Pasta jajeczna z awokado

Do chleba | Fit

Pasta jajeczna z awokado

10 minut

To podstawowy przepis na pastę jajeczną z awokado. Możesz podać ją jako sałatkę lub pastę do pieczywa. W przypadku sałatki jaja powinny być pokrojone w grubszą kostkę, tak aby tekstura się zgadzała. Ja natomiast uważam tylko jedną formę zjedzenia pasty jajecznej – nałożyć grubą warstwę na ulubione, świeżutkie pieczywo i jeść przez cały dzień.

Tak, nareszcie da się wyczuć jesień. Te wszystkie kolory, zapach odchodzącego lata, silny wiatr i pyszne jedzenie 🙂 . Więc co zrobić, gdy na wyprzedaży są duże i dojrzałe awokado? Zrób z nich pastę, sałatkę, guacamole lub cokolwiek! Dostarczysz sobie zdrowy tłuszcz, cenny w nadchodzącą pogodę. Dzięki tłuszczom witaminy A, D, E i K mogą się rozpuścić i zostać przyswojone przez organizm. Potrzebujemy takiego doładowania dla ochrony zdrowia.

Cokolwiek chcesz przyrządzić z awokado, musi być ono dojrzałe. Dojrzałe to znaczy, po naciśnięciu skórki powinien zostać odcisk. Po obraniu musi mieć żywy, zielony kolor i przyjemny zapach. Zanim coś z niego zrobisz – spróbuj!

Według mnie, połączenie jajka i awokado to arcydzieło. Nie żartuję 🙂 .

Pasta z jaj i awokado jest zabójczo kremowa i gładka. Ten duet na pierwszy rzut oka wygląda zbyt harmonijnie i w zasadzie taki jest. Dlatego, potrzeba nam małego „zgrzytu”. Coś, co zakłóci idealnie kremową konsystencję i trochę mdły smak. Potrzebujesz soku z cytryny. Tak, bez cytryny nie może się obejść.

Lubisz jajka na śniadanie? Wypróbuj również pastę z makreli wędzonej.

Pasta jajeczna z awokadoPasta jajeczna z awokado Pasta jajeczna z awokado Pasta jajeczna z awokado Pasta jajeczna z awokado Pasta jajeczna z awokadoPasta jajeczna z awokado

 

Słodkie Gotowanie

Pasta jajeczna z awokado

Ilość porcji: 5

Czas przygotowania: 10 minut

Składniki

  • 8 jaj
  • 2 dojrzałe awokado
  • sok z 1/2 cytryny
  • szczypta soli i pieprzu
  • garść pokrojonego szczypiorku

Instrukcje

  1. Ugotuj jajka na twardo (około 8 - 10 minut). Pokrój w niezbyt małą kostkę.
  2. Rozetrzyj awokado widelcem aż będzie gładkie. Dodaj sok wyciśnięty z cytryny i wymieszaj.
  3. Do awokado dodaj jajka, szczypior, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
  4. Podawaj od razu po przyrządzeniu lub schłodzone z pieczywem.

Zobacz również

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *