Najłatwiejsze ciasteczka daktylowe bez pieczenia

Ciasta i desery | Łatwe

Najłatwiejsze ciasteczka daktylowe bez pieczenia

15 minut + 2 godziny chłodzenie

Oto są! Idealne ciasteczka do kawy, do pracy, w podróż lub doładowanie przed treningiem. Tylko 10 minut i 3 składniki. Bez pieczenia i gotowania. Czyli najłatwiejsze ciasteczka daktylowe.

Wszystko zaczyna się od płatków owsianych i daktyli, które musicie ze sobą dokładnie wymieszać. Najlepiej za pomocą malaksera, ale blender też da radę. Następnie dodajcie masło orzechowe i gotowe. W rezultacie powstały delikatne słodko słone ciasteczka.

Ja używam czystego masła orzechowego bez dodatku soli. Dlatego w przepisie znajdziecie sól. Jeśli używacie masła orzechowego solonego, nie musicie dodawać soli. Ewentualnie dodajcie odrobinę soli do smaku.

Dokładnie wymieszane ciasteczka formujcie w kulki, a następnie w dyski. Możecie dla fajnego efektu docisnąć ciasteczka widelcem i utworzyć na nich kratę. Jeśli takie ciasteczka Was zadowolą nie róbcie polewy czekoladowej – skrócicie sobie czas. Ale jeśli chcecie dodatkowej zabawy lub nie wyobrażacie sobie ciasteczek bez czekolady to do dzieła 🙂 .

Może się zdarzyć tak, że masa ciasteczkowa będzie zbyt sucha, aby ją formować. Wtedy dodajcie łyżkę lub dwie wody i ponownie wymieszajcie. Dzieje się tak, ponieważ masło orzechowe czasami jest bardziej twarde lub bardziej płynne. To samo tyczy się daktyli, które mają różną wilgotność w zależności od firmy.

Te daktylowe ciasteczka przypominają trochę pierniczki, więc ja widzę je na swoim świątecznym stole 🙂 . Nie zawierają mąki, rafinowanego cukru i tłuszczy zwierzęcych co daje im miano zdrowszych od kupnych.

Więcej przepisów na szybkie i zdrowe przekąski:

Zdrowe dyniowe kulki mocy

Domowe batony owsiane z masłem orzechowym

Orzechowo-białkowe batony bez pieczenia

Najłatwiejsze owsiane ciasteczka daktylowe bez pieczeniaNajłatwiejsze owsiane ciasteczka daktylowe bez pieczeniaNajłatwiejsze owsiane ciasteczka daktylowe bez pieczenia

 

Słodkie Gotowanie

Najłatwiejsze ciasteczka daktylowe bez pieczenia

Ilość porcji: ok. 10 szt.

Czas przygotowania: 15 minut + 2 godziny chłodzenie

Składniki

  • 100 g płatków owsianych górskich
  • 140 g daktyli suszonych
  • 140 g masła orzechowego
  • duża szczypta soli ok. 1/4 łyżeczki (jeśli używasz masła solonego możesz pominąć)
  • 1-3 łyżki wody (opcjonalnie, jeśli masa będzie za sucha)

CZEKOLADA:

  • 50 g czekolady gorzkiej/deserowej
  • 3 łyżki śmietanki

Instrukcje

  1. Płatki owsiane i sól rozdrobnij w malakserze lub blenderze na mąkę.
  2. Dodaj daktyle i ponownie wymieszaj.
  3. Dodaj masło orzechowe i ponownie wymieszaj.
  4. Ewentualnie dodaj soli do smaku.
  5. Spróbuj uformować w dłoniach kulkę a następnie ją zmiażdż na ciasteczko - jeśli nie rozpada się to możesz kontynuować formowanie ciasteczek.
  6. Jeśli ciasteczko się rozpada, to oznacza, że Twoje masło orzechowe lub daktyle są za suche - dodaj trochę wody, wymieszaj i spróbuj ponownie.
  7. Uformowane ciasteczka włóż do lodówki a w tym czasie przygotuj czekoladę (lub zostaw ciasteczka bez polewy).
  8. Rozpuść czekoladę razem ze śmietanką w kąpieli wodnej lub w małym garnku na małym ogniu. Kiedy czekolada będzie prawie rozpuszczona, zdejmij z ognia i mieszaj chwilę aż całość będzie płynna.
  9. Zanurzaj do połowy ciasteczko, poczekaj aż ocieknie z nadmiaru czekolady i postępuj w ten sam sposób z pozostałymi ciastkami.
  10. Przechowuj w lodówce.

www.slodkiegotowanie.pl

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *