Kruche ciasteczka Twix z czekoladą i karmelem

Ciasta i desery

Kruche ciasteczka Twix z czekoladą i karmelem

30 minut + 15 minut pieczenie

Niebezpiecznie łatwe ciasteczka Twix! Zaczynają się od czteroskładnikowej kruchej podstawy, zwieńczonej karmelem, roztopioną czekoladą i odrobiną soli morskiej.

Twix – jeden z ulubionych batoników dzieciństwa stał się wreszcie ciasteczkiem 😀 . I szczerze mówiąc, to najlepsze ciasteczka w moim życiu.

Są dwie rzeczy, dla których będę namawiać Was do zrobienia tych ciasteczek:

  • niesamowity wygląd
  • są tego warte, nawet jeśli nie znosicie pieczenia ciasteczek

Wiem, że mogą wyglądać na dość trudne i zabierające za dużo cennego czasu, ale w rzeczywistości sama zdziwiłam się, że mam już gotowe ciasteczka.

Zacznijcie od przygotowania wszystkich składników, które powinny być w temperaturze pokojowej. Kruchy spód jest bardzo uniwersalny i możecie go wykorzystać do większości ciast i ciasteczek. Jest bardzo kruchy i maślany a przez to rozpływa się w ustach.

Miękkie masło rozbijcie przez dosłownie 30 sekund mikserem i dodajcie cukier puder z wanilią. Ubijajcie przez ok. 2 minuty, aż otrzymacie puszystą masę. Teraz możecie dodać mąkę, ja zagniatałam ciasto przez chwilę za pomocą miksera stojącego, później już wszystko ręcznie. Podsypcie sporo mąki na blat lub matę do zagniatania i wyłóżcie ciasto. Ciasto można rozwałkować bardzo pobieżnie, to znaczy na grubość 1 do 1,5 cm tak, aby nie było za cienkie, ponieważ ciasto już nie wyrośnie. Starajcie się nie podsypywać dużo mąki, bo ciasteczka zrobią się twarde. Wykrawajcie ciasteczka okrągłą foremką lub kieliszkiem/szklanką o średnicy ok. 5 cm. Większe ciasteczka będzie trzeba piec dłużej, ja swoje piekłam przez 13 minut.

Zabierając się za robienie karmelu nie panikujcie 🙂 (tak jak ja na początku). Jest bardzo łatwy i niewiele musicie robić. Wsypcie na zimną patelnię cukier i mieszajcie, aż się rozpuści (będzie miał piękny złoty kolor) wtedy dodajcie masło i mieszajcie, dodajcie śmietankę i cały czas mieszajcie. Pamiętajcie o użyciu małej, dobrej patelni, która nie przywiera. Dokładne wskazówki jak wykonać karmel znajdziecie w moim przepisie na solony karmel w 10 minut.

Kiedy będziecie nakładać kolejne warstwy na ciasteczka, pamiętajcie o pozostawieniu ładnego pierścienia z karmelu, który ma wystawać spod czekolady. Ciasteczka wyglądają przez to bardzo apetycznie i wołają, aby je zjeść 🙂 .

Chcecie więcej ciasteczek? Przygotowałam kilka przepisów:

Waniliowe ciasteczka maślane z herbatą Rooibos

Ciasteczka brownie z solonym karmelem

Maślane ciasteczka z czekoladą

kruche ciasteczka twix z czekolada i karmelemkruche ciasteczka twix z czekolada i karmelem kruche ciasteczka twix z czekolada i karmelemkruche ciasteczka twix z czekolada i karmelem

Słodkie Gotowanie

Kruche ciasteczka Twix z czekoladą i karmelem

Ilość porcji: 26-29

Czas przygotowania: 30 minut + 15 minut pieczenie

Składniki

CIASTO:

  • 150 g masła
  • 60 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
  • 200 g mąki pszennej uniwersalnej + mąka do podsypania

KARMEL: z tego przepisu!

CZEKOLADA:

  • 120 g czekolady deserowej
  • 6 łyżek śmietanki 30 %

Instrukcje

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.

CIASTO:

  1. Masło w temperaturze pokojowej oraz cukier puder wymieszaj za pomocą miksera ok. 2-3 minuty, dodaj ekstrakt waniliowy i mąkę, ubijaj 1 minutę.
  2. Wyłóż ciasto na przygotowany, oprószony mąką blat, resztę będziemy robić ręcznie.
  3. Posyp mąkę na wierzch ciasta, rozwałkuj je na grubość 1 cm za pomocą wałka. Za pomocą foremki (np. kieliszek) o średnicy 5 cm wykrawaj ciasteczka. Jeśli foremka zacznie się przyklejać do ciasta, zanurz ją w mące, to na pewno pomoże.
  4. Ciasteczka układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez ok. 13 minut, aż ciasteczka zaczną się rumienić.
  5. Upieczone ciasteczka wyjmij z piekarnika i zostaw na kilka minut do wystygnięcia, następnie przenieś na kratkę do chłodzenia i pozostaw do całkowitego wystudzenia.

Karmel w 10 minut z tego przepisu!

CZEKOLADA:

  1. Rozpuść czekoladę razem ze śmietanką w kąpieli wodnej - jak TUTAJ.
  2. Rozpuszczoną czekoladę wyłóż za pomocą łyżki na wystudzony karmel.
  3. Posyp solą gruboziarnistą.

www.slodkiegotowanie.pl

Zobacz również

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *