Makaron pappardelle z wieprzowiną i jarmużem w sosie pomidorowym

Dania główne

Makaron pappardelle z wieprzowiną i jarmużem w sosie pomidorowym

30 minut

Według mnie ten makaron pappardelle z wieprzowiną i jarmużem w sosie pomidorowym jest idealnym daniem na randkę. Wieprzowe mięso mielone zostało odczarowane i przedstawione w wykwintnej odsłonie.

Makaron pappardelle to pochodzący z Toskanii, bardzo szeroki i płaski makaron idealnie pasujący do cięższych sosów. Jego struktura pozwala na wchłonięcie płynu, przez co jest dobrze oblepiony sosem. Jeśli nie znajdziecie tego konkretnego makaronu, użyjcie podobnego. Ważne, aby był szeroki i miał chropowatą strukturę jak np. tagliatelle, fettuccine.

Sos powstał na bazie koncentratu pomidorowego, wina i śmietanki – aksamitny, delikatny i wyjątkowo kremowy. Co ważne w tym daniu, to odpowiednie przygotowanie makaronu. Makaron ugotujcie na półtwardo w mocno osolonej wodzie. Zazwyczaj polecam gotowanie makaronu w nieosolonej wodzie i bez dodatku oliwy. Solę makaron – nie wodę więc robię to dopiero po odcedzeniu makaronu. Następnie skraplam go oliwą z oliwek, aby się nie posklejał.

Ale uwaga! Tym razem jednak robię inaczej. Mocno solę wodę na makaron, ponieważ dodaję ją do sosu. Dzięki skrobi, która jest w wodzie z gotowania makaronu, sos lekko się zagęszcza. Dzięki niej możecie regulować ilość i konsystencję sosu jednocześnie bez utraty smaku.

Więcej przepisów na włoskie makarony z sosem:

Makaron tagliatelle w sosie z pieczonych batatów

Makaron tagliatelle z gorgonzolą i szpinakiem

Makaron z łososiem w kremowym sosie winnym

Makaron pappardelle z wieprzowiną i jarmużem w kremowym sosie pomidorowym. Ragout z wieprzowiną. Makaron pappardelle z wieprzowiną i jarmużem w kremowym sosie pomidorowym. Ragout z wieprzowiną.

Słodkie Gotowanie

Makaron pappardelle z wieprzowiną i jarmużem w sosie pomidorowym

Ilość porcji: 3

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki

  • 250 g makaronu pappardelle lub tagliatelle
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 250 ml wody z gotowania makaronu
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 duża cebula
  • 300 g mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
  • 120 ml białego wina wytrawnego lub półwytrawnego
  • 120 ml śmietanki kremówki
  • 2 garści jarmużu 
  • sól i pieprz do smaku
  • 20 g parmezanu + dodatkowo do posypania na wierzch

Instrukcje

  1. w dużej patelni rozgrzej olej. Wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę i seler, smaż na średnim ogniu aż seler zmięknie, zajmie to ok. 10 minut.
  2. Dodaj mięso mielone, dokładnie rozdziel je drewnianą łopatką i smaż aż się zrumieni.
  3. Zagotuj mocno osoloną wodę na makaron. Ugotuj makaron al'dente. Odcedzając makaron odlej do szklanki 250 ml wody. Odcedzony makaron przelej chłodną wodą i skrop oliwą z oliwek, odstaw.
  4. Do patelni dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, posól mięso i wymieszaj. Dodaj koncentrat pomidorowy i paprykę słodką. Dokładnie wymieszaj i smaż ok. 3 minuty.
  5. Wlej wino i pozwól mu skwierczeć. Zmniejsz ogień, dodaj śmietankę i starty parmezan. Podgrzej chwilę razem aż zgęstnieje.
  6. Do sosu włóż makaron i podlej najpierw połową wody z gotowania makaronu, wymieszaj nadal podgrzewając na małym/średnim ogniu. Kiedy stwierdzisz, że sos jest za gęsty wlej resztę wody - ja zużyłam całą.

www.slodkiegotowanie.pl

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *