Makaron ze szpinakiem i chorizo w 15 minut

Dania główne | Łatwe

Makaron ze szpinakiem i chorizo w 15 minut

15 minut

Ekspresowe domowe danie makaronowe z dużą ilością pikantnego hiszpańskiego chorizo i parmezanu.

Makaron ze szpinakiem i chorizo przygotujesz w mniej więcej 15 minut.

Wszystko dzieje się podczas gotowania wody na makaron.

Wakacje i okres letni to czas, kiedy mało gotuję, więc trochę się rozleniwiam. Żeby wrócić do codziennego przygotowywania ciepłych posiłków, potrzebuję małego rozruchu. Takim rozruchem są szybkie i łatwe dania, które mało brudzą i potrzebują niewiele składników. Smakiem i zapachem muszą zachęcać do kolejnych prób w kuchni.

Od tygodnia codziennie jemy makaron ze szpinakiem i chorizo – nikt nie narzeka 🙂 . Używałam makaronu fettuccine, spaghetti i tagliatelle – każdy makaron pasuje do szpinaku i chorizo.

Jeśli robiłaś już Carbonare to masz ułatwione zadanie, bo tutaj wszystko idzie tak samo, zmienia się tylko smak na ostrzejszy 🙂 . Jeśli to będzie pierwszy raz, to dokładnie wczytaj się w instrukcje poniżej i dopiero wtedy zacznij, tak aby nic Cię nie zaskoczyło w trakcie. To danie ma być proste, szybkie i przyjemne.

Więcej prostych przepisów na makaron:

Makaron z kremowym sosem dyniowym i bekonem

Makaron tagliatelle w sosie z pieczonych batatów

Wegańska sałatka z makaronem chow mein i masłem orzechowym

Makaron tagliatelle z gorgonzolą i szpinakiem

 

Makaron z chorizo i szpinakiem w 15 minutMakaron z chorizo i szpinakiem w 15 minut

Słodkie Gotowanie

Makaron ze szpinakiem i chorizo w 15 minut

Ilość porcji: 2

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki

  • 180-200 g makaronu (użyłam fettuccine)
  • 120-140 g chorizo pikantne
  • 3 szt. pomidory suszone (w oleju)
  • 2 garści szpinaku świeżego
  • 20 g parmezanu (ok. 2 łyżki startego sera)
  • 2 jajka
  • oliwa
  • sól i pieprz

Instrukcje

  1. Włącz wodę do gotowania makaronu (bez dodatku soli).
  2. Pokrój w drobną kostkę chorizo i wrzuć na suchą patelnię, podgrzewaj na średnim ogniu.
  3. Do chorizo dodaj drobno pokrojone suszone pomidory i smaż jeszcze przez ok. 2 minuty lub do momentu, aż chorizo będzie podsmażone, chrupiące (wytopi się duża ilość tłuszczu). Odlej cały tłuszcz, który wytopił się z chorizo i przestań podgrzewać, zostaw wszystko w patelni.
  4. Wrzuć makaron do gotującej się wody.
  5. W tym czasie lekko pokrój szpinak.
  6. Jajka ze szczyptą soli i pieprzu dokładnie wymieszaj, dodaj starty parmezan i ponownie wymieszaj, odstaw.
  7. Wyłącz makaron, odlej wodę, skrop makaron oliwą i posyp solą, wymieszaj i spróbuj. Jeśli trzeba dodaj jeszcze soli.
  8. W tym czasie makaron trochę się ostudził (nie może być zbyt gorący bo jajka się zetną i powstanie jajecznica, ale też nie może być zbyt zimny bo jajka nie utworzą sosu więc ten zabieg powinien zająć maksymalnie 1 minutę).
  9. Teraz dodaj wymieszane jajka i mieszaj, dodaj chorizo i szpinak. Dokładnie wszystko wymieszaj, aż makaron wciągnie cały sos.
  10. Podawaj posypane parmezanem.

www.slodkiegotowanie.pl

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *