Dania główne | Jednogarnkowe
Kremowa zapiekanka makaronowa z pulpetami
15 minut + 50 minut pieczenie
Dzisiaj kremowa zapiekanka makaronowa z pieczonymi pulpetami. Uwielbiam, a dlatego, że jest bardzo prosta, zwłaszcza kiedy macie wcześniej przygotowane pulpety. Ja zrobiła podwójną porcję pulpetów miesiąc temu. Część wykorzystałam do np.: zapiekanki makaronowej z sosem pomidorowym, a drugą część zamroziłam i rozmroziłam, kiedy chciałam zrobić kolejną zapiekankę, tym razem bardziej kremową, serową i super prostą.
Zapiekanka składa się z dowolnego makaronu (oczywiście nieugotowanego), chociaż ten kształt muszelek, który wybrałam, idealnie zgrał się z kremowym sosem. Następnie warzywo, w mojej wersji brokuł, ale zielona fasolka też będzie się fajnie komponować. Brokuł dodałam surowy, ale tylko dlatego, że lubię jeść lekko chrupiące warzywa – jeśli takich nie lubisz, to konieczne będzie wstępne podgotowanie brokułu lub fasolki.
Teraz czas na ważny punkt przepisu, czyli serowy sos. Sos składa się z mleka i wody, mieszanki serów i czosnku. Makaron, brokuł i upieczone pulpety gotują się w sosie, wciągają z niego całą wodę. W rezultacie powstaje gęsta, kremowa i mocno aromatyczna zapiekanka. Ser nie musi być idealnie rozpuszczony, a i tak sos będzie idealny.
Najlepsze w tym przepisie jest to, że wszystko zrobisz w jednym naczyniu. Przygotuj naczynie żaroodporne, wrzuć do niego wszystkie składniki, rozgrzej piekarnik i spróbuj wytrzymać do końca pieczenia – może być ciężko, bo pachnie niesamowicie 🙂 . Jeśli musisz odgrzać zapiekankę, zrób to z dodatkiem mleka lub wody w piekarniku, lub w patelni/garnku na małym ogniu.
Więcej przepisów na zapiekanki z makaronem:
Zapiekanka makaronowa z pulpetami drobiowymi
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułami
Kremowa zapiekanka makaronowa z pulpetami
Ilość porcji: 2-3
Czas przygotowania: 15 minut + 50 minut pieczenie
Składniki
- Pieczone pulpety drobiowe z tego przepisu, pół porcji
- 250 g makaronu
- 1/2 brokułu (ok. 250 g)
- 2 ząbki czosnku
- 300 ml wody
- 250 zł mleka (najlepiej tłuste)
- 100 g sera mimolette lub cheddar
- 30 g parmezanu
- 1/2 łyżeczki soli
- pieprz
Instrukcje
- Przygotuj naczynie żaroodporne. Piekarnik ustaw na grzanie z termoobiegiem na 180ºC.
- Do naczynia żaroodpornego wrzuć makaron.
- W misce lub garnku wymieszaj wodę z mlekiem, solą, pieprzem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i serami startymi na tarce. Taką mieszankę wlej do makaronu.
- Brokuł pokrój na małe różyczki. Dodaj surowy (ja tak zrobiła, ale jest dość chrupiący po upieczeniu - taki lubię) lub lekko podgotowany do makaronu i wymieszaj.
- Ostatnim krokiem jest dodanie upieczonych pulpetów. Przygotowałam moje dzień wcześniej, część zużyłam do tego przepisu a drugą część do zapiekanki makaronowej z pomidorami.
- Piecz z przykryciem przez 50 minut do 1 godziny. Podawaj gorące.
www.slodkiegotowanie.pl