Ciasta i desery | Fit
Najłatwiejsze ciasteczka daktylowe bez pieczenia
15 minut + 2 godziny chłodzenie
Oto są! Idealne najłatwiejsze ciasteczka daktylowe bez pieczenia.
Do kawy, do pracy, w podróż lub doładowanie przed treningiem.
Tylko 10 minut i 3 składniki. Bez pieczenia i gotowania. Czyli najłatwiejsze ciasteczka daktylowe.
Wszystko zaczyna się od płatków owsianych i daktyli, które musisz ze sobą dokładnie wymieszać. Najlepiej za pomocą malaksera, ale blender też da radę. Następnie dodaj masło orzechowe i gotowe. W rezultacie powstały delikatne słodko słone ciasteczka.
Ja używam czystego masła orzechowego bez dodatku soli. Dlatego w przepisie znajdziesz sól. Jeśli używasz masła orzechowego solonego, nie musisz dodawać soli. Ewentualnie dodaj odrobinę do smaku.
Dokładnie wymieszane ciasteczka formuj w kulki, a następnie w dyski. Możesz dla fajnego efektu docisnąć ciasteczka widelcem i utworzyć na nich kratę. Jeśli takie ciasteczka Cię zadowolą nie róbcie polewy czekoladowej – skrócisz sobie czas. Ale jeśli chcesz dodatkowej zabawy lub nie wyobrażasz sobie ciasteczek bez czekolady to do dzieła 🙂 .
Może się zdarzyć tak, że masa ciasteczkowa będzie zbyt sucha, aby ją formować. Wtedy dodaj łyżkę lub dwie wody i ponownie wymieszaj. Dzieje się tak, ponieważ masło orzechowe czasami jest bardziej twarde a czasami bardziej płynne. To samo tyczy się daktyli, które mają różną wilgotność w zależności od firmy.
Te daktylowe ciasteczka przypominają trochę pierniczki, więc ja widzę je na swoim świątecznym stole 🙂 . Nie zawierają mąki, rafinowanego cukru i tłuszczy zwierzęcych co daje im miano zdrowszych od kupnych.
Więcej przepisów na szybkie i zdrowe przekąski:
Domowe batony owsiane z masłem orzechowym
Orzechowo-białkowe batony bez pieczenia

Najłatwiejsze ciasteczka daktylowe bez pieczenia
Ilość porcji: ok. 10 szt.
Czas przygotowania: 15 minut + 2 godziny chłodzenie
Składniki
- 100 g płatków owsianych górskich
- 140 g daktyli suszonych
- 140 g masła orzechowego
- duża szczypta soli ok. 1/4 łyżeczki (jeśli używasz masła solonego możesz pominąć)
- 1-3 łyżki wody (opcjonalnie, jeśli masa będzie za sucha)
CZEKOLADA:
- 50 g czekolady gorzkiej/deserowej
- 3 łyżki śmietanki
Instrukcje
- Płatki owsiane i sól rozdrobnij w malakserze lub blenderze na mąkę.
- Dodaj daktyle i ponownie wymieszaj.
- Dodaj masło orzechowe i ponownie wymieszaj.
- Ewentualnie dodaj soli do smaku.
- Spróbuj uformować w dłoniach kulkę a następnie ją zmiażdż na ciasteczko - jeśli nie rozpada się to możesz kontynuować formowanie ciasteczek.
- Jeśli ciasteczko się rozpada, to oznacza, że Twoje masło orzechowe lub daktyle są za suche - dodaj trochę wody, wymieszaj i spróbuj ponownie.
- Uformowane ciasteczka włóż do lodówki a w tym czasie przygotuj czekoladę (lub zostaw ciasteczka bez polewy).
- Rozpuść czekoladę razem ze śmietanką w kąpieli wodnej lub w małym garnku na małym ogniu. Kiedy czekolada będzie prawie rozpuszczona, zdejmij z ognia i mieszaj chwilę aż całość będzie płynna.
- Zanurzaj do połowy ciasteczko, poczekaj aż ocieknie z nadmiaru czekolady i postępuj w ten sam sposób z pozostałymi ciastkami.
- Przechowuj w lodówce.
www.slodkiegotowanie.pl
Jaka to ma być śmietanka do tej polewy? Czy te ciastka się mrozi, lub odkłada do wyschnięcia, czy też są lepkie i mokre po zrobieniu? Robiłem sernik ze spodem z mielonych daktyli i płatków błyskawicznych (plus masło i kakao) i to była mocno lepka masa.
to ma być śmietanka 30%
Ciastek się nie mrozi, przechowuje w lodówce.
Masa jest wilgotna i lekko lepka ale nie rozpadająca, na pewno nie polecam przechowywać ich poza lodówką.