Makaron po florencku z kurczakiem i suszonymi pomidorami

Dania główne

Makaron po florencku z kurczakiem i suszonymi pomidorami

30 minut

Obiad w 30 minut to coś, czego chce każdy zabiegany. Ten kremowy makaron jest pełen suszonych pomidorów, świeżego szpinaku, ciągnącego sera i smażonego kurczaka. Choć jest to danie makaronowe, to na pierwszy plan wysuwa się aromatyczny, kremowy sos z suszonymi pomidorami i świeży szpinak. Szpinak to król tego dania. Najprostszym sposobem na zapamiętanie, co to znaczy, że danie jest w stylu florenckim jest szpinak. W szczególności zawiera ono główny składnik, którym są jajka, drób lub ryby podawane na szpinaku.

Wybierzcie dowolny makaron, jaki macie pod ręką. Ja wybrałam penne, bo uwielbiam go w tego typu sosach, ugotujcie i to na razie tyle. Usmażcie kurczaka i dodajcie pomidory i czosnek.

Zatrzymajmy się na chwilę przy wyborze pomidorów. Nie wszystkie suszone pomidory są jednakowe. Do tego przepisu nie kupujcie pomidorów suszonych z torebki, wybierz te zapakowane w słoiczek wypełniony oliwą, przyprawami i ziołami (mogą być również z dodatkiem pestek).  Jeśli obawiacie się, że te pomidory ze słoika są zbyt tłuste, więc już was uspokajam, bo cały olej odsączycie na sitku. Pozostaje odrobina oleju, który przywiera do pomidorów, a zamiast suchych, małych skwareczków dostajecie aromatyczne, wilgotne i kolorowe pomidory, które są łatwe do pogryzienia.

Teraz możemy tworzyć kremowy sos ze śmietanki, mleka, bulionu i sera mozzarella. Musicie go często mieszać, żeby ser się rozpuścił i zagęścił sos. Nie wybierajcie sera w wersji light – to się nie uda. Sos musi być kremowy. Śmietankę, którą wybrałam dodaje się do kawy, śmietanka 12 % płynna. Wrzućcie jeszcze tylko świeży szpinak (może być porwany lub w całości) i ugotowany makaron, 5 minut gotowania i jest.

Podobne przepisy na dania z makaronem:

Makaron w sosie pomidorowym z orzechami włoskimi

Makaron tagliatelle z gorgonzolą i szpinakiem

Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem i brokułami

Makaron-po-florencku Makaron-po-florencku

Słodkie Gotowanie

Makaron po florencku z kurczakiem i suszonymi pomidorami

Ilość porcji: 6-8

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki

  • 300 g makaronu penne
  • 600 g filetu z piersi kurczaka
  • 1-2 łyżki oleju do smażenia
  • 120 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 300 g pomidorów suszonych w oleju (ilość po odsączeniu)
  • 150 g szpinaku świeżego
  • 1 łyżeczka masła
  • 3 kulki sera mozzarella
  • 4 ząbki czosnku
  • 120 ml śmietanki 12 % (słodka śmietanka do kawy)
  • 350 ml mleka 3,2 %

PANIERKA:

  • 1/4 łyżeczki chilli w proszku
  • 1/4 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/4 łyżeczki soli

Instrukcje

  1. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją opakowania. i odłóż na bok.
  2. Filet pokrój w średnią kostkę i dokładnie wymieszaj z przyprawami. Wrzuć na rozgrzaną patelnie z tłuszczem i smaż, aż kurczak będzie gotowy.
  3. Pomidory wyrzuć na sitko, odsącz z oleju i pokrój w mniejsze kawałki jeśli chcesz (nie musisz tego robić). Dodaj je do kurczaka wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i smaż 2 minuty, aż będą pachnące.
  4. Dodaj śmietankę, mleko, bulion i mozzarellę. Gotuj i mieszaj co chwilę, aż sos będzie kremowy i ser się dobrze rozpuści. Po 2-3 minutach sos powinien gęstnieć. Dodaj ugotowany makaron, z grubsza porwany rękoma szpinak i połóż na wierzch 1 łyżeczkę masła. Wymieszaj i gotuj, aż szpinak zmięknie ok. 4-5 minut. Możliwe, że będziesz potrzebować odrobiny wody, mleka (bo sos się zbyt mocno zagęści) lub sera (bo sos się rozwodni).
  5. Podawać od razu. Jeśli musisz odgrzać, zrób to na patelni i dodaj trochę mleka, podgrzewaj na średnim ogniu często mieszając.

www.slodkiegotowanie.pl

Zobacz również

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *