Kruche ciasteczka Twix z czekoladą i karmelem

Ciasta i desery

Kruche ciasteczka Twix z czekoladą i karmelem

30 minut + 15 minut pieczenie

Niebezpiecznie łatwe ciasteczka Twix! Zaczynają się od czteroskładnikowej kruchej podstawy, zwieńczonej karmelem, roztopioną czekoladą i odrobiną soli morskiej.

Twix – jeden z ulubionych batoników dzieciństwa stał się wreszcie ciasteczkiem 😀 . I szczerze mówiąc, to najlepsze ciasteczka w moim życiu.

Są dwie rzeczy, dla których będę namawiać Was do zrobienia tych ciasteczek:

  • niesamowity wygląd
  • są tego warte, nawet jeśli nie znosicie pieczenia ciasteczek

Wiem, że mogą wyglądać na dość trudne i zabierające za dużo cennego czasu, ale w rzeczywistości sama zdziwiłam się, że mam już gotowe ciasteczka.

Zacznijcie od przygotowania wszystkich składników, które powinny być w temperaturze pokojowej. Kruchy spód jest bardzo uniwersalny i możecie go wykorzystać do większości ciast i ciasteczek. Jest bardzo kruchy i maślany a przez to rozpływa się w ustach.

Miękkie masło rozbijcie przez dosłownie 30 sekund mikserem i dodajcie cukier puder z wanilią. Ubijajcie przez ok. 2 minuty, aż otrzymacie puszystą masę. Teraz możecie dodać mąkę, ja zagniatałam ciasto przez chwilę za pomocą miksera stojącego, później już wszystko ręcznie. Podsypcie sporo mąki na blat lub matę do zagniatania i wyłóżcie ciasto. Ciasto można rozwałkować bardzo pobieżnie, to znaczy na grubość 1 do 1,5 cm tak, aby nie było za cienkie, ponieważ ciasto już nie wyrośnie. Starajcie się nie podsypywać dużo mąki, bo ciasteczka zrobią się twarde. Wykrawajcie ciasteczka okrągłą foremką lub kieliszkiem/szklanką o średnicy ok. 5 cm. Większe ciasteczka będzie trzeba piec dłużej, ja swoje piekłam przez 13 minut.

Zabierając się za robienie karmelu nie panikujcie 🙂 (tak jak ja na początku). Jest bardzo łatwy i niewiele musicie robić. Wsypcie na zimną patelnię cukier i poczekajcie, aż się rozpuści (będzie miał piękny złoty kolor) wtedy zdejmijcie z ognia, dodajcie masło i zamieszajcie, dodajcie śmietankę i ponownie zamieszajcie. Wróćcie z patelnią na ogień i podgrzejcie wszystko jeszcze przez 1 minutę. Pamiętajcie o użyciu małej, dobrej patelni, która nie przywiera.

Kiedy będziecie nakładać kolejne warstwy na ciasteczka, pamiętajcie o pozostawieniu ładnego pierścienia z karmelu, który ma wystawać spod czekolady. Ciasteczka wyglądają przez to bardzo apetycznie i wołają, aby je zjeść 🙂 .

Chcecie więcej ciasteczek? Przygotowałam kilka przepisów:

Waniliowe ciasteczka maślane z herbatą Rooibos

Ciasteczka brownie z solonym karmelem

Maślane ciasteczka z czekoladą

kruche ciasteczka twix z czekolada i karmelemkruche ciasteczka twix z czekolada i karmelem kruche ciasteczka twix z czekolada i karmelemkruche ciasteczka twix z czekolada i karmelem

Słodkie Gotowanie

Kruche ciasteczka Twix z czekoladą i karmelem

Ilość porcji: 26-29

Czas przygotowania: 30 minut + 15 minut pieczenie

Składniki

CIASTO:

  • 150 g masła
  • 60 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
  • 200 g mąki pszennej uniwersalnej + mąka do podsypania

KARMEL:

  • 100 g cukru białego
  • 3 łyżki masła
  • 6 łyżek śmietanki 30 %
  • sól

CZEKOLADA:

  • 120 g czekolady deserowej
  • 6 łyżek śmietanki 30 %

Instrukcje

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.

CIASTO:

  1. Masło w temperaturze pokojowej oraz cukier puder wymieszaj za pomocą miksera ok. 2-3 minuty, dodaj ekstrakt waniliowy i mąkę, ubijaj 1 minutę.
  2. Wyłóż ciasto na przygotowany, oprószony mąką blat, resztę będziemy robić ręcznie.
  3. Posyp mąkę na wierzch ciasta, rozwałkuj je na grubość 1 cm za pomocą wałka. Za pomocą foremki (np. kieliszek) o średnicy 5 cm wykrawaj ciasteczka. Jeśli foremka zacznie się przyklejać do ciasta, zanurz ją w mące, to na pewno pomoże.
  4. Ciasteczka układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez ok. 13 minut, aż ciasteczka zaczną się rumienić.
  5. Upieczone ciasteczka wyjmij z piekarnika i zostaw na kilka minut do wystygnięcia, następnie przenieś na kratkę do chłodzenia i pozostaw do całkowitego wystudzenia.

KARMEL:

  1. Na zimną patelnię wsyp cukier, włącz średni ogień i nie mieszając zostaw cukier do rozpuszczenia.
  2. Cukier się rozpuści i będzie miał złoto-brązowy kolor, wtedy zdejmij patelnię z ognia, dodaj masło i wymieszaj. Dodaj śmietankę i wymieszaj. Teraz wróć z patelnią na ogień i podgrzewaj jeszcze ok. 2 minuty stale mieszając.
  3. Karmel przelej do naczynia i za pomocą łyżki rozkładaj na ciasteczkach.

CZEKOLADA:

  1. Rozpuść czekoladę razem ze śmietanką w kąpieli wodnej - jak TUTAJ.
  2. Rozpuszczoną czekoladę wyłóż za pomocą łyżki na wystudzony karmel.
  3. Posyp solą gruboziarnistą.

www.slodkiegotowanie.pl

Zobacz również

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *