Dania główne | Łatwe
Makaron ze szpinakiem i chorizo w 15 minut
15 minut
Ekspresowe domowe danie makaronowe z dużą ilością pikantnego hiszpańskiego chorizo i parmezanu.
Makaron ze szpinakiem i chorizo przygotujesz w mniej więcej 15 minut.
Wszystko dzieje się podczas gotowania wody na makaron.
Wakacje i okres letni to czas, kiedy mało gotuję, więc trochę się rozleniwiam. Żeby wrócić do codziennego przygotowywania ciepłych posiłków, potrzebuję małego rozruchu. Takim rozruchem są szybkie i łatwe dania, które mało brudzą i potrzebują niewiele składników. Smakiem i zapachem muszą zachęcać do kolejnych prób w kuchni.
Od tygodnia codziennie jemy makaron ze szpinakiem i chorizo – nikt nie narzeka 🙂 . Używałam makaronu fettuccine, spaghetti i tagliatelle – każdy makaron pasuje do szpinaku i chorizo.
Jeśli robiłaś już Carbonare to masz ułatwione zadanie, bo tutaj wszystko idzie tak samo, zmienia się tylko smak na ostrzejszy 🙂 . Jeśli to będzie pierwszy raz, to dokładnie wczytaj się w instrukcje poniżej i dopiero wtedy zacznij, tak aby nic Cię nie zaskoczyło w trakcie. To danie ma być proste, szybkie i przyjemne.
Więcej prostych przepisów na makaron:
Makaron z kremowym sosem dyniowym i bekonem
Makaron tagliatelle w sosie z pieczonych batatów
Wegańska sałatka z makaronem chow mein i masłem orzechowym
Makaron tagliatelle z gorgonzolą i szpinakiem
Makaron ze szpinakiem i chorizo w 15 minut
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki
- 180-200 g makaronu (użyłam fettuccine)
- 120-140 g chorizo pikantne
- 3 szt. pomidory suszone (w oleju)
- 2 garści szpinaku świeżego
- 20 g parmezanu (ok. 2 łyżki startego sera)
- 2 jajka
- oliwa
- sól i pieprz
Instrukcje
- Włącz wodę do gotowania makaronu (bez dodatku soli).
- Pokrój w drobną kostkę chorizo i wrzuć na suchą patelnię, podgrzewaj na średnim ogniu.
- Do chorizo dodaj drobno pokrojone suszone pomidory i smaż jeszcze przez ok. 2 minuty lub do momentu, aż chorizo będzie podsmażone, chrupiące (wytopi się duża ilość tłuszczu). Odlej cały tłuszcz, który wytopił się z chorizo i przestań podgrzewać, zostaw wszystko w patelni.
- Wrzuć makaron do gotującej się wody.
- W tym czasie lekko pokrój szpinak.
- Jajka ze szczyptą soli i pieprzu dokładnie wymieszaj, dodaj starty parmezan i ponownie wymieszaj, odstaw.
- Wyłącz makaron, odlej wodę, skrop makaron oliwą i posyp solą, wymieszaj i spróbuj. Jeśli trzeba dodaj jeszcze soli.
- W tym czasie makaron trochę się ostudził (nie może być zbyt gorący bo jajka się zetną i powstanie jajecznica, ale też nie może być zbyt zimny bo jajka nie utworzą sosu więc ten zabieg powinien zająć maksymalnie 1 minutę).
- Teraz dodaj wymieszane jajka i mieszaj, dodaj chorizo i szpinak. Dokładnie wszystko wymieszaj, aż makaron wciągnie cały sos.
- Podawaj posypane parmezanem.
www.slodkiegotowanie.pl