Kremowa zapiekanka makaronowa z pulpetami

Dania główne | Jednogarnkowe

Kremowa zapiekanka makaronowa z pulpetami

15 minut + 50 minut pieczenie

Dzisiaj kremowa zapiekanka makaronowa z pieczonymi pulpetami. Uwielbiam, a dlatego, że jest bardzo prosta, zwłaszcza kiedy macie wcześniej przygotowane pulpety. Ja zrobiła podwójną porcję pulpetów miesiąc temu. Część wykorzystałam do np.: zapiekanki makaronowej z sosem pomidorowym, a drugą część zamroziłam i rozmroziłam, kiedy chciałam zrobić kolejną zapiekankę, tym razem bardziej kremową, serową i super prostą.

Zapiekanka składa się z dowolnego makaronu (oczywiście nieugotowanego), chociaż ten kształt muszelek, który wybrałam, idealnie zgrał się z kremowym sosem. Następnie warzywo, w mojej wersji brokuł, ale zielona fasolka też będzie się fajnie komponować. Brokuł dodałam surowy, ale tylko dlatego, że lubię jeść lekko chrupiące warzywa – jeśli takich nie lubisz, to konieczne będzie wstępne podgotowanie brokułu lub fasolki.

Teraz czas na ważny punkt przepisu, czyli serowy sos. Sos składa się z mleka i wody, mieszanki serów i czosnku. Makaron, brokuł i upieczone pulpety gotują się w sosie, wciągają z niego całą wodę. W rezultacie powstaje gęsta, kremowa i mocno aromatyczna zapiekanka. Ser nie musi być idealnie rozpuszczony, a i tak sos będzie idealny.

Najlepsze w tym przepisie jest to, że wszystko zrobisz w jednym naczyniu. Przygotuj naczynie żaroodporne, wrzuć do niego wszystkie składniki, rozgrzej piekarnik i spróbuj wytrzymać do końca pieczenia – może być ciężko, bo pachnie niesamowicie 🙂 . Jeśli musisz odgrzać zapiekankę, zrób to z dodatkiem mleka lub wody w piekarniku, lub w patelni/garnku na małym ogniu.

Więcej przepisów na zapiekanki z makaronem:

Zapiekanka makaronowa z pulpetami drobiowymi

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułami

 

Kremowa zapiekanka makaronowa z pulpetami Pieczone pulpety drobiowe Kremowa zapiekanka makaronowa z pulpetami Kremowa zapiekanka makaronowa z pulpetamiKremowa zapiekanka makaronowa z pulpetami

Słodkie Gotowanie

Kremowa zapiekanka makaronowa z pulpetami

Ilość porcji: 2-3

Czas przygotowania: 15 minut + 50 minut pieczenie

Składniki

  • Pieczone pulpety drobiowe z tego przepisu, pół porcji
  • 250 g makaronu
  • 1/2 brokułu (ok. 250 g)
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 ml wody
  • 250 zł mleka (najlepiej tłuste)
  • 100 g sera mimolette lub cheddar
  • 30 g parmezanu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pieprz

Instrukcje

  1. Przygotuj naczynie żaroodporne. Piekarnik ustaw na grzanie z termoobiegiem na 180ºC.
  2. Do naczynia żaroodpornego wrzuć makaron.
  3. W misce lub garnku wymieszaj wodę z mlekiem, solą, pieprzem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i serami startymi na tarce. Taką mieszankę wlej do makaronu.
  4. Brokuł pokrój na małe różyczki. Dodaj surowy (ja tak zrobiła, ale jest dość chrupiący po upieczeniu - taki lubię) lub lekko podgotowany do makaronu i wymieszaj.
  5. Ostatnim krokiem jest dodanie upieczonych pulpetów. Przygotowałam moje dzień wcześniej, część zużyłam do tego przepisu a drugą część do zapiekanki makaronowej z pomidorami.
  6. Piecz z przykryciem przez 50 minut do 1 godziny. Podawaj gorące.

www.slodkiegotowanie.pl

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *