Leniwe z suszonymi pomidorami i szpinakiem

Dania główne | Łatwe

Leniwe z suszonymi pomidorami i szpinakiem

30 minut

Co to są właściwie te leniwe, kluski czy pierogi? Mają kształt klusek, ale zawierają takie same składniki jak pierogi z twarogiem z tą różnicą, że leniwe są wymieszane w całości. Stąd też nazywa leniwe 🙂 . Więc uważam obie nazwy za właściwe. Leniwe zawierają oczywiście jak wszystkie kluski i pierogi mąkę, do tego twaróg, jajka i szczyptę soli. Sukces tkwi w idealnych proporcjach. Więcej mąki – kluski będą twardsze, mniej mąki – kluski będą puszyste. Leniwe z suszonymi pomidorami i szpinakiem z tego przepisu są puszyste, chrupiące i pełnowartościowe.

Z czym kojarzą mi się pierogi leniwe? Słodkie kluseczki polane chrupiącą okrasą. Każdy tradycyjny przepis warto wzbogacić o nowe składniki, aby odkrywać ciekawe smaki – w ten sposób powstają najlepsze przepisy 🙂 .

Zrobienie kluseczek jest po prostu łatwe. Wszystkie składniki wymieszaj w misce widelcem, a następnie wysyp na blat i zagnieć ręcznie. Wystarczy dosłownie chwila, aby składniki ładnie się połączyły. Z ciasta przygotuj wałeczki (mi wyszły dwa) i pokrój je w małe kluseczki o szerokości ok. 2 cm – im mniejsze, tym lepiej. Pamiętaj, że kluseczki podczas gotowania troszkę się powiększą.

Kiedy kluseczki się gotują, pokrój wszystkie składniki i usmażcie. Fajną rzeczą jest użycie smakowej oliwy do smażenia – ja użyłam z chilli i czosnkiem, dzięki czemu nie musiałam już nic kombinować ze smakiem.

Ugotowane kluseczki wrzuć na rozgrzane masło i podsmaż, aż zrobią się rumiane i chrupiące z każdej strony. Moje były może za bardzo usmażone, ale takie lubię, im bardziej chrupią, tym lepiej 🙂 . Nie zapomnij o parmezanie, ma być go dużo, naprawdę dużo.

Zostanie Ci na pewno trochę pomidorów suszonych, jeśli nie masz na nie pomysłu, to spróbuj kilka moich propozycji:

Faszerowane udka kurczaka w sosie z suszonych pomidorów

Makaron po florencku z kurczakiem i suszonymi pomidorami

Włoska sałatka ziemniaczana z suszonymi pomidorami

Bułki pszenno żytnie razowe z suszonymi pomidorami

Pierogi leniwe z suszonymi pomidorami i szpinakiem, kluski, kopytka Pierogi leniwe czyli kluski Pierogi leniwe z suszonymi pomidorami i szpinakiem, kluski, kopytka Pierogi leniwe z suszonymi pomidorami i szpinakiem, kluski, kopytka Pierogi leniwe z suszonymi pomidorami i szpinakiem, kluski, kopytka

Słodkie Gotowanie

Leniwe z suszonymi pomidorami i szpinakiem

Ilość porcji: 3-4

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki

LENIWE:

  • 500 g twarogu półtłustego
  • 220 g mąki pszennej + 1-2 łyżki do podsypania
  • 2 jajka M
  • szczypta soli
  • woda do gotowania + 1 łyżeczka soli + 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka masła do smażenia

DODATKOWO:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
  • 1 czerwona cebula
  • 6 - 8 pieczarek
  • 8 - 10 suszonych pomidorów w oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g szpinaku
  • 1/3 łyżeczki soli
  • płatki chilli lub chilli w proszku do smaku
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • parmezan na wierzch

Instrukcje

LENIWE:

  1. W dużej misce wymieszaj widelcem twaróg, mąkę, jajka i sól.
  2. Następnie wysyp na blat i zagnieć ręcznie przez krótką chwilę, tylko do połączenia.
  3. Zacznij gotować wodę z solą i cukrem.
  4. Masę podziel na 2 części. Podsyp mąką i formuj wałeczki i krój na małe kluseczki o szerokości ok. 2 cm. Układaj na posypany mąką blat.
  5. Do gotującej wody wrzuć połowę leniwych (w zależności od wielkości garnka).
  6. Zagotuj, a kiedy wypłyną na wierzch wyciągaj łyżką cedzakową lub sitkiem do naczynia aby wystygły.
  7. Ugotowane i przestudzone leniwe podsmażaj na średnim ogniu na maśle (w tym czasie usmaż dodatki).

DODATKI:

  1. Wszystkie składniki pokrój zanim zaczniesz smażyć (również zanim zaczniesz smażyć leniwe).
  2. Rozgrzej oliwę na patelni i wrzuć cebulę pokrojoną w kostkę.
  3. Kiedy cebula się zeszkli po ok. 1 minucie wrzuć pieczarki pokrojone w półplastry i smaż ok 2 minuty.
  4. Dodaj suszone pomidory pokrojone według uznania i czosnek przeciśnięty przez praskę.
  5. Po ok. 2 minutach dodaj szpinak, dodaj sól, płatki chilli i gałkę muszkatołową.
  6. Smaż tylko do momentu opadnięcia szpinaku.
  7. Wszystko wrzuć do patelni ze smażonymi leniwymi, wymieszaj i nakładaj. Całość obficie posyp startym parmezanem.

www.slodkiegotowanie.pl

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *