Do chleba | Fit
Pasta jajeczna z awokado
10 minut
To podstawowy przepis na pastę jajeczną z awokado. Możesz podać ją jako sałatkę lub pastę do pieczywa. W przypadku sałatki jaja powinny być pokrojone w grubszą kostkę, tak aby tekstura się zgadzała. Ja natomiast uważam tylko jedną formę zjedzenia pasty jajecznej – nałożyć grubą warstwę na ulubione, świeżutkie pieczywo i jeść przez cały dzień.
Tak, nareszcie da się wyczuć jesień. Te wszystkie kolory, zapach odchodzącego lata, silny wiatr i pyszne jedzenie 🙂 . Więc co zrobić, gdy na wyprzedaży są duże i dojrzałe awokado? Zrób z nich pastę, sałatkę, guacamole lub cokolwiek! Dostarczysz sobie zdrowy tłuszcz, cenny w nadchodzącą pogodę. Dzięki tłuszczom witaminy A, D, E i K mogą się rozpuścić i zostać przyswojone przez organizm. Potrzebujemy takiego doładowania dla ochrony zdrowia.
Cokolwiek chcesz przyrządzić z awokado, musi być ono dojrzałe. Dojrzałe to znaczy, po naciśnięciu skórki powinien zostać odcisk. Po obraniu musi mieć żywy, zielony kolor i przyjemny zapach. Zanim coś z niego zrobisz – spróbuj!
Według mnie, połączenie jajka i awokado to arcydzieło. Nie żartuję 🙂 .
Pasta z jaj i awokado jest zabójczo kremowa i gładka. Ten duet na pierwszy rzut oka wygląda zbyt harmonijnie i w zasadzie taki jest. Dlatego, potrzeba nam małego „zgrzytu”. Coś, co zakłóci idealnie kremową konsystencję i trochę mdły smak. Potrzebujesz soku z cytryny. Tak, bez cytryny nie może się obejść.
Lubisz jajka na śniadanie? Wypróbuj również pastę z makreli wędzonej.
Więcej przepisów na FIT śniadania tutaj:
Kakaowy placek owsiany z patelni
Fit kasza manna o smaku szarlotki
Kanapka Caprese z pesto orzechowym z patelni

Pasta jajeczna z awokado
Ilość porcji: 5
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki
- 8 jaj
- 2 dojrzałe awokado
- sok z 1/2 cytryny
- szczypta soli i pieprzu
- garść pokrojonego szczypiorku
Instrukcje
- Ugotuj jajka na twardo (około 8 - 10 minut). Pokrój w niezbyt małą kostkę.
- Rozetrzyj awokado widelcem aż będzie gładkie. Dodaj sok wyciśnięty z cytryny i wymieszaj.
- Do awokado dodaj jajka, szczypior, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
- Podawaj od razu po przyrządzeniu lub schłodzone z pieczywem.
www.slodkiegotowanie.pl
pyszna past z jajek i awokado
Bardzo dziękuję 🙂
Już mi ślinka leci.
To dobrze się zapowiada 🙂
Chyba dzisiaj zrobię. Zobaczę reakcję rodzinki na nowy przepis. Właśnie kupuje składniki, więc nie ma innej opcji 🙂
I jak? 🙂
Takie proste a takie pyszne!
jutro na niedzielne śniadanie. dzięki za inspirację
Wspaniale 🙂 bardzo się cieszę i życzę smacznego tygodnia! 🙂
Przygotowałam wedle przepisu dwa dni temu – wspaniała!
Nie mogę się doczekać propozycji śniadaniowych z omletami w roli głównej.