Do chleba | Grill
Pasta z awokado i sera sałatkowego
10 minut
Według mnie najprostsze i najlepsze śniadanie składa się ze świeżego pieczywa, jajek i dodatków do pieczywa. Tych ostatnich może być wiele, ale w końcu przychodzi taki czas, że ten ser, który zawsze tak bardzo Ci smakował, zrobił się taki nijaki albo zawsze te same warzywa (sałata, pomidor, ogórek). W tej sytuacji najlepszym wyjściem jest przygotowanie raz w tygodniu pasty kanapkowej. Może to być pasta jajeczna, pasta z awokado i suszonymi pomidorami, pasta z makreli wędzonej. Teraz mam kolejną propozycję, chyba jeszcze łatwiejszą niż pozostałe moje pasty. Wszystko, czego potrzebujesz to dojrzałe awokado, ser sałatkowy i opcjonalnie anchois (nie jest obowiązkowe). Pasta z awokado i sera sałatkowego to tak naprawdę 2 składniki doprawione chilli i anchois.
Z tej pasty możesz przygotować śniadanie, przystawkę i obiad. Na śniadanie jako dodatek do pieczywa, przystawka jako dip do warzyw, słonych przekąsek, obiad jako sos do makaronu ( w tej sytuacji proponuję dodać trochę mleka, wtedy pasta nabierze lepszej konsystencji). Idealnie skomponowała się z moimi ostatnimi bułeczkami pszenno-żytnimi z salami więc gorąco polecam, wypróbuj ten zestaw 🙂 .
Pasta z awokado i sera sałatkowego
Ilość porcji: 1 miseczka
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki
- 1 dojrzałe awokado
- 80-100 g sera sałatkowego (próbuj czy nie jest dla Ciebie za słone)
- 1 filet anchois
- 2 plasterki chilli lub płatki chilli lub pieprz
- szczypiorek lub natka pietruszki (opcjonalnie)
Instrukcje
- Awokado i ser sałatkowy rozdrobnij widelcem.
- Dodaj drobno pokrojone anchois i cienki plaster lub dwa chilli, jeśli nie używasz to dodaj pieprz.
- Na koniec możesz dodać szczypiorek lub natkę pietruszki.
- Podawaj jako dodatek do pieczywa, farsz do jajek, dip do warzyw oraz w postaci gęstego sosu do makaronu. Najlepiej smakuje na bułeczkach pszenno-żytnich z salami z tego przepisu!
www.slodkiegotowanie.pl