Makaron z wegańskim sosem orzechowym i batatem

Dania główne | Fit

Makaron z wegańskim sosem orzechowym i batatem

50 minut

Jesień to moc kolorów, czas dobrych, rozgrzewających i kremowych przepisów – mi pachnących już Halloween. Makaron z wegańskim sosem orzechowym i pieczonym batatem jest bardzo syty, wyjątkowo kremowy i smakuje jak sos śmietankowy – bez śmietanki.

Do wykonania tego sosu użyłam orzechów włoskich, bo uwielbiam ich smak, ale możecie podmienić je na orzechy nerkowca i nadal będzie super. Orzechy łatwiej stworzą jednolity kremowy sos, jeśli namoczycie je przez jakiś czas w gorącej wodzie np. przez 1 godzinę – nie jest to konieczne.

Bataty nadają się idealnie jako dodatek do jesiennych potraw. Wyglądają pięknie, są słodkie i możecie z powodzeniem podmienić je np. na dynię. Ponadto słodkie ziemniaki są doskonałym źródłem beta-karotenu, witaminy C i potasu, co jest ważne w jesienną pogodę.

Szukacie przepisów na wegański obiad, sprawdźcie również ten:

Wegańska sałatka z makaronem chow mein i masłem orzechowym

Makaron penne z pieczonym kalafiorem, orzechami nerkowca i grillowaną papryką

Prosty makaron w sosie pomidorowym z orzechami włoskimi

Makaron z wegańskim sosem orzechowym o smaku śmietankowym i pieczonym batatemMakaron z wegańskim sosem orzechowym o smaku śmietankowym i pieczonym batatemMakaron z wegańskim sosem orzechowym o smaku śmietankowym i pieczonym batatem

Słodkie Gotowanie

Makaron z wegańskim sosem orzechowym i batatem

Ilość porcji: 2-3

Czas przygotowania: 50 minut

Składniki

SOS:

  • 80 g orzechów włoskich
  • 1 szalotka
  • 2 pełne łyżeczki syropu klonowego lub miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • duża szczypta soli
  • 150 ml wody z gotowania makaronu

ZIEMNIAK:

  • 500 g batatów
  • 1 łyżka suszonego lub świeżego rozmarynu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

MAKARON:

  • 200 g makaronu
  • 1 łyżeczka soli
  • oliwa z oliwek do skropienia makaronu
  • płatki chilli na wierzch

Instrukcje

  1. Rozgrzej piekarnik do 220°C.
  2. Pokrój bataty w małą kostkę a dymkę w grube plastry. Wyłóż foremkę do pieczenia pergaminem i połóż ziemniaki po jednej stronie a po drugiej stronie dymkę. Skrop oliwą z oliwek, posyp solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj, uważając aby nie zmieszać ziemniaków i cebulki.
  3. Włóż do piekarnika i piecz przez ok. 20 minut, aż cebulka będzie miękka - wyjmij ją a ziemniaki piecz kolejne 20-30 minut aż będą miękkie i lekko przypieczone.
  4. Ugotuj makaron według wskazówek na opakowaniu. Odcedź i odlej wodę potrzebną do zrobienia sosu. Makaron skrop oliwą z oliwek i ewentualnie dosól jeśli jest mało słony.
  5. Wrzuć do blendera orzechy, upieczoną dymkę, syrop klonowy, sok z cytryny, sól i wodę z gotowania makaronu. Dokładnie wymieszany sos wylej na makaron, wymieszaj i zostaw na chwilę ok. 1-2 minuty, aby makaron trochę nasiąknął sosem.
  6. Wrzuć 3/4 upieczonych ziemniaków ( 1/4 zostaw na posypanie po wierzchu) do makaronu z sosem, wymieszaj i nakładaj. Posyp pozostałymi batatami i płatkami chilli.

www.slodkiegotowanie.pl

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *