Kremowa zupa tortellini z kurczakiem

Zupy

Kremowa zupa tortellini z kurczakiem

35 minut

Lubicie zupy? Ja bardzo 🙂 . Zwłaszcza te z wielką ilością warzyw.

Kremowa zupa tortellini z kurczakiem jest trochę inna od tradycyjnych zup. Zazwyczaj jem je w lżejszym wydaniu. Ta zupa jest bardziej syta i wyjątkowo kremowa.

Kremowe zupy zawsze wydawały mi się być bardziej ekskluzywne i wymagające większych umiejętności. Z tą zupą jest trochę inaczej. Jest bardzo prosta, najwięcej pracy przy jej gotowaniu zajmuje mieszanie. Poważnie 🙂 . Zupę tworzy trochę masła, selera, marchewki, cebuli i dużo czosnku. Wszystko zalewam mlekiem i bulionem warzywnym. Poczujesz więc niezwykle rozgrzewający aromat.

Jeśli zamierzasz zjeść zupę tego samego dnia, proponuję wrzucić tortellini chwilę przed zakończeniem gotowania. Wtedy makaron bardzo ładnie połączy się z kremem.

Jeśli zamierzasz odgrzewać zupę następnego dnia, sugerowałabym wrzucać osobno kilka tortellini do miseczek. Zapobiegnie to wchłonięciu nadmiernej ilości płynu w makaron. Choć i tak następnego dnia zupa będzie wymagała dolania niewielkiej ilości mleka lub wody. Nie ma co ukrywać, że na drugi dzień zupa jest jeszcze smaczniejsza, kiedy przejdzie czosnkowo-mlecznym aromatem.

Kremowa zupa tortellini z kurczakiemKremowa zupa tortellini z kurczakiem Kremowa zupa tortellini z kurczakiemKremowa zupa tortellini z kurczakiem

Słodkie Gotowanie

Kremowa zupa tortellini z kurczakiem

Ilość porcji: 5-6

Czas przygotowania: 35 minut

Składniki

  • 250 g tortellini serowe
  • 500 g filetu z kurczaka
  • 4 łyżki masła
  • 2 marchewki
  • 1/2 selera
  • 1 cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 70 g gorgonzoli
  • 50 g mąki uniwersalnej (ok. 1/3 szklanki)
  • 500 ml mleka
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • 200 g szpinaku baby
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • pieprz i sól do smaku

Instrukcje

  1. W osolonej wodzie ugotuj filety z kurczaka.
  2. Ugotuj tortellini według opisu na opakowaniu.
  3. Pokrój marchewkę, selera i cebulę w drobną kostkę. W dużym garnku rozpuść masło i wrzuć pokrojone warzywa. Smaż na małym ogniu przez 6-8 minut. Dodaj przeciśnięty czosnek i smaż jeszcze przez 1 minutę.
  4. Do warzyw wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj. Smaż przez ok. 2 minuty aż mąką dokładnie połączy się z warzywami i zobaczysz lekko złoty kolor.
  5. Do mieszanki warzyw i mąki wlej mleko i mieszaj. Następnie wlej cały bulion. Dodaj gorgonzolę i zagotuj, mieszaj co jakiś czas.
  6. Dodaj kurczaka pokrojonego w kostkę, szpinak z grubsza posiekany, gałkę muszkatołową i pieprz. Gotuj razem ok. 3-5 minut, aż szpinak zmięknie.

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *