zrób jajecznicę.
  5. Kiedy jajecznica będzie prawie gotowa, włóż do piekarnika przekrojone rogale. Opiekaj przez 2-3 minuty.
  6. Na podgrzane rogale połóż kilka liści szpinaku, jajecznicę, pieczarki i chrupiący bekon. Wierzchnią część rogala posmaruj grubo guacamole i sklej rogala. Podawaj od razu na ciepło lub zapakuj i zabierz ze sobą.

UWAGI:

  1. Bekon możesz przygotować na jednej patelni z pieczarkami. Połóż bekon na zimnej patelni i rozgrzej na średnim ogniu, kiedy tłuszcz zacznie się wytapiać wrzuć pieczarki pokrojone w półplastry i smaż razem aż bekon będzie mocno złoty i zacznie twardnieć.

www.slodkiegotowanie.pl

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *