Dania główne | Fit
Makaron z wegańskim sosem orzechowym i batatem
50 minut
Jesień to moc kolorów, czas dobrych, rozgrzewających i kremowych przepisów – mi pachnących już Halloween. Makaron z wegańskim sosem orzechowym i pieczonym batatem jest bardzo syty, wyjątkowo kremowy i smakuje jak sos śmietankowy – bez śmietanki.
Do wykonania tego sosu użyłam orzechów włoskich, bo uwielbiam ich smak, ale możecie podmienić je na orzechy nerkowca i nadal będzie super. Orzechy łatwiej stworzą jednolity kremowy sos, jeśli namoczycie je przez jakiś czas w gorącej wodzie np. przez 1 godzinę – nie jest to konieczne.
Bataty nadają się idealnie jako dodatek do jesiennych potraw. Wyglądają pięknie, są słodkie i możecie z powodzeniem podmienić je np. na dynię. Ponadto słodkie ziemniaki są doskonałym źródłem beta-karotenu, witaminy C i potasu, co jest ważne w jesienną pogodę.
Szukacie przepisów na wegański obiad, sprawdźcie również ten:
Wegańska sałatka z makaronem chow mein i masłem orzechowym
Makaron penne z pieczonym kalafiorem, orzechami nerkowca i grillowaną papryką
Prosty makaron w sosie pomidorowym z orzechami włoskimi

Makaron z wegańskim sosem orzechowym i batatem
Ilość porcji: 2-3
Czas przygotowania: 50 minut
Składniki
SOS:
- 80 g orzechów włoskich
- 1 szalotka
- 2 pełne łyżeczki syropu klonowego lub miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- duża szczypta soli
- 150 ml wody z gotowania makaronu
ZIEMNIAK:
- 500 g batatów
- 1 łyżka suszonego lub świeżego rozmarynu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
MAKARON:
- 200 g makaronu
- 1 łyżeczka soli
- oliwa z oliwek do skropienia makaronu
- płatki chilli na wierzch
Instrukcje
- Rozgrzej piekarnik do 220°C.
- Pokrój bataty w małą kostkę a dymkę w grube plastry. Wyłóż foremkę do pieczenia pergaminem i połóż ziemniaki po jednej stronie a po drugiej stronie dymkę. Skrop oliwą z oliwek, posyp solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj, uważając aby nie zmieszać ziemniaków i cebulki.
- Włóż do piekarnika i piecz przez ok. 20 minut, aż cebulka będzie miękka - wyjmij ją a ziemniaki piecz kolejne 20-30 minut aż będą miękkie i lekko przypieczone.
- Ugotuj makaron według wskazówek na opakowaniu. Odcedź i odlej wodę potrzebną do zrobienia sosu. Makaron skrop oliwą z oliwek i ewentualnie dosól jeśli jest mało słony.
- Wrzuć do blendera orzechy, upieczoną dymkę, syrop klonowy, sok z cytryny, sól i wodę z gotowania makaronu. Dokładnie wymieszany sos wylej na makaron, wymieszaj i zostaw na chwilę ok. 1-2 minuty, aby makaron trochę nasiąknął sosem.
- Wrzuć 3/4 upieczonych ziemniaków ( 1/4 zostaw na posypanie po wierzchu) do makaronu z sosem, wymieszaj i nakładaj. Posyp pozostałymi batatami i płatkami chilli.
www.slodkiegotowanie.pl