Makaron po florencku z kurczakiem i suszonymi pomidorami

Dania główne

Makaron po florencku z kurczakiem i suszonymi pomidorami

30 minut

Obiad w 30 minut, czyli makaron po florencku

Makaron po florencku z kurczakiem i suszonymi pomidorami to coś, czego chce każdy zabiegany. Obiad przygotujesz w nie więcej niż 30 minut. Ten kremowy makaron z kurczakiem i suszonymi pomidorami składa się z podstawowych składników. Potrzebujesz suszonych pomidorów, świeżego szpinaku, ciągnącego sera i smażonego kurczaka. Choć jest to danie makaronowe, to na pierwszy plan wysuwa się aromatyczny, kremowy sos z suszonymi pomidorami i świeży szpinak. Szpinak to król tego dania. Najprostszym składnikiem, który pozwoli Ci zapamiętać, co to znaczy, że danie jest w stylu florenckim jest szpinak. To danie w szczególności zawiera główny składnik, którym są jajka, drób lub ryby podawane na szpinaku.

Wybierz dowolny makaron, jaki masz pod ręką.

Ja wybrałam penne, bo uwielbiam go w tego typu sosach, ugotuj i to na razie tyle. Usmaż kurczaka i dodaj pomidory i czosnek.

Wybierz pomidory suszone

Zatrzymaj się na chwilę przy wyborze pomidorów. Nie wszystkie suszone pomidory są jednakowe. Do tego przepisu nie kupuj pomidorów suszonych z torebki. Wybierz te zapakowane w słoiczek wypełniony oliwą, przyprawami i ziołami – mogą być również z dodatkiem pestek.  Nie obawiaj się, że te pomidory ze słoika są zbyt tłuste. Cały olej z pomidorów odsączysz na sitku. Pozostaje odrobina oleju, który przywiera do pomidorów, a zamiast suchych, małych skwareczków dostajesz aromatyczne, wilgotne i kolorowe pomidory, które są łatwe do pogryzienia i dają o wiele więcej smaku.

Jak zrobić kremowy sos z kurczakiem?

Teraz możesz zrobić kremowy sos. Użyj do tego śmietanki, mleka, bulionu i sera mozzarella. Sos musisz często mieszać, żeby ser się rozpuścił i zgęstniał. Gotuj na małym ogniu i daj mu czas.

Nie wybieraj sera w wersji light – to się nie uda.

Sos musi być kremowy. Postaw na wybór sera wysokiej jakości. Śmietankę, którą wybrałam dodaje się do kawy. Jest to śmietanka 12 % płynna, ale możesz wybrać inną. Wrzuć jeszcze tylko świeży szpinak (może być porwany lub w całości) i ugotowany makaron. 5 minut gotowania i jest.

 

Podobny przepis na dania z makaronem:

Makaron w sosie pomidorowym z orzechami włoskimi

Makaron tagliatelle z gorgonzolą i szpinakiem

Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem i brokułami

Makaron-po-florencku Makaron-po-florencku

Słodkie Gotowanie

Makaron po florencku z kurczakiem i suszonymi pomidorami

Ilość porcji: 6-8

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki

  • 300 g makaronu penne
  • 600 g filetu z piersi kurczaka
  • 1-2 łyżki oleju do smażenia
  • 120 ml bulionu warzywnego lub drobiowego (lub ewentualnie wody)
  • 300 g pomidorów suszonych w oleju (ilość po odsączeniu)
  • 150 g szpinaku świeżego
  • 1 łyżeczka masła
  • 3 kulki sera mozzarella
  • 4 ząbki czosnku
  • 120 ml śmietanki 12 % (słodka śmietanka do kawy)
  • 350 ml mleka 3,2 %

PANIERKA:

  • 1/4 łyżeczki chilli w proszku
  • 1/4 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/4 łyżeczki soli

Instrukcje

  1. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją opakowania i odłóż na bok.
  2. Filet pokrój w średnią kostkę i dokładnie wymieszaj z przyprawami. Wrzuć na rozgrzaną patelnie z tłuszczem i smaż, aż kurczak będzie gotowy.
  3. Pomidory wyrzuć na sitko, odsącz z oleju i pokrój w mniejsze kawałki, jeśli chcesz (nie musisz tego robić). Dodaj je do kurczaka wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i smaż 2 minuty, aż będą pachnące.
  4. Dodaj śmietankę, mleko, bulion i mozzarellę. Gotuj na małym ogniu i mieszaj co chwilę, aż sos będzie kremowy i ser się dobrze rozpuści.
  5. Po 3-5 minutach sos powinien gęstnieć.
  6. Dodaj ugotowany makaron, z grubsza porwany rękoma szpinak i połóż na wierzch 1 łyżeczkę masła. Wymieszaj i gotuj, aż szpinak zmięknie ok. 4-5 minut. Możliwe, że będziesz potrzebować odrobiny wody, mleka (bo sos się zbyt mocno zagęści) lub sera (bo sos się rozwodni).
  7. Podawaj od razu. Jeśli musisz odgrzać, zrób to na patelni i dodaj trochę mleka, podgrzewaj na średnim ogniu często mieszając.

www.slodkiegotowanie.pl

Zobacz również

Komentarze

  1. dorcia -

    Ja mam też swój ulubiony przepis do którego często wracam a mianowicie makaron penne Arrighi, mięso mielone wieprzowe , starty parmezan, sól, pieprz pomidory puszka ,śmietana, chilli, tymianek, 1 łyżka cebula, musztarda francuska, łyżka oleju.

    Odpowiedz
  2. czirka -

    ja z kolei robiłam wczoraj makaron spaghetti arrighi, sos carry, warzywa i kurczak, wyszło pysznie, palce lizać, osobiście makaron mogłabym jeśc codziennie.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *