Kurczak w parmezanie z ziemniakami i marchewką z piekarnika

Dania główne | Jednogarnkowe

Kurczak w parmezanie z ziemniakami i marchewką z piekarnika

10 minut + 40 minut pieczenie

Do przygotowania tego posiłku wystarczy Wam jedna blaszka do pieczenia i chwila czasu. Kurczak w parmezanie z ziemniakami i marchewką z piekarnika przygotujecie w 10 minut – pozostały czas to oczekiwanie aż wszystko będzie chrupiące i aromatyczne.

Lubię gotować, ale spędzanie pół dnia w kuchni na przygotowaniu jednego posiłku? Dla mnie mija się z celem. Szybki i pełnowartościowy obiad, który zajmuje niewiele czasu – jest łatwy i przepyszny. Ostatnio okazało się, że takie pieczone ziemniaczki smakują nam o wiele bardziej niż ich mniej zdrowi koledzy – frytki. Pieczone ziemniaczki są lepsze i oczywiście zdrowsze. Polane oliwą z oliwek i obtoczone w parmezanie i suszonych ziołach.

Wyobraźcie sobie obiad ugotowany w jednym garnku/patelni/blaszce. Zero dodatkowych naczyń i pilnowania, aby wszystko było gotowe w tym samym czasie. Uwielbiam ten system gotowania, a Wy? Jest to duże ułatwienie i staram się, aby coraz więcej dań wychodziło z mojej kuchni właśnie w ten prosty sposób.

Lubicie szybkie jednogarnkowe obiady? Więcej pomysłów:

Jednogarnkowy makaron z kurczakiem cajun

Wegański gulasz z soczewicy

Szybkie i łatwe jednogarnkowe danie. Kurczak w parmezanie z ziemniakami i marchewką z piekarnika. Szybkie i łatwe jednogarnkowe danie. Kurczak w parmezanie z ziemniakami i marchewką z piekarnika.

Słodkie Gotowanie

Kurczak w parmezanie z ziemniakami i marchewką z piekarnika

Ilość porcji: 2

Czas przygotowania: 10 minut + 40 minut pieczenie

Składniki

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 2 średnie marchewki
  • 4 średnie ziemniaki sałatkowe
  • oliwa z oliwek
  • 50 g startego parmezanu
  • sól i pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki przyprawy włoskiej (gotowa lub domowa mieszanka)

PRZYPRAWA WŁOSKA:

  • oregano suszone
  • majeranek suszony
  • tymianek suszony
  • bazylia suszona
  • rozmaryn suszony

Instrukcje

  1. Rozgrzej piekarnik do 220°C. Nasmaruj tłuszczem blaszkę lub wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Przyprawę włoską lub domową mieszankę przypraw wymieszaj z parmezanem.
  3. Ziemniaki i marchewki pokrój w ćwiartki. Skrop oliwą z oliwek i posyp przyprawą z parmezanem. Wyłóż na blaszkę, posyp solą i pieprzem i piecz przez ok. 10 minut.
  4. Kurczaka umyj, osusz, nasmaruj oliwą, czosnkiem i posyp pozostałą przyprawą z parmezanem oraz solą i pieprzem.
  5. Po 10 minutach zmniejsz grzanie do 200°C, przemieszaj ziemniaki i marchewkę i włóż filety. Piecz przez 20-30 minut lub do całkowitego upieczenia mięsa. Możliwe, że ziemniaki i marchewkę będzie trzeba wyjąć chwilę wcześniej i podpiekać samego kurczaka.
  6. Podawaj obsypane dodatkowym parmezanem.

www.slodkiegotowanie.pl

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *