Dania główne | Łatwe
Leniwe z suszonymi pomidorami i szpinakiem
30 minut
Co to są właściwie te leniwe, kluski czy pierogi? Mają kształt klusek, ale zawierają takie same składniki jak pierogi z twarogiem z tą różnicą, że leniwe są wymieszane w całości. Stąd też nazywa leniwe 🙂 . Więc uważam obie nazwy za właściwe. Leniwe zawierają oczywiście jak wszystkie kluski i pierogi mąkę, do tego twaróg, jajka i szczyptę soli. Sukces tkwi w idealnych proporcjach. Więcej mąki – kluski będą twardsze, mniej mąki – kluski będą puszyste. Leniwe z suszonymi pomidorami i szpinakiem z tego przepisu są puszyste, chrupiące i pełnowartościowe.
Z czym kojarzą mi się pierogi leniwe? Słodkie kluseczki polane chrupiącą okrasą. Każdy tradycyjny przepis warto wzbogacić o nowe składniki, aby odkrywać ciekawe smaki – w ten sposób powstają najlepsze przepisy 🙂 .
Zrobienie kluseczek jest po prostu łatwe. Wszystkie składniki wymieszaj w misce widelcem, a następnie wysyp na blat i zagnieć ręcznie. Wystarczy dosłownie chwila, aby składniki ładnie się połączyły. Z ciasta przygotuj wałeczki (mi wyszły dwa) i pokrój je w małe kluseczki o szerokości ok. 2 cm – im mniejsze, tym lepiej. Pamiętaj, że kluseczki podczas gotowania troszkę się powiększą.
Kiedy kluseczki się gotują, pokrój wszystkie składniki i usmażcie. Fajną rzeczą jest użycie smakowej oliwy do smażenia – ja użyłam z chilli i czosnkiem, dzięki czemu nie musiałam już nic kombinować ze smakiem.
Ugotowane kluseczki wrzuć na rozgrzane masło i podsmaż, aż zrobią się rumiane i chrupiące z każdej strony. Moje były może za bardzo usmażone, ale takie lubię, im bardziej chrupią, tym lepiej 🙂 . Nie zapomnij o parmezanie, ma być go dużo, naprawdę dużo.
Zostanie Ci na pewno trochę pomidorów suszonych, jeśli nie masz na nie pomysłu, to spróbuj kilka moich propozycji:
Faszerowane udka kurczaka w sosie z suszonych pomidorów
Makaron po florencku z kurczakiem i suszonymi pomidorami
Włoska sałatka ziemniaczana z suszonymi pomidorami
Bułki pszenno żytnie razowe z suszonymi pomidorami
Leniwe z suszonymi pomidorami i szpinakiem
Ilość porcji: 3-4
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki
LENIWE:
- 500 g twarogu półtłustego
- 220 g mąki pszennej + 1-2 łyżki do podsypania
- 2 jajka M
- szczypta soli
- woda do gotowania + 1 łyżeczka soli + 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka masła do smażenia
DODATKOWO:
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
- 1 czerwona cebula
- 6 - 8 pieczarek
- 8 - 10 suszonych pomidorów w oleju
- 2 ząbki czosnku
- 100 g szpinaku
- 1/3 łyżeczki soli
- płatki chilli lub chilli w proszku do smaku
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- parmezan na wierzch
Instrukcje
LENIWE:
- W dużej misce wymieszaj widelcem twaróg, mąkę, jajka i sól.
- Następnie wysyp na blat i zagnieć ręcznie przez krótką chwilę, tylko do połączenia.
- Zacznij gotować wodę z solą i cukrem.
- Masę podziel na 2 części. Podsyp mąką i formuj wałeczki i krój na małe kluseczki o szerokości ok. 2 cm. Układaj na posypany mąką blat.
- Do gotującej wody wrzuć połowę leniwych (w zależności od wielkości garnka).
- Zagotuj, a kiedy wypłyną na wierzch wyciągaj łyżką cedzakową lub sitkiem do naczynia aby wystygły.
- Ugotowane i przestudzone leniwe podsmażaj na średnim ogniu na maśle (w tym czasie usmaż dodatki).
DODATKI:
- Wszystkie składniki pokrój zanim zaczniesz smażyć (również zanim zaczniesz smażyć leniwe).
- Rozgrzej oliwę na patelni i wrzuć cebulę pokrojoną w kostkę.
- Kiedy cebula się zeszkli po ok. 1 minucie wrzuć pieczarki pokrojone w półplastry i smaż ok 2 minuty.
- Dodaj suszone pomidory pokrojone według uznania i czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Po ok. 2 minutach dodaj szpinak, dodaj sól, płatki chilli i gałkę muszkatołową.
- Smaż tylko do momentu opadnięcia szpinaku.
- Wszystko wrzuć do patelni ze smażonymi leniwymi, wymieszaj i nakładaj. Całość obficie posyp startym parmezanem.
www.slodkiegotowanie.pl