Łatwe ciasto krówka z ananasem

Ciasta i desery | Łatwe

Łatwe ciasto krówka z ananasem

10 minut + 40 minut pieczenie

Wyjątkowo łatwe ciasto krówka z ananasem. Kruszonkę zrobicie w dosłownie chwilę, ananasa pokroicie chyba jeszcze szybciej, a przy okazji trochę się najecie 🙂 . No i oczywiście zostaje jeszcze masa krówkowa, której użyjecie trochę więcej niż połowę, a to oznacza, że pozostała część pójdzie do kolejnego ciasta albo zostanie zjedzona łyżką – tak było w moim przypadku 🙂 .

Ciasto jest niskie, lekko słone i bardzo słodkie – kocham tą równowagę. Na szczęście lub nieszczęście ciasta można zjeść dużo, bo ananas skropiony cytrynką dodaje świeżości, przez co jeden kawałek nas nie zamuli.

Ciasto możecie śmiało podwoić i upiec w standardowym rozmiarze. Ja z racji tego, że jesteśmy tylko we dwoje i co jakiś czas podrzucamy ciasta do sąsiadów, robię w ulubionej foremce o wymiarach 20×20 cm lub 25×18 cm.

Jeśli szukacie więcej przepisów na łatwe ciasta z kruszonką to mam kilka propozycji:

Szybkie ciasto z dżemem i owsianą kruszonką

Szybkie ciasto cytrynowe z kremem i owsianą kruszonką

Szybki jabłecznik z budyniem i maślaną kruszonką

Pełnoziarniste ciasto z truskawkami

 

Łatwe ciasto krówka z ananasem i kruszonką Łatwe ciasto krówka z ananasem i kruszonką Łatwe ciasto krówka z ananasem i kruszonką

Słodkie Gotowanie

Łatwe ciasto krówka z ananasem

Ilość porcji: 20 cm x 20 cm

Czas przygotowania: 10 minut + 40 minut pieczenie

Składniki

CIASTO:

  • 130 g mąki pszennej
  • 120 g masła (w temp. pokojowej)
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 100 g płatków owsianych górskich

DODATKOWO:

  • 300 g ananasa świeżego lub z puszki lub mrożonego
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 180 g masy krówkowej

Instrukcje

  1. Przygotuj foremkę o wymiarach 20x20 cm lub mniejszą, raczej nie większą a jeśli już to +/- 2 cm, wyłóż papierem do pieczenia.
  2.  Wszystkie sypkie produkty ciasta wymieszaj i dodaj masło. Najpierw pokrój nożem, później wymieszaj widelcem.
  3. 2/3 całości ciasta wyłóż na dno blaszki i dociśnij.
  4. Na wyłożone ciastem dno połóż masę krówkową, możesz mieć trudności w jej rozsmarowaniu. Jeśli tak jest, wlej do szklanki ciepłą wodę i co chwila zanurz w niej łyżkę - będzie łatwiej rozsmarować.
  5. Przygotuj ananasa. Pokrój na małe kawałki polej sokiem z cytryny i wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Wyłóż na masę krówkową.
  6. Całość posyp pozostałym ciastem.
  7. Włóż do nagrzanego piekarnika do 180°C i piecz ok. 30-40 minut aż ciasto będzie rumiane.
  8. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozwól mu ostygnąć, następnie wstaw do lodówki na ok. 1 godzinę.

www.slodkiegotowanie.pl

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *