Dania główne
Makaron z kurczakiem po tajsku z sosem słodko-pikantnym
30 minut
Makaron z kurczakiem po tajsku z sosem słodko-pikantnym robi za obiad, sałatkę i posiłek do pracy. Kto nie lubi tak uniwersalnych dań? Jeśli macie takie dania podeślijcie mi przepis 🙂 .
A więc ten tęczowy tajski obiad jest naładowany makaronem, poszarpanym chrupiącym kurczakiem, pokrojonymi warzywami i wymieszany z pysznym sosem. Sos na bazie masła orzechowego i limonki jest słodki, pikantny i słony – to się nazywa idealna równowaga smaków!
Tak naprawdę całe danie składa się z produktów, których używacie w codziennym gotowaniu, więc większość z nich powinna już znajdować się w Waszej lodówce. Marchewka, czerwona kapusta, natka pietruszki i limonka. Jeśli nie macie limonki, możecie użyć cytryny, kurczaka z gotowania zupy lub z rożna a marchewkę zamienić na czerwoną paprykę, a i tak będzie pysznie i oryginalnie. Najlepsze w tym daniu jest to, że smakuje na zimno i zawsze możecie zabrać je ze sobą bez konieczności odgrzewania.
Makaron z kurczakiem, sałatka, czy po prostu obiad – nazwijcie to jak chcecie, ale musicie tego spróbować, bo jest przepyszną odmianą dla codziennych tradycyjnych obiadów.
Niezwykle ważny jest sos, którego podstawą jest masło orzechowe – wybierzcie to najwyższej jakości. Najlepiej, aby zawierało co najmniej 90% orzechów ziemnych – to naprawdę ma ogromne znaczenie.
Przy wyborze makaronu nie zastanawiajcie się zbyt długo. Może być spaghetti, które zawsze jest pod ręką, ale jeśli chcecie zrobić to naprawdę dobrze postarajcie się o makaron soba lub ryżowy. Ważne, aby makaron nie był rozgotowany a ugotowany al’dente. Ja gotuję makaron w nieosolonej wodzie i bez dodatku oleju. Ugotowany i odcedzony makaron przelewam chłodną wodą, obficie solę i skrapiam delikatnie oliwą z oliwek lub od razu wlewam sos (wtedy nie dodaję oliwy), aby makaron się nie posklejał.
Co do odpowiedniego przygotowania kurczaka więcej słów pisałam przy okazji przepisu na makaron stir-fry z kurczakiem i warzywami w sosie sojowym. Słowo daję, kiedy zaczniecie eksperymentować w kuchni azjatyckiej to nie będzie końca – jest pyszna, zaskakująca i wynosi smak na całkiem inny poziom.
Teraz wiecie już wszystko i możecie zabrać się za przygotowanie tego kolorowego makaronu z kurczakiem po tajsku.
Więcej przepisów w tym stylu tutaj:
Tajska sałatka z komosą ryżową
Makaron stir-fry z kurczakiem i warzywami w sosie sojowym
Wegańska sałatka z makaronem chow mein i masłem orzechowym

Makaron z kurczakiem po tajsku z sosem słodko-pikantnym
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki
- 500 g filetu z piersi kurczaka
- 300 g makaronu spaghetti, soba, ryżowego lub inny
- 250 g czerwonej kapusty poszatkowanej
- 2 cebulki dymki
- 1 marchewka starta na tarce
- 1 łyżka sezamu
- natka pietruszki
- olej do smażenia
- sól i pieprz
SOS:
- 130 g masła orzechowego kremowego lub crunchy
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki sosu sojowego jasnego lub ciemnego
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- sok z jednej limonki lub cytryny
- 1-2 łyżki pasty chilli lub 1/2 łyżeczki chilli w proszku
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 4 łyżki ciepłej wody
Instrukcje
- Filety z kurczaka umyj i osusz. Posyp solą i pieprzem z każdej strony (jeśli są duże przekrój wzdłuż) i odstaw na kilka minut aż sól wyciągnie wodę z mięsa.
- W tym czasie pokrój i przygotuj wszystkie potrzebne warzywa i składniki.
- Zagotuj wodę na makaron (nieosoloną i bez oleju).
- Ręcznikiem papierowym wytrzyj mięso. Rozgrzej suchą patelnię, wlej olej i na mocno rozgrzany tłuszcz połóż mięso. Smaż aż zrobi się mocno rumiane i chrupiące (ok. 3 minuty w zależności od grubości mięsa), przełóż na drugą stronę i smaż jeszcze chwilę - może ci się wydawać, że mięso jest jeszcze nie do końca usmażone, ale to nic. Wyjmij mięso na talerz, owiń folią aluminiową i odstaw.
- Ugotuj makaron al'dente, przelej zimną wodą i obficie posól.
- Przygotuj sos z podanych składników.
- Do makaronu dodaj wszystkie warzywa, sos i dokładnie wymieszaj - nie gotuj.
- Za pomocą widelca lub palcami porwij kurczaka i wrzuć do makaronu. Na talerzu na którym leżało mięso zebrał się "rosół", który musisz wlać do makaronu - jest pyszny i daje dużo smaku.
- Dokładnie wymieszany makaron podawaj obsypany sezamem i natką pietruszki.
www.slodkiegotowanie.pl
Rozumiem że warzywa – marchew , kapusta i cebulką – pozostają surowe? Pozdrawiam
Dokładnie tak.
Przepis rewelacyjny 🙂
Dziękuję 🙂
Fajne, ciekawe smaki. Ale jednak nie na moje kubki smakowe. Jednak Zjadłam z apetytem i mogę polecić 🙂
Czym można zastąpić czerwoną kapustę bo akurat nie mam?
najbliższymi zamiennikami czerwonej kapusty jest biała kapusta (bardzo drobno posiekana), brukselka, kapusta pekińska. Może to być też szpinak świeży lub jarmuż.
Próbowałam. Pyszne danie ale masła orzechowego jest dużo za dużo w tym przepisie – dominuje w smaku, sos jest za gęsty i za tlusty. Wystarczy połowa podanego masła orzechowego.
Wyszło bardzo pyszne danie, super przepis! Minimalnie je zmodyfikowałam – podsmażyłam wcześniej warzywa na patelni i kurczaka smażyłam trochę dłużej, a zamiast oleju sezamowego, którego nie dorwałam w sklepie, użyłam zwykłego 🙂