Dania główne
Makaron z kurczakiem po tajsku z sosem słodko-pikantnym
30 minut
Makaron z kurczakiem po tajsku z sosem słodko-pikantnym robi za obiad, sałatkę i posiłek do pracy. Kto nie lubi tak uniwersalnych dań? Jeśli macie takie dania podeślijcie mi przepis 🙂 .
A więc ten tęczowy tajski obiad jest naładowany makaronem, poszarpanym chrupiącym kurczakiem, pokrojonymi warzywami i wymieszany z pysznym sosem. Sos na bazie masła orzechowego i limonki jest słodki, pikantny i słony – to się nazywa idealna równowaga smaków!
Tak naprawdę całe danie składa się z produktów, których używacie w codziennym gotowaniu, więc większość z nich powinna już znajdować się w Waszej lodówce. Marchewka, czerwona kapusta, natka pietruszki i limonka. Jeśli nie macie limonki, możecie użyć cytryny, kurczaka z gotowania zupy lub z rożna a marchewkę zamienić na czerwoną paprykę, a i tak będzie pysznie i oryginalnie. Najlepsze w tym daniu jest to, że smakuje na zimno i zawsze możecie zabrać je ze sobą bez konieczności odgrzewania.
Makaron z kurczakiem, sałatka, czy po prostu obiad – nazwijcie to jak chcecie, ale musicie tego spróbować, bo jest przepyszną odmianą dla codziennych tradycyjnych obiadów.
Niezwykle ważny jest sos, którego podstawą jest masło orzechowe – wybierzcie to najwyższej jakości. Najlepiej, aby zawierało co najmniej 90% orzechów ziemnych – to naprawdę ma ogromne znaczenie.
Przy wyborze makaronu nie zastanawiajcie się zbyt długo. Może być spaghetti, które zawsze jest pod ręką, ale jeśli chcecie zrobić to naprawdę dobrze postarajcie się o makaron soba lub ryżowy. Ważne, aby makaron nie był rozgotowany a ugotowany al’dente. Ja gotuję makaron w nieosolonej wodzie i bez dodatku oleju. Ugotowany i odcedzony makaron przelewam chłodną wodą, obficie solę i skrapiam delikatnie oliwą z oliwek lub od razu wlewam sos (wtedy nie dodaję oliwy), aby makaron się nie posklejał.
Co do odpowiedniego przygotowania kurczaka więcej słów pisałam przy okazji przepisu na makaron stir-fry z kurczakiem i warzywami w sosie sojowym. Słowo daję, kiedy zaczniecie eksperymentować w kuchni azjatyckiej to nie będzie końca – jest pyszna, zaskakująca i wynosi smak na całkiem inny poziom.
Teraz wiecie już wszystko i możecie zabrać się za przygotowanie tego kolorowego makaronu z kurczakiem po tajsku.
Więcej przepisów w tym stylu tutaj:
Tajska sałatka z komosą ryżową
Makaron stir-fry z kurczakiem i warzywami w sosie sojowym
Wegańska sałatka z makaronem chow mein i masłem orzechowym

Makaron z kurczakiem po tajsku z sosem słodko-pikantnym
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki
- 500 g filetu z piersi kurczaka
- 300 g makaronu spaghetti, soba, ryżowego lub inny
- 250 g czerwonej kapusty poszatkowanej
- 2 cebulki dymki
- 1 marchewka starta na tarce
- 1 łyżka sezamu
- natka pietruszki
- olej do smażenia
- sól i pieprz
SOS:
- 130 g masła orzechowego kremowego lub crunchy
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki sosu sojowego jasnego lub ciemnego
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- sok z jednej limonki lub cytryny
- 1-2 łyżki pasty chilli lub 1/2 łyżeczki chilli w proszku
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 4 łyżki ciepłej wody
Instrukcje
- Filety z kurczaka umyj i osusz. Posyp solą i pieprzem z każdej strony (jeśli są duże przekrój wzdłuż) i odstaw na kilka minut aż sól wyciągnie wodę z mięsa.
- W tym czasie pokrój i przygotuj wszystkie potrzebne warzywa i składniki.
- Zagotuj wodę na makaron (nieosoloną i bez oleju).
- Ręcznikiem papierowym wytrzyj mięso. Rozgrzej suchą patelnię, wlej olej i na mocno rozgrzany tłuszcz połóż mięso. Smaż aż zrobi się mocno rumiane i chrupiące (ok. 3 minuty w zależności od grubości mięsa), przełóż na drugą stronę i smaż jeszcze chwilę - może ci się wydawać, że mięso jest jeszcze nie do końca usmażone, ale to nic. Wyjmij mięso na talerz, owiń folią aluminiową i odstaw.
- Ugotuj makaron al'dente, przelej zimną wodą i obficie posól.
- Przygotuj sos z podanych składników.
- Do makaronu dodaj wszystkie warzywa, sos i dokładnie wymieszaj - nie gotuj.
- Za pomocą widelca lub palcami porwij kurczaka i wrzuć do makaronu. Na talerzu na którym leżało mięso zebrał się "rosół", który musisz wlać do makaronu - jest pyszny i daje dużo smaku.
- Dokładnie wymieszany makaron podawaj obsypany sezamem i natką pietruszki.
www.slodkiegotowanie.pl
Rozumiem że warzywa – marchew , kapusta i cebulką – pozostają surowe? Pozdrawiam
Dokładnie tak.