Makaron z kremowym sosem dyniowym i bekonem

Dania główne | Szybkie

Makaron z kremowym sosem dyniowym i bekonem

30 minut

Skoro sezon na dynię trwa już od jakiegoś czasu, może macie już dość zup, babeczek i ciast dyniowych? Dynia na słono z makaronem i boczkiem – prawda, że pachnie? 🙂 Przepis na makaron z kremowym sosem dyniowym i bekonem jest bardzo prosty – spójrzcie w przepisie niżej, jak mało potrzebujecie składników. Nie tylko prosty, ale też łatwy! Bo co tu dużo mówić, wystarczy ugotować makaron, składniki sosu wymieszać w jednej miseczce a bekon sam robi się w tym czasie na patelni – tak w skrócie należy opisać krok po kroku ten przepis 🙂 . Czas wykonania zamyka się w max 15 minutach, nie licząc czasu gotowania wody na makron.

Do wykonania przepisu wybrałam makaron penne, ale każdy makaron będzie dobry – jeszcze lepiej, jeśli będzie razowy 🙂 . Kremowy sos tworzy purée dyniowe, śmietanka i serek kanapkowy. Purée zrobiłam z dyni piżmowej – wybierzcie dynię, która najbardziej Wam odpowiada lub tą, która aktualnie znajduje się w Waszej kuchni. Dynia piżmowa ma przyjemny orzechowo-maślany posmak, który dodatkowo podkreśla cynamon i syrop klonowy. Zazwyczaj do kremowych sosów dodaje się śmietankę kremówkę 30 lub 36%. Z racji tego, że już bekon daje sporo tłuszczu (ale ile smaku!) wybrałam słodką śmietankę 12% i taką też polecam, bo sos będzie wyjątkowo kremowy tym samym zaoszczędzając trochę kalorii na deser 🙂 .

Jeśli macie dużo dyni spróbujcie również tych przepisów:

Najłatwiejsze ciasto dyniowe

Babeczki dyniowe bezglutenowe

Makaron penne z kremowym sosem dyniowym i chrupiącym bekonemMakaron penne z kremowym sosem dyniowym i chrupiącym bekonem

Słodkie Gotowanie

Makaron z kremowym sosem dyniowym i bekonem

Ilość porcji: 2

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki

  • 150 g purée z dyni (użyłam dyni piżmowej)
  • 250 g makaronu (użyłam penne)
  • 50 g śmietankowego serka kanapkowego
  • 50-60 ml słodkiej śmietanki 12% lub więcej
  • 1 ząbek czosnku dobrze rozdrobniony
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pieprz do smaku
  • 100 g boczku wędzonego surowego
  • garść szczypiorku
  • opcjonalnie płatki chilli

Instrukcje

  1. Ugotuj makaron al'dente według wskazań na opakowaniu.
  2. Boczek pokrój w małą kostkę, wrzuć na suchą lekko rozgrzaną patelnię i smaż na małym/średnim ogniu aż będzie chrupiący. Mieszaj co jakiś czas.
  3. W misce wymieszaj serek kanapkowy, puree dyniowe, śmietankę, sól i pieprz.
  4. Do ugotowanego i odcedzonego makaronu wlej sos i podgrzewaj na małym ogniu często mieszając - ok. 2 minut. Na koniec dodaj prawie cały usmażony bekon i szczypiorek, wymieszaj i wyłóż do misek. Na wierzch posyp pozostałym bekonem, szczypiorkiem i ewentualnie płatkami chilli.

www.slodkiegotowanie.pl

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *