Kremowa zupa ziemniaczana

Zupy

Kremowa zupa ziemniaczana

15 minut przygotowanie + 20 minut gotowanie

Ziemniak stał się jednym z podstawowych składników w menu na całym świecie. Jest ogólnodostępny i tani, ale kremowa zupa ziemniaczana to nie taka znowu zwykła zupa. Uważam, że zalicza się do zup, które można zaserwować na domowym przyjęciu. Krem jest bardzo łatwy, zawiera niewiele składników i dzięki temu jest właśnie najlepszy.

Tradycyjna zupa ziemniaczana zawiera głównie same ziemniaki, odrobinę smażonej cebuli i czosnku. Ahhh prawie zapomniałam dodać, że też duże ilości tłuszczu. Tłuszcz jest nośnikiem smaku, dlatego nie można go wyeliminować całkowicie z tej zupy, ani też zredukować do maleńkich ilości. To nie będzie ten smak, jaki ma prawdziwa zupa ziemniaczana. Chcemy prawdziwej kremowej zupy ziemniaczanej!

Zupa z tego przepisu jest prawie jak tradycyjna kartoflanka. Z małym wyjątkiem, część ziemniaków podmieniłam na kalafior, który prawie nie zmienia smaku, a jeśli – to tylko na lepsze. Jest to trochę odchudzona wersja i dobrze – możecie mieć czyste sumienie, kiedy już ją zjecie. Dodałam też ser cheddar, bo zupa musi mieć pazur, jeśli chcecie nią karmić gości.

Kremowe zupy są bardzo sycące i wystarczają w zupełności na cały obiad. Dlatego tak bardzo je lubię. Myślę, że wy też, ponieważ moja kremowa zupa tortellini z kurczakiem zrobiła furorę i oczywiście gorąco ją polecam.

Kremowa zupa ziemniaczana Kremowa zupa ziemniaczana Kremowa zupa ziemniaczana Kremowa zupa ziemniaczana

Słodkie Gotowanie

Kremowa zupa ziemniaczana

Ilość porcji: 6-8

Czas przygotowania: 15 minut przygotowanie + 20 minut gotowanie

Składniki

  • 350 g ziemniaków (ok. 4-5 sztuk)
  • 350 g kalafiora (ok. 1/2 główki średniego kalafiora)
  • 6 plastrów boczku
  • ok. 90 g cebuli (1 duża cebula lub 1 1/2 średniej)
  • 4 ząbki czosnku
  • 30 g mąki pszennej
  • 480 ml mleka
  • 550 ml bulionu (wołowy lub warzywny - dowolnie)
  • 140 g jogurtu greckiego (lub kwaśna śmietana)
  • ok. 80 g startego sera cheddar
  • garść szczypiorku
  • sól i pieprz do smaku

Instrukcje

  1. Pokrój boczek w kostkę i wrzuć na suchą patelnię, podsmaż i wyjmij do miski. Na pozostałym tłuszczu smaż pokrojoną w kostkę cebulę przez ok. 5 minut na średnim ogniu. Dodaj czosnek pokrojony lub przeciśnięty przez praskę i smaż ok. 1-2 minuty, mieszając od czasu do czasu.
  2. Cebulę i czosnek posyp mąką i smaż jeszcze przez 1 minutę, mieszając od czasu do czasu.
  3. Mieszając wlej bulion i mleko. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i różyczki kalafiora.
  4. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 10-15 minut. Im mniejsza kostką w jaką pokroisz ziemniaki tym szybciej zupa będzie gotowa.
  5. Gdy ziemniaki będą miękkie lekko rozgnieć je widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Dodaj cheddar, jogurt grecki (lub śmietanę), sól, pieprz, szczypiorek i usmażony boczek. Dokładnie wymieszaj.
  6. Podawaj ciepłe obsypane odrobiną sera, boczku i szczypiorku.

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *