Owsianka orzechowo-cynamonowa

Śniadania | Fit

Owsianka orzechowo-cynamonowa

do 15 minut

Ten przepis jest dla ciebie, jeśli nie wyobrażasz sobie śniadania bez miski pełnej płatków owsianych. Jeśli jesteś tym typem, który patrzy na owsiankę z odrzuceniem, tym bardziej spróbuj. Ja postaram się ciebie do niej zachęcić. Uważaj, możesz być w szoku, owsianka mocno uzależnia! Może nawet zaczniesz wciskać ją każdemu, a płatki owsiane będą wylewać się z twojego domu oknami. Trochę przesadzam, ale to byłoby dobre 🙂

Jem owsiankę co najmniej 3 razy w tygodniu. Jej przygotowanie nie jest czasochłonne. W rzeczywistości śniadanie robi się samo. W tym czasie zdążysz się ubrać, zaparzyć kawę i nim się obejrzysz, płatki będą gotowe. Jest na tyle elastycznym daniem, że możesz skomponować je ze swoimi ulubionymi dodatkami. Możesz dodać świeże, mrożone czy suszone owoce, orzechy, czekoladę, ulubione mleko, aromaty, przyprawy i wiele innych. Dosłownie wszystko co lubisz. Możesz sprawić, by owsianka smakowała jak twój ulubiony deser. Dzisiaj podzielę się z tobą orzechowo-cynamonową owsianką, czy to nie brzmi fantastycznie?

owsianka orzechowo-cynamonowa owsianka orzechowo-cynamonowa

Słodkie Gotowanie

Owsianka orzechowo-cynamonowa

Ilość porcji: 1

Czas przygotowania: do 15 minut

Składniki

  • 5-6 łyżek płatków owsianych (najlepiej górskich)
  • 1 i 1/2 szklanki dowolnego mleka orzechowego
  • 1 łyżeczka masła orzechowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki orzechów (najlepiej takie jak mleko)
  • szczypta soli
  • miód lub syrop klonowy do smaku (ok 1 łyżeczki)

Instrukcje

  1. Naczynie w którym będziesz gotować zwilż wodą, wlej mleko, dodaj płatki, masło orzechowe, cynamon i sól. Gotuj na najmniejszym ogniu aż płatki wchłoną mleko lub będą a owsianka zacznie robić się kremowa. Mieszaj co jakiś czas aby nie przywierała do dna.
  2. Jeśli stwierdzisz, że brakuje mleka a płatki nie są wystarczająco miękkie, dodaj jeszcze trochę mleka i gotuj przez chwilę.
  3. Pokrój orzechy.
  4. Gorącą owsiankę posyp orzechami i polej miodem lub syropem klonowym.

www.slodkiegotowanie.pl

Zobacz również

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *