Ciasta i desery | Łatwe
Łatwe ciasto krówka z ananasem
10 minut + 40 minut pieczenie
Wyjątkowo łatwe ciasto krówka z ananasem. Kruszonkę zrobicie w dosłownie chwilę, ananasa pokroicie chyba jeszcze szybciej, a przy okazji trochę się najecie 🙂 . No i oczywiście zostaje jeszcze masa krówkowa, której użyjecie trochę więcej niż połowę, a to oznacza, że pozostała część pójdzie do kolejnego ciasta albo zostanie zjedzona łyżką – tak było w moim przypadku 🙂 .
Ciasto jest niskie, lekko słone i bardzo słodkie – kocham tą równowagę. Na szczęście lub nieszczęście ciasta można zjeść dużo, bo ananas skropiony cytrynką dodaje świeżości, przez co jeden kawałek nas nie zamuli.
Ciasto możecie śmiało podwoić i upiec w standardowym rozmiarze. Ja z racji tego, że jesteśmy tylko we dwoje i co jakiś czas podrzucamy ciasta do sąsiadów, robię w ulubionej foremce o wymiarach 20×20 cm lub 25×18 cm.
Jeśli szukacie więcej przepisów na łatwe ciasta z kruszonką to mam kilka propozycji:
Szybkie ciasto z dżemem i owsianą kruszonką
Szybkie ciasto cytrynowe z kremem i owsianą kruszonką
Szybki jabłecznik z budyniem i maślaną kruszonką
Pełnoziarniste ciasto z truskawkami
Łatwe ciasto krówka z ananasem
Ilość porcji: 20 cm x 20 cm
Czas przygotowania: 10 minut + 40 minut pieczenie
Składniki
CIASTO:
- 130 g mąki pszennej
- 120 g masła (w temp. pokojowej)
- 50 g cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 100 g płatków owsianych górskich
DODATKOWO:
- 300 g ananasa świeżego lub z puszki lub mrożonego
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 180 g masy krówkowej
Instrukcje
- Przygotuj foremkę o wymiarach 20x20 cm lub mniejszą, raczej nie większą a jeśli już to +/- 2 cm, wyłóż papierem do pieczenia.
- Wszystkie sypkie produkty ciasta wymieszaj i dodaj masło. Najpierw pokrój nożem, później wymieszaj widelcem.
- 2/3 całości ciasta wyłóż na dno blaszki i dociśnij.
- Na wyłożone ciastem dno połóż masę krówkową, możesz mieć trudności w jej rozsmarowaniu. Jeśli tak jest, wlej do szklanki ciepłą wodę i co chwila zanurz w niej łyżkę - będzie łatwiej rozsmarować.
- Przygotuj ananasa. Pokrój na małe kawałki polej sokiem z cytryny i wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Wyłóż na masę krówkową.
- Całość posyp pozostałym ciastem.
- Włóż do nagrzanego piekarnika do 180°C i piecz ok. 30-40 minut aż ciasto będzie rumiane.
- Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozwól mu ostygnąć, następnie wstaw do lodówki na ok. 1 godzinę.
www.slodkiegotowanie.pl