Dania główne | Fit
Makaron penne z pieczonym kalafiorem, orzechami nerkowca i grillowaną papryką
15 minut + 35 minut pieczenie
Uwielbiam, gdy przygotowanie posiłku obejmuje kilka prostych czynności, tutaj: ugotowanie makaronu, wymieszanie składników kremowego sosu, dodatek warzywny w postaci pieczonego kalafiora. Pozostaje tylko jeść, jeść i jeść. Makaron penne z pieczonym kalafiorem, orzechami nerkowca i grillowaną papryką przygotowałam na obiad, ale smakuje na ciepło i zimno, więc nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zapakować go w szczelne pudełko i zabrać ze sobą do pracy.
Dzisiaj poszaleliśmy trochę w domu i zrobiliśmy makaron na kilka dni w przód. Niech zgłosi się ten, komu chce się stać w kuchni codziennie, zamiast spędzić ten czas w inny ulubiony sposób (pomijając osoby, których kuchnia jest miejscem, w którym naprawdę żyją – takich jak ja 🙂 ).
Potrzebujecie:
- grillowanej/pieczonej papryki
- orzechów nerkowca
- sosu pomidorowego
- makaronu
- pieczonego kalafiora
Jest to całkowicie bezmięsne i bez mleka danie w takim razie wegańskie (będzie wegańskie, kiedy wasz makaron nie będzie zawierał jaj – a bardzo często nie zawiera, jeśli oczywiście nie kupicie makaronu jajecznego 🙂 ). Pomimo tego, że nie zawiera tych podstawowych składników, które nadają pożądanej w sosach tekstury, mój sos jest nadal kremowy i pyszny. Naładowany warzywami (kalafior, papryka grillowana) i dający mnóstwo energii (dobrej jakości makaron). Możemy zabierać się do pracy?
Więcej przepisów na makaron w roli głównej:
Makaron po florencku z kurczakiem i suszonymi pomidorami
Makaron tagliatelle z gorgonzolą i szpinakiem
Makaron w sosie pomidorowym z orzechami włoskimi
Makaron penne z pieczonym kalafiorem, orzechami nerkowca i grillowaną papryką
Ilość porcji: 8
Czas przygotowania: 15 minut + 35 minut pieczenie
Składniki
PIECZENIE KALAFIORA:
- 1 kg - 1,3 kg kalafiora (1 duża główka lub 2 małe)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
SOS I MAKARON:
- 500 g makaronu penne z pszenicy durum lub pełnoziarnisty
- 120 g orzechów nerkowca
- 400 g papryki grillowanej lub pieczonej odsączonej (użyłam ze słoika w zalewie octowej)
- 700 ml przecieru pomidorowego
- 170 ml wody
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki chilli w proszku
Instrukcje
- Kalafior podziel na różyczki (dość małe), wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem, polej oliwą i posyp solą. Włóż do piekarnika nagrzanego do 210°C i piecz przez 30-40 minut, aż kalafior będzie ładnie podpieczony. W trakcie pieczenia przemieszaj 2 razy.
- Zagotuj wodę z solą i oliwą i ugotuj makaron.
- W kielichu blendera wymieszaj orzechy nerkowca, grillowaną paprykę odsączoną z zalewy, wodę, przecier pomidorowy, sól i chilli. Zrób to dokładnie, aż wszystko się połączy i stworzy jednolity, gładki krem.
- Ugotowany makaron polej sosem i wrzuć pieczony kalafior. Wymieszaj i podawaj na ciepło lub zapakuj w szczelny pojemnik i zabierz do pracy. Na zimno też smakuje!
- Dodatkowo możesz posypać ulubioną zieleniną np: szczypiorem, pietruszka lub kolendra.
www.slodkiegotowanie.pl