Zupy
Kremowa zupa tortellini z kurczakiem
35 minut
Lubicie zupy? Ja bardzo 🙂 . Zwłaszcza te z wielką ilością warzyw.
Kremowa zupa tortellini z kurczakiem jest trochę inna od tradycyjnych zup. Zazwyczaj jem je w lżejszym wydaniu. Ta zupa jest bardziej syta i wyjątkowo kremowa. Mówiłam już jak bardzo lubię gęste zupy? Ok, nie mówiłam, więc od jakiegoś czasu regularnie robię kremową zupę ziemniaczaną przeplataną zupą brokułową z parmezanem. Koniecznie spróbujcie 🙂 .
Kremowe zupy zawsze wydawały mi się być bardziej ekskluzywne i wymagające większych umiejętności. Z tą zupą jest trochę inaczej. Jest bardzo prosta, najwięcej pracy przy jej gotowaniu zajmuje mieszanie. Poważnie 🙂 . Zupę tworzy trochę masła, selera, marchewki, cebuli i dużo czosnku. Wszystko zalewam mlekiem i bulionem warzywnym. Poczujesz więc niezwykle rozgrzewający aromat.
Jeśli zamierzasz zjeść zupę tego samego dnia, proponuję wrzucić tortellini chwilę przed zakończeniem gotowania. Wtedy makaron bardzo ładnie połączy się z kremem.
Jeśli zamierzasz odgrzewać zupę następnego dnia, sugerowałabym wrzucać osobno kilka tortellini do miseczek. Zapobiegnie to wchłonięciu nadmiernej ilości płynu w makaron. Choć i tak następnego dnia zupa będzie wymagała dolania niewielkiej ilości mleka lub wody. Nie ma co ukrywać, że na drugi dzień zupa jest jeszcze smaczniejsza, kiedy przejdzie czosnkowo-mlecznym aromatem.

Kremowa zupa tortellini z kurczakiem
Ilość porcji: 5-6
Czas przygotowania: 35 minut
Składniki
- 250 g tortellini serowe
- 500 g filetu z kurczaka
- 4 łyżki masła
- 2 marchewki
- 1/2 selera
- 1 cebula
- 5 ząbków czosnku
- 70 g sera gorgonzola
- 50 g mąki uniwersalnej (ok. 1/3 szklanki)
- 500 ml mleka
- 750 ml bulionu warzywnego
- 200 g szpinaku baby
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- pieprz i sól do smaku
Instrukcje
- W osolonej wodzie ugotuj filety z kurczaka.
- Ugotuj tortellini według opisu na opakowaniu.
- Pokrój marchewkę, selera i cebulę w drobną kostkę. W dużym garnku rozpuść masło i wrzuć pokrojone warzywa. Smaż na małym ogniu przez 6-8 minut. Dodaj przeciśnięty czosnek i smaż jeszcze przez 1 minutę.
- Do warzyw wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj. Smaż przez ok. 2 minuty aż mąką dokładnie połączy się z warzywami i zobaczysz lekko złoty kolor.
- Do mieszanki warzyw i mąki wlej mleko i mieszaj. Następnie wlej cały bulion. Dodaj gorgonzolę i zagotuj, mieszaj co jakiś czas.
- Dodaj kurczaka pokrojonego w kostkę, szpinak z grubsza posiekany, gałkę muszkatołową i pieprz. Gotuj razem ok. 3-5 minut, aż szpinak zmięknie.
www.slodkiegotowanie.pl