Makaron penne z pieczonym kalafiorem, orzechami nerkowca i grillowaną papryką

Dania główne | Fit

Makaron penne z pieczonym kalafiorem, orzechami nerkowca i grillowaną papryką

15 minut + 35 minut pieczenie

Uwielbiam, gdy przygotowanie posiłku obejmuje kilka prostych czynności, tutaj: ugotowanie makaronu, wymieszanie składników kremowego sosu, dodatek warzywny w postaci pieczonego kalafiora. Pozostaje tylko jeść, jeść i jeść. Makaron penne z pieczonym kalafiorem, orzechami nerkowca i grillowaną papryką przygotowałam na obiad, ale smakuje na ciepło i zimno, więc nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zapakować go w szczelne pudełko i zabrać ze sobą do pracy.

Dzisiaj poszaleliśmy trochę w domu i zrobiliśmy makaron na kilka dni w przód. Niech zgłosi się ten, komu chce się stać w kuchni codziennie, zamiast spędzić ten czas w inny ulubiony sposób (pomijając osoby, których kuchnia jest miejscem, w którym naprawdę żyją – takich jak ja 🙂 ).

Potrzebujecie:

  • grillowanej/pieczonej papryki
  • orzechów nerkowca
  • sosu pomidorowego
  • makaronu
  • pieczonego kalafiora

Jest to całkowicie bezmięsne i bez mleka danie w takim razie wegańskie (będzie wegańskie, kiedy wasz makaron nie będzie zawierał jaj – a bardzo często nie zawiera, jeśli oczywiście nie kupicie makaronu jajecznego 🙂 ). Pomimo tego, że nie zawiera tych podstawowych składników, które nadają pożądanej w sosach tekstury, mój sos jest nadal kremowy i pyszny. Naładowany warzywami (kalafior, papryka grillowana) i dający mnóstwo energii (dobrej jakości makaron). Możemy zabierać się do pracy?

Więcej przepisów na makaron w roli głównej:

Makaron po florencku z kurczakiem i suszonymi pomidorami

Makaron tagliatelle z gorgonzolą i szpinakiem

Makaron w sosie pomidorowym z orzechami włoskimi

makaron-penne-z-pieczonym-kalafiorem-orzechami-nerkowca-i-grillowana-papryka sos-z-grillowanej-papryki-orzechow-nerkowca-i-przecieru-pomidorowego pieczony-kalafior makaron-penne-z-pieczonym-kalafiorem-orzechami-nerkowca-i-grillowana-papryka makaron-penne-z-pieczonym-kalafiorem-orzechami-nerkowca-i-grillowana-papryka

Słodkie Gotowanie

Makaron penne z pieczonym kalafiorem, orzechami nerkowca i grillowaną papryką

Ilość porcji: 8

Czas przygotowania: 15 minut + 35 minut pieczenie

Składniki

PIECZENIE KALAFIORA:

  • 1 kg - 1,3 kg kalafiora (1 duża główka lub 2 małe)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli

SOS I MAKARON:

  • 500 g makaronu penne z pszenicy durum lub pełnoziarnisty
  • 120 g orzechów nerkowca
  • 400 g papryki grillowanej lub pieczonej odsączonej (użyłam ze słoika w zalewie octowej)
  • 700 ml przecieru pomidorowego
  • 170 ml wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki chilli w proszku

Instrukcje

  1. Kalafior podziel na różyczki (dość małe), wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem, polej oliwą i posyp solą. Włóż do piekarnika nagrzanego do 210°C i piecz przez 30-40 minut, aż kalafior będzie ładnie podpieczony. W trakcie pieczenia przemieszaj 2 razy.
  2. Zagotuj wodę z solą i oliwą i ugotuj makaron.
  3. W kielichu blendera wymieszaj orzechy nerkowca, grillowaną paprykę odsączoną z zalewy, wodę, przecier pomidorowy, sól i chilli. Zrób to dokładnie, aż wszystko się połączy i stworzy jednolity, gładki krem.
  4. Ugotowany makaron polej sosem i wrzuć pieczony kalafior. Wymieszaj i podawaj na ciepło lub zapakuj w szczelny pojemnik i zabierz do pracy. Na zimno też smakuje!
  5. Dodatkowo możesz posypać ulubioną zieleniną np: szczypiorem, pietruszka lub kolendra.

www.slodkiegotowanie.pl

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *