Makaron z chorizo i szpinakiem w 15 minut

Dania główne | Łatwe

Makaron z chorizo i szpinakiem w 15 minut

15 minut

Ekspresowe domowe danie makaronowe z dużą ilością pikantnego hiszpańskiego chorizo i parmezanu. Makaron z chorizo i szpinakiem przygotujecie w mniej więcej 15 minut. Wszystko dzieje się podczas gotowania wody na makaron.

Wakacje i okres letni to czas, kiedy mało gotuję, więc trochę się rozleniwiam. Żeby wrócić do codziennego przygotowywania ciepłych posiłków, potrzebuję małego rozruchu. Takim rozruchem są szybkie i łatwe dania, które mało brudzą i potrzebują niewiele składników. Smakiem i zapachem muszą zachęcać do kolejnych prób w kuchni.

Od tygodnia codziennie jemy makaron z chorizo i szpinakiem – nikt nie narzeka 🙂 . Używałam makaronu fettuccine, spaghetti i tagliatelle – każdy pasuje.

Jeśli robiliście już Carbonare to macie ułatwione zadanie, bo tutaj wszystko idzie tak samo, zmienia się tylko smak na ostrzejszy 🙂 . Jeśli to będzie pierwszy raz, to dokładnie wczytajcie się w instrukcje poniżej i dopiero wtedy zacznijcie, tak aby nic Was nie zaskoczyło w trakcie. To danie ma być proste, szybkie i przyjemne.

Więcej prostych przepisów na makaron:

Makaron z kremowym sosem dyniowym i bekonem

Makaron tagliatelle w sosie z pieczonych batatów

Wegańska sałatka z makaronem chow mein i masłem orzechowym

Makaron tagliatelle z gorgonzolą i szpinakiem

 

Makaron z chorizo i szpinakiem w 15 minutMakaron z chorizo i szpinakiem w 15 minut

Słodkie Gotowanie

Makaron z chorizo i szpinakiem w 15 minut

Ilość porcji: 2

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki

  • 180-200 g makaronu (użyłam fettuccine)
  • 120-140 g chorizo pikantne
  • 3 szt. pomidory suszone (w oleju)
  • 2 garści szpinaku świeżego
  • 20 g parmezanu (ok. 2 łyżki startego sera)
  • 2 jajka
  • oliwa
  • sól i pieprz

Instrukcje

  1. Włącz wodę do gotowania makaronu (bez dodatku soli).
  2. Pokrój w drobną kostkę chorizo i wrzuć na suchą patelnię, podgrzewaj na średnim ogniu.
  3. Do chorizo dodaj drobno pokrojone suszone pomidory i smaż jeszcze przez ok. 2 minuty lub do momentu, aż chorizo będzie podsmażone, chrupiące (wytopi się duża ilość tłuszczu). Odlej cały tłuszcz, który wytopił się z chorizo i przestań podgrzewać, zostaw wszystko w patelni.
  4. Wrzuć makaron do gotującej się wody.
  5. W tym czasie lekko pokrój szpinak.
  6. Jajka ze szczyptą soli i pieprzu dokładnie wymieszaj, dodaj starty parmezan i ponownie wymieszaj, odstaw.
  7. Wyłącz makaron, odlej wodę, skrop makaron oliwą i posyp solą, wymieszaj i spróbuj. Jeśli trzeba dodaj jeszcze soli.
  8. W tym czasie makaron trochę się ostudził (nie może być zbyt gorący bo jajka się zetną i powstanie jajecznica, ale też nie może być zbyt zimny bo jajka nie utworzą sosu więc ten zabieg powinien zająć maksymalnie 1 minutę).
  9. Teraz dodaj wymieszane jajka i mieszaj, dodaj chorizo i szpinak. Dokładnie wszystko wymieszaj, aż makaron wciągnie cały sos.
  10. Podawaj posypane parmezanem.

www.slodkiegotowanie.pl

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *